Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Hogyan is szokás kínozni a léptetőket, lépésvesztésre kényszerítve? Rajzoljak egy spirálvonalat, azon többször végigzavarva, mind nagyobb sebességgel, gyorsulással?

ywathzay

Ahogy látom még pár év és nálad is megindul...[#vigyor3]

PSoft

Miért is kell "tűzzel-vassal" irtani...

Még azt a pár igen-igen szerényen mért lehetőséget is, ami úgy jó tíz éve megadatott azoknak, akik erre a sárga felületre tévednek?
Hogy, "borzasztóan rossz" lenne olvasni?
Nem tudom, én nagyszerűen olvasom a középre rendezett/igazított sorokat is, de lehet, hogy velem a baj!  

Jah, Szalai kolléga linkjének semmi baja, NEM rossz, működő link!
Csak, a tartalma nem talált!

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KHPJToO-wx0" TARGET=_fnew>"fordítva forog ez a nagyvilág"

000000000

Kedves Fórumtársak,
megfogadtam, hogy kussolok, mert látom, hogy a "gondolatbaejtés" szétszrótságnak hat. Részletes hosszú korrekt fejtegetésre persze nincs mód kétsoros kommentben... gondoltam csak gondolatébresztésre... a többit egészítsétek ki magatok...:)
Van még egy egyszerű dolog: akit nem érdekel, NE OLVASSA EL, és ne olvassa tovább most. A Moderátor, kérem legyen szíves kitörölni...

Tehát mielőtt Szőrfül Mesterről (Shirfule) ideologiákat gyártotok, egyszerűbb és korrekt a tudományterület: rezgésanalízis...
Mint tudjuk, minden rezeg, és (persze, csak ha érdekel bennünket), a rezgéseket érzékelhetjük, mérhetjük, elemezhetjük...
Most persze, a mechanikai rezgések, pl. 2Hz-200 kHz  nem pedig a "lelki rezgések"  
A rezgést valami gerjeszti, pl egy forgó tengely csapágya, fogaskerék, valami közeg továbbvezeti, pl egy érzékelőhöz. A közeg bármi lehet, de pl a gépünk háza, vagy levegő: testrezgés, akusztikai rezgés. Az akusztikus detektálható mikrofonnal, vagy a szaki fülével. A testrezgés rezgeti ugyan, a házat, a levegőt, és akusztikusan is halljuk, de csillapítva, és csak bizonyos tartományban, de korrektebb egy rezgésgyorsulás érzékelővel, jelátalakító után keletkezett jel analizálása (pl.Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurement)
Az akusztikus, sok mindenre kb infó, pl autódefekt, ébresztősáv az autópályán, stb.
A jelanalízis egyszerűbb alkalmazásban a rezgés frekvencia tartományában a fontos sávokat kiszűrve pl gépi válogató rendszert vezérelnek. Alapméréshez persze a Furier transzformációval nyert eredményt érdemes analizálni. Ez alapján kijelölhető egy nagyobb géprendszer, pl nyomdagép, tengelyeire szerelt rezgésérzékelőket figyelve a TMK időpontjának meghatározása. Fontos, hogy ne saccból, vagy kijelölt időközönként, hanem csak szükség esetén álljon meg a nyomda karbantartásra.

Visszatérve a szakira: az akusztikusat persze, hallja, jó gyakorlattal következtet a hibára... (mint tudjuk, "panelcsere"  az gyakori, most is az kell, 250 000,- Ft)
Vagy testrezgés (vibráció): a fémtesthez egy "jó vezető" tárgyat nyom, pl "üthető végű" csavarhúzót, aminek mint tudjuk, a fém szára "ki van vezetve" a nyelét persze nem a fülszőrébe vagy más testnyílásába dugja, hanem a füle mögötti koponyacsonthoz... Mint a karmester a hangvillát.

ui.: tudom, hogy ez sem teljes infó, de talán jelent valamit a fülszőrrel kapcsolatosan kiindló legendához...  :)

Electrick

Svejk!
Köszönöm az infókat!
Igen, közben "Tibor45 fórumtársunk" :) megkeresett e-mailben és megosztotta velem a tapasztalatait a nevezett motorral kapcsolatban.
Ő is ezen a véleményen van, hogy a gyári DC-szervók nem ideálisak... sajnos...
Üdv.
Electrick

fpd0kbd4

Sziasztok!

