Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!

Csak egy tanács! Ha vezérlőt azért akarsz építeni, hogy legyen és nem azért, hogy tanulj akkor ne tedd! István olyan olcsón adja a 4D-s vezérlőt, hogy nem éri meg neki állnod otthon megépíteni. Tapasztalatból mondom. A végén nekem is jóval több lett a vége, szerintem lehet több is mint 2x annyi(már mint a költsége). De nekem alapvető cél volt, hogy tanuljak ezért fejlesztettem magamnak.

43pbwjg8s

Hát bizony széggyellem magam, de vagy az agyam nem műkködik vagy tényleg ennyire nem megy, de nem vagyok most biztos a dologmban és nem akarom rövidre zárni az adapteremet
A lenti képen látszi a robot bekötése.
Az akérdésem, hogy ha ki akarom váltani az elemeket és helyette egy (egy db!) tápegységről akarom hajtani a dolgot (állítható, van mondjuk 3 és 6V is) akkor hogyan kössem be?
Bocsánat a triviális kérdésért, de én teljesen eltanácstalanodtam itt magamban.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/robot/robit%E1p.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

Ha jól látom a képen akkor a közös ponthoz képest +3V és -3V a telepfeszültség (gyanítom a motorok oda-vissza forgnak). Ehhez egy kettős tápegység járna.

s5f8tmfv3

A változtatható kimenő feszültségű dugasztápból könnyen kiveheted a -3V, 0V, +3V-ot ha eredetileg van rajta 3V és 6V. Szétbontod, az eredeti 0V-ot kivezeted, ez lesz a -3V. A 3V-ot kivezeted, ez lesz a 0V. A 6V-ot kivezeted, ez lesz a +3V.

43pbwjg8s

Tudnál egy skisset csinálni esetleg.
Ugy jobban átlátnám
Előre is köszönöm!

43pbwjg8s

Bocs!
Nem a teljes táp rajzát kértem azért!:)
Csak az elvet.
De közben lassan kapizsgálom.
Ja!
Esni fog a  hó északelet magyarországon, mert két napja még a szoksosnál is jobban fáj a fejem.!!!!!

0gbwyh99

Mondok én neked egy egyszerűbbet . Ha van a tápodon 3,6, és 9 volt , akkor a 6 lesz a nullád , hozzá képest a 3V lesz neked a -3V , a 9V pedig a +3V .  
Persze ehhez is ki kell bontanod a tápot . Egyáltalán milyen az a táp ? Kapcsolóval váltogatod a feszt vagy potival ?

000000000

Ugyanígy kösd be.[#smile] Közös a test, -3V a -3V, +3V a +3V. Ha egy állítható adaptert buherálsz szét, akkor ne felejtsd el egyenirányítani. Gondold az elemek helyére a trafó tekercseit.

s5f8tmfv3

Nem kell ide rajz! Svertel úr is ugyanazt mondja, csak Ő még 3V-al feljebb tolta a 0V-ot.

s5f8tmfv3

Van ugye a trafónak néhány kivezetése amik közül az első lesz a nulla, a többi közül egy kapcsolóval választasz hogy melyik menjen az egyenirányító és a puffer felé. Ez lesz a kimenet. Az első a 3V-os, a második a 6V-os tekercs. Erre a három kivezetésre lesz szükséged, egyenirányítás és puffer UTÁN mehet a motorokra.

s5f8tmfv3

Nagyon nagy vonalakban:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/robot/taap.JPG" border=0>
Csak az irányokat jelöltem, ne feledd egyenirányítani!

s5f8tmfv3

A trafó első három kivezetését felhasználva ezt kellene megépítened:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/robot/taap2.JPG" border=0>

s7manbs8

Ha van PC tápod, annak 5V-ja jó lesz + tápnak, sorba kötsz csak 1 1N4007 diódát, hogy a fesze leessen 3V körülre. Ezt a vett tápot meg úgy kötöd a GND-hez képest, hogy a pozitív pontja legyen a GND-n, az meg a- tápod lesz.

s7manbs8

Nem 1, 2-3 diódát. Esik már a hó ?

43pbwjg8s

Értegetem már!:)

KÖszönöm mindenkinek a segítséget!

Az még hogy tényleg mennyi jön le a trafóról kérdés....
V os álásban most 0.2 V, 3V os állásban 4.95V...
Egy foscsomó az egész!!! :( (bocsánat!)