Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Nem mindegyik szíj jó a szinkronhajtáshoz.Erről már volt szó valamelyik topikban.
Lehet,hogy megnyúlt a szíj,de ez csak tipp.

kozo

XL 245 Francia használt szíj van fent szemre használhatónak tűnt, kerítek újat és próba lesz.
Rossz esetben átfaragom direkt hajtásra.[#szomoru1]

000000000

A megnyúlt, vagy nyúlós szíj, nem okozhat egyik irányba lépésvesztést. Esetleg mindkét irányba.  

000000000

Próbáld meg, visszavenni a sebességéből, gyorsulásából.

kozo

Megpróbáltam és javul a helyzet de így kb 600mm/perc és 100mm gyorsulásnál lesz pontosabb a hajtás. Direkt (X tengely)hajtásnál ez kb 3000mm és 1000mm es gyorsulásig is jó ill. a Z tengely szintén szíjhajtásos és az is tud 2500mm sebesség mellett 1000mm es gyorsulást.

000000000

Akkor, mechanikus szorulás van, vagy laza vezeték kötés.  
Érdekelne, mijen vezérlőd van?  
Eddig ment rendesen?

kozo

A vezérlő SMC dc servo , most került olyan állapotba a mechanika , hogy bármit is érdemes legyen rajta méricskélni.A szerkezet 80-90%ban kész. A mérések ennél az egy tengelynél mutattak hibát ill. papíron rajzolgatásnál is (gyorsjáratban) látható a hiba.

000000000

Olvasgatom amit lentebb írtál. Egyre inkább arra jutok, hogy Mechanikus hiba van. Csúszás, szorulás. Még a Mach -ban a jel erősségeket vedd fel 4 vagy 5 re, ha nem azon van.

Révész Richárd

Ez a jelenség előfordulhat csak egyik irányba szorulás miatt?

000000000

Igen, többször találkoztam már ilyennel. Van úgy, amikor nem egyformán szorul mindkét irányba. Lötyögés, pici keresztbe fordúlás miatt.

Révész Richárd

Most,hogy belegondolok az én első gépem is csinált ilyet,csak egyik irányba szorult meg a menetes szár a bronz anyában.

000000000

Használt golyós orsónál, és kocsinál is találkoztam a jelenséggel.
Elég nehéz volt behatárolni.

svejk

Mivel szervoról van szó szorulás kizárt, mert akkor esetleg leoldana, de minden más esetben megtalálná a pozícióját.
Megcsúszás lehet, illetve jelvesztés a step/dir, vagy az encoder vonalon.

000000000

Igen, én alapból a léptetős rendszert veszem figyelembe. Így munka közben már nem is jutott el a tudatomig, hogy közben írta szervóról van szó.
Sajnos, többedszer futok bele fél ínformációs kérdésbe, és így csak általánosságokat lehet mondani. Ami nem mindig vezet eredményre, vagy sokadik beírogatás után kapom meg a megfelelő alapinformációt.  
Mivel szervó, és a kábelt motort cserélgette, így nagy valószínüséggel a legvalószínűbb hibák: megcsuszás, jelvesztés, gyenge, rövid jel, szoftver beállítási hiba, árnyékolatlan rossz kábelozás miatt zavart szed össze, kontakhiba valamejik vezetéken, csatlakozón.  
De, pl. nem alaplapi portnál találkoztam már, hiányos adatátvitellel is, ami javíthatatlan.  

000000000

Könyvet szeretnék be szkennelni pdf formátumban.
Mivel lehet megcsinálni? (program)
Kb. mennyibe kerülhet egy használt szkenner?
Köszi.