Mechanikusok véleményét kérném,a képeken látható híd kezdeményről.A cél egy mozgóhidas fém megmunkálásra alkalmas marógép 1000x500x300mm-es munkaterülettel.A felhasználásra szánt aluprofilok 80x40-es normál ill. 80x80-as 5-ös falvastagságú.Ezek az anyagok ill.a csomóponti összeállítás alkalmas lehet -e erre a célra? Esetleg valamely részeken erősítéssel? Végső esetben munkaterület módosítással.Vagy felejtős az egész elképzelés.Egyenlőre nem daraboltam a rendelkezésre álló profilokat. A fölillesztett selejt lin sín csak szemléltetés céljából van.

Electrick

György!
Neked is köszönöm a hozzászólásaid,
A DC-szervó linket is!! mert egy másik mocihoz ez lesz jó majd...
Átvizsgálom, kipróbálom akksival, de van amelyiket csapágyaznom kell előtte.

Ez alatt mit értesz pontosan?  
"Tanács. Ne szedd szét a mágneskört."  
Vagy, majd ha már szétszedtem az elsőt, úgyis megtudom mit nem kellett vola... :)

Off: Középre igazítva is el tudtam olvasni.
Bár én lehet elfogult vagyok, mivel György nekem segített... :)
Üdv.
Electrick

Motoros

Adott esetben több tízezer forint megspórolására is alkamas füles füleseknek:

ha ősszel vagy tavasszal a kerti csap fagykár elleni nyitását vagy zárását végezzük az http://vizvezetekszerelo.dugulaselharitas.net/fagytalanito-csap-csere/" TARGET=_fnew>altalajcsappal, akkor a műveletet követően fülünket tapasszuk a nyitó-záró csőkulcshoz és ha bármi sistergést, halk zúgást hallunk akkor addig ne nyugodjunk amíg tök el nem kussol, különben sokba fog kerülni.

Régen amíg a vízórából a vízbekötés horganyzott acélcsővel történt, akkoriban még a rosszul elzárt kerti csap, vagy más csőtörés okozta zaj bevezetődött a házba és ezáltal a tulaj indikálhatta, hogy valami nem OK.
Mióta a műanyag bekötőcsövek jöttek divatba azóta sajnos ez a hangvezetés sem a régi már. :(((

ANTAL GÁBOR

Még úgy 1930 körül találták fel az AlNiCo mágneseket . Ezek még a mai neodímium mágneseknél is nagyobb B vel rendelkeznek de csak zárt vaskörben . Sok motorban használják . Ha szétszeded a motort akkor a mágnesek elveszítik az erejüket ( ha a jelzett mágnessel építették azokat ) A tárcsamotorban sokszor még egy felmágnesező tekercs is található  ( zárják a vaskört és egy bazi nagy áramimpulzussal felmágnesezik a mágnest )  A legtöbb léptetőben is ALNiCo van .  Ha további dolgokat akarsz akkor google :" demagnetization curve "

hostya

"A cél egy mozgóhidas fém megmunkálásra alkalmas marógép 1000x500x300mm-es munkaterülettel.A felhasználásra szánt aluprofilok 80x40-es normál ill. 80x80-as 5-ös falvastagságú."

Nem akarom elvenni a kedved a gépépítéstől, csak leírom a saját tapasztalatomat.

