Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A villanyszerelő nem a legjobb ötlet:((

Messze laksz Hatvan tól?  

2nbj3n5m

T.Danibá.
Ha pesten jársz nézzél be hozzám.
Magánba nem megy a levelezésem!
Janko

m8j2y7u9n

Üdv mindenkinek.
Nagyon tetszik ez a cnc-s téma. Szeretnék építeni egy gépet én is és ehhez szeretnék segítséget kérni. A meghajtásnál akadtam el. Egy esztergályos ismerősöm adott egy egyedi gyártású trapézmenetes orsót (20x20-as kettős bekezdésű), de nem tudom mekkora motor hajtaná meg (én léptetősre gondoltam áttételen keresztül).
Bárki segítségét szívesen fogadom.

svejk

Jobban jársz ha visszaviszed, és illedelmesen megköszönöd neki az orsót, és megkéred hogy inkább legközelebb segítsen valami apróbb esztergálási műveletben.
(gépépítésnél akad ilyen bőven)
A Powerbelt-nél 1m TR14x4-es Balos (quality C45) orsót kaptam 3205 Ft-ért, gondolom a jobbos még olcsóbb.
Ha ez sok akkor gyere el a legközelebbi HobbyCNC találkozóra ott még olcsóbban találsz kedvedre való trapézorsót, akár kisebb menetemelkedéssel és lehet hogy hozzávaló anyával is.

m8j2y7u9n

Köszönöm a választ. Nem tartom soknak mivel a C45-ös anyag nem nem túl olcsó.

svejk

Okszi, gondolom a lényeget is leszűrted, hogy a 20-as emelkedés kis gép estén nem túl kedvező, túl nagy áttétel kellene, Feltéve ha egy univerzális maró-gravírozó gépet szeretnél építeni.

kua93zk4w

Elég messze lakom kb. 140km a villanyszerelőm is próbálkozik egy kisebb cnc építeni ezért mertem rábízni.

kozo

Ismét bénáskodom...
Szellemképes rajzokat csinálok , sajnos!
Miért?
Kicsi gravírozóm  
X tengelye direkt hajtás  
Y tengely szíjhajtás 1:1 átéttelben (csak vissza fordítva a motor , nem lóg ki az alaplapból)
Z tengely azonos Y -al különbség az áttét 1:1.5

Problémám:
Csak az Y tengely gcode ismétlésekor "elmászik".
Sebesség emelésével egyre többet.A többi tengelyek teljesen rendben vannak.
Mechanika hiba csinálhat ilyet?
Mach3 ban már mindenféle beállítást próbáltam:
×Gyorsulás,sebesség le-fel,Step/dir idők,Step ill. dir jelek pipálva és X - el ve , 25kHz,35kHz,45kHz. Ezekkel kissé módosult a hiba mértéke de nem nulla , többi tengely teljesen rendben van.  
Kábel , motor , vezérlő csere. Hiba helye és megjelenése  azonos maradt .
Kiakaszt! Mi lehet a bibi ilyenkor?

279nwbpsa

Szia!Nem kopott az orsó,anya,vagy a szíjkerék?
Esetleg a szíjkerék rögzítése nem lazult fel?

kozo

Kopás, kottyanás "szinte nincs" a hajtáson ill. a kerekek is jó állapotúak. Bordáskerék rögzítést nem néztem de megnézem.
Még infóként ,hogy mindig azonos irányba azonos mértékben mászik el a tengely .

279nwbpsa

Pedig arra tippelnék,hogy valami mechanikai oka van.Esetleg az orsó végcsapágyazása megszorul egyik irányban pl.Vagy valami efféle talán.

kozo

Holnap megnézem , köszi!

279nwbpsa

Hát,soványka segítség volt,de szívesen. :)

Révész Richárd

Milyen típusú szíjat használsz?

kozo

Inches szíjjat és kerekeket 15-15 fogszámmal.A tipusát most hirtelen fejből nem nyomom. 1:1 es áttét esetén ez számíthat?