Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni az "öreg rókáktól" elsősorban olyanoktól akik már túl vannak pár gép vagy vezérlő építésén.

Tápegység építéséhez mit javasoltok? Kapcsüzemű tápegységet vgy jó öreg toroidos tápot?

Összesen 7-800W kivehető teljesítményre lenne szükségem.

Előre is köszönöm!

djfgekywd

Az egyik könnyű a másik nehéz. Az amper meg csinálja a lóerőt.
A 800W az 800W mindkét esetben.
Az hirtelen nagyobb áramfelvételt talán a hagyományos jobban tudja lekövetni.
Bár a kapcsolóüzeműek is, ha jó a vezérlésük tudják követni a terhelést nagyon gyorsan.
Ha folyamatos a terhelésed és nem rángatózik akkor kapcsolóüzemű.

Szalai György

Bár nem engem kérdeztél, hadd kérdezzek vissza.
A hagyományos kockatrafós táp gondolata miért lett elvetve?

b4nm7gjvr

Kockatrafós táp ez jaóó... mifelénk vasmagos trafónak hívják...:)

Amúgy a hatékonyság szerint így raknám sorba:

1. a legjobb: kapcsolóüzeműek
2. toroid
3. kevésbé jó, szinte duplájára méretezzük, nehéz és böszme' nagy: VASMAGOS TRAFÓ

b4nm7gjvr

Mondjuk a tápegység építés elég bő fogalom...

Konkrétum nem ártott volna...

jani300

Ja a toroid azért jó mert nincs benne vas ...
Láccik is kívűrül hogy csak réz ! :)))
Bocsi , de az utolsó két kategória mindha picit átfedné egymást  :)

Szalai György

A Hobby felhasználás engedi, hogy ne egyedül a hatékonyság alapján döntsünk, mert nem hoz jelentős megtakaritást.
Fixen telepített esetekben a térfogat kevésbé fontos, a tehetetlen tömeg még jól is jöhet, kissé zajos gépen a trafóhang is hanyagolható.
Lényeges lehet a saját és egyszerű megépíthetőség, ventilátortalan működés, gondot nem okozó indítási áram, olcsón beszerezhető alkatrészek, csúcsterhelések és visszatáplálások tűrése, stb.

Fanyűvő

Sziasztok!

Barkácsáruházakban megvehető hegesztőtrafó nem lenne használható tápegységhez? Pl. http://szerszamallomas.hu/einhell-bt-ew-150-ivhegeszto.html" TARGET=_fnew>ez az Einhell
Pl: MSDD 80-5.6 vezérlőből 3 db, 3 db. 5 A-es léptetővel. A leírás szerint 45-48 V a feszültsége, ez jó is lehetne. A teljesítménye hegesztéshez nyilván harmatos, de a vezérlő azért kevesebb árammal is beéri.
14 000 Ft nem tűnik soknak egy megfelelő tarfóért.

Dakota25

Nem.
A bevont elektródás hegesztéshez készített transzformátorok légréses lemezelésűek, nagy a mágnesköri "ellenállásuk", hogy megvalósíthassák az ilyen hegesztéshez szükséges eső áram-karakterisztikát.
A tápegységeknél a minél kisebb eredő belső ellenállás a cél, lehetőleg széles frekvenciatartományban.
Két homlokegyenest eltérő igény és eszköz.
Ezeknek a trafőknak csak az üresjárási feszültségük ennyi. Terhelésre meredeken esik a feszültségük.
Furcsa dolgokat csinálna egy ilyennel táplált elektronika.

jani300

Szia !
Elméletben akár alkalmas is lehetne .
De a szakaszos üzemre tervezet volta , és az aláméretezett (túlgerjesztett) tervezés miatt ,szerintem terheletlenül is elmelegedhet , leválthat a hővédelem , váratlanul .
Néhány plusz primer menetet rátekerve , némi teljesítményveszteséggel talán még használható is lenne  trafóként ...

KBalázs

KBalázs

Nem ritka az 55V vagy ez feletti üresjárati feszültség, ami az ívgyújtáshoz kell is, ezután a hegesztés pillanatában kb. 19-21V-ot ad le.

jani300

Elviekben igazad van !
De hogy ezekben a nudlikban van légrés abban nem vagyok biztos .
Meg fogok nézni egyet méhben , alkalomadtán .
Én inkább arra tippelek hogy a túlgerjesztett vasmag egyszerűen nem visz át több teljesítményt , de ez csak feltételezés .

9hpa53xy

Szia György!

Pusztán a transzformátor méretei miatt kerülöm az alkalmazását. Egy egészen kis gépet építek, kicsit abszurd lenne egy kétszer nagyobb vezérlődoboz mint az egész gép :D

9hpa53xy

Köszönöm a véleményeket :)