Az én gépem munkaterülete: 460x330x50(mm) Alig nagyobb egy A3 rajzlaptól..
Anyaga: 45x45, ill. 45x90 aluprofil (Bosch).
Nekem az a tapasztalatom, hogy fára, műanyagra kiválóan alkalmas.
Fém megmunkálásra azonban csak erős kompromisszumokkal.
Martam már vele alumíniumot, sárgarezet, horganyt(zamakot), sőt még saválló acél lemezt is, igaz az utóbbin csak feliratot gravíroztam.
Az a tapasztalatom, hogy fémmegmunkálásnál nagyon hamar berezeg, a nem megfelelően merev gépváz miatt...
Fém esetén inkább csak "kapirgálásról" beszélhetünk... :)
Készítettem néhány képet anno, amikor készült a gép.
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/2smal.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/DSCF4941smal.jpg" border=0>

Több kép http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/" TARGET=_fnew>itt.

Csak azért írom ezeket, hogy gondold át még egyszer azt az 1000x500x300mm-es munka területet, ezzel az aluprofillal..   [#integet2]

designr

Irhatnál pár tapasztalatot ezzel a dupla motoros,dupla orsós Y-ról..
Soha nem fordult elő  asszinkron mozgás?
mach-ban fogtad össze?

Szalai György

Ménemjó?
Találtál valamit a doksijában ami kizárja a vasmentes forgórészű kefés motorok használatát.
Vagy tudod menyi a chopper frekije?
Vagy csak úgy nem jó és kész?

fpd0kbd4

Köszi a képeket és a tapasztalataidat.A kedvemet az venné el igazán ha valamit visszafordíthatatlanul elrontanák.A gépedet elemezve leszűrtem a tanulságot.Szerintem az én munkaterület méreteimben, a hossz  nem igazán befolyásoló tényező,a szélesség talán még beleférhet,a magasságból viszont jelentősen le kell adni.Arra lennék még kíváncsi, hogy a hídon a lineáris sínek elhelyezkedése mit befolyásol ,hogy az alján és a tetején,vagy a homlokfelületén van párhuzamosan.A Te verziód ugyebár a munkaterület magasságának a rovására van kialakítva, ugyanazon híd magasság mellet.

hostya

Nekem ez a dupla motoros,dupla orsós Y bevált.
Igen..  A Mach-ban fogtam össze, a következők szerint:
Vezérlők: 1db 3tengelyes V-tip TB6560 (piros) kínai
          1db 1tengelyes (Sir Nyeteg féle)Pico-drive (TB6560)

A "piros" kimeneteire rákötöttem a három motort  X,Y,Z .

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/TB6560%20kimenet.jpg" border=0>

Mivel 4 tengelyre volt szükség, ezért a kínai 3tenges vezérlő 4.(A) tengely kimenetét, szolgának(slave) állítottam be a Mach-ban az Y(master) alá .

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/TB6560_Pico%20drive1.jpg" border=0>

A kínai vezérlő 4.(most már Y1) tengely kimenetét összekötöttem  a Pico-drive bemenetével, a Pico-drive kimenetére került a másik (Y1)motor.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/Pico%20drive.jpg" border=0>

Együtt az egész összedrótozva az asztalon.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Aluprofil%20g%C3%A9p/Vez%E9rl%F5%2Bmotorok.jpg" border=0>

Nálam féllépés van beállítva a vezérlőkön. (nekem elég ez is..)
Asztalon csináltam néhány kísérletet.
1.  Az Y motorokat mozgattam billentyűvel mach-ból (próbáltam úgy megállítani a motorokat hogy féllépésben legyenek), majd ki kapcsoltam a vezérlőket.
Azt tapasztaltam hogy mindkét Y motor EGY IRÁNYBA "bakkant be" az egészlépéses pozícióba.

2. Visszakapcsoltam a vezérlőket, és a két motor újra EGY IRÁNYBA vette fel a féllépéses pozíciót. (nem mindig ugyanabba az irányba mint ki kapcsoláskor, de a lényeg hogy egy irányba mozdult mindkettő.. NEM egyik erre, másik arra..)

Az összeszerelt gépen beállítottam az X 'gerenda' merőlegességét  az Y tengelyre, használtam a gépet hónapokig erre-arra... :) (csillag tesztet nem csináltam)
Néhány hónap múlva vissza ellenőriztem a merőlegességet, de nem tapasztaltam változást.