Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egyébként jobban járnál peremkerekes kapcsolókkal a DIP helyett, mert DIP-nél mindig a BCD kóddal kell rosszakodnod, míg a másikat decimálisan beállíthatod és BCD-t ad ki magából.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/dekadkapcsolo_peremkerekes_187920107.html" TARGET=_fnew>Valami ilyesmi

Sz.József

Igen, van más megoldás is a kapcsolóra...
A rajzon agyalva...
Ha nullára ugranak a digitek (mind a 6) akkor a kimeneten lesz egy L szintem.
Ha bármelyik irányba elindula a szálálás akkor a kimeneten lesz egy H szintem...
Ezzel mit is kezdek, mit kapcsolok, és honnan tudni, hogy a 0-ról újra pluszba vagy éppen mínuszba indultam...?  
Egyébként köszi, hogy egyáltalán foglalkozol a a témával...

svejk

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_7304_0_ASC.html" TARGET=_fnew>Ezt olvasd el, kb. 40 hozzászólás.
A rajzot én nem találom benne, de Te hátha ügyesebb vagy.
Lehet ezzel át kellene menni az elektronika topicba...

Sz.József

Igen ezt megtalálta Google barátom, de mielött a végére jártak volna elkanyarodtak a témától..., szerintem... :(
A "topikcseréhez nem értek"... :), de örülnék ha valakinek lenne egy kézzel fogható megoldása... (rajza), nekem mindegy melyik topikba :) ...

lari

Szia!

Mindkét gépem szinte teljesen egyforma.
Mindegyik szokta frissíteni magát a Win telepítése után. sp3-at nem telepítettem mert állítólag túl sok memóriát igényel.
egyébként már megpróbáltam sp3-al is de úgy sem települt.
Aztán tegnap megpróbáltam azt, hogy a laptopra -egy másik partícióra- feltettem egy teljesen szűz win XP SP 2-t. Semmi mást csak azt.
Így gond nélkül települt.
Csak így meg macerás mert egyrészt két op. rendszer van a gépen, másrészt amelyok laptopra szeretném ezt a programot, azon nem fér el mégegy op. rendszer....
Lehet, hogy tényleg valamelyik WIN. segédprogi gátolja a telepítést de hogyan lehet, kideríteni, hogy melyik az?
A program egyébként amit telepíteni szeretnék , egy autodiagnosztikai szoftver.
Köszi a segítséget!

Jozs

"An error occured while tryng to rename a file in the destinacion directory: MoveFile failed;code2.  
A rendszer nem találja a megadott fájlt "

Nem lehet valami volume elnevezési probléma ? Olyanra gondolok, hogy a program pl. úgy van beállítva, hogy mondjuk a D:/Temp -be pakolna ideiglenes file -okat, dolgozik aztán törli, de nincs D: volume. Vagy az alkönyvtár hiányzik, amiben matatna. Próbáld ilyen szempontból is összehasonlítani a működő és nem működő konfigurációt. Vagy ilyesmi :-)

4um5b65d

Ez csak az egyik része a kapcsolásnak, most következne a tényleges logikai rész.
Ehhez viszont nekem egy kis segítség kellene az encoder részéről.
Az számláló ugye akkor léptet ha a Clock lábra impulzus érkezik, de az irányt az Up/Down láb L/H szintre állításával lehet eszközölni.
Az enkóderből viszont nem így jön ki a jel.
Na ezt viszont én nem tudom, hogy onnan hogyan is jön ki pontosan.
Valami diagram kellene róla.
Az A és B csatornával kell még valamit kezdeni ami átbillent például egy bistabil multivibrátort, és ezt a billentést a CLK jelre tegye meg, de csak akkor amikor az OR kapukból felépített háló utolsó kimenete L szinten van.
Na szóval hogy is van ez az encoder kimenetnél ?
A clk jel H szintre ugrásakor vagy az A vagy a B csatorna lába is H szinten áll ?

4um5b65d

Józsi, most mondja "T" a csevegő topicban, hogy nem kell ehhez ennyi IC, ami biztosan így is van. Egy mikrokontrollerrel is meg lehet csinálni.
Várjuk meg a segítő hozzászólását.

svejk

Nézd meg a Gecko encoder bemenetét, valahol fent van talán az Varsa könyvtárában.  
Az nagyon egyszerűen megoldja az inkrement A/B-ből a step/dir jelet.
A fenti elv le van írva valamelyik RT évkönyvben is, úgy 1990 környékén. Most nem ugrik be pontosan...
Persze használhattok LSxxx IC-t is....

De menjetek már át vele az elektronikába, vagy az encoder topicba.
Nagy dolgok még úgy se történtek, egy kis bevezetővel vezessétek be a témát.

000000000

Az eredeti kérdés ez volt:

„CMOS ic-kből felépített fel-le számlálóval hogyan lehet mínuszba is számoltatni...? „

Már a kérdés sem jó?

Azt írja, hogy „felépített”.
Akkor, most szedje szét?

x4rhew5r3

Ha http://www.datatranslation.com/docs/whitepapers/quadrature_encoder.pdf" TARGET=_fnew>ebben a pdf-ben megnézed a diagramot, minden világos lesz. "A" megy a számláló up/down-jára, "B" megy a clk-ra, és kész. Persze prell-mentesítés kell legalább a clk-ra.
Hátrány a komolyabb megoldásokhoz képest, hogy 1x módú, tehát egy 500 cpr-es enkóder 500-as felbontást ad.

svejk

RT évkönyv 1993. 65.oldal 40.ábra igaz ez UP-DOWN bemenetű számlálókhoz való, de ez az alapja a Gecko-énak is. Anno ezen cikk hatására kezdtem el az érdeklődést a téma iránt.
Érdemes elolvasni az egész cikksorozatot, talán 4 vagy 5 évkönyvben folyamatosan foglalkozik a gépiparban használatos útmérőkkel.

Sz.József

Az A csatorna a clk bemeneten a B csatona az up/down lábon, de ezt nevezhetnénk dir lábnak is..., talán nem beszélek félre...
Szóval A step, B dir és ez így működik, de mikor nullán állok akkor ugye mindenféleképpen felfelé kellene elindulni a számlálónak most eltekintve a minusz jel kijelzés mikéntjétől...

Sz.József

Az elektronika topikban átvonulva ott is feltettem kérdésemet (kérésemet) Svejk kolega kérésére :))
Kérem ha tud valaki segíteni ott jelezze...

x4rhew5r3

Bocs, az előzményeket nem olvastam (és sajna most sincs időm visszabogarászni), csak belekaptam Laslie bejegyzésébe....