Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm szépen.

Nem ilyesmire gondoltam.
Hanem, ami esetleg megduplázza a "csatornák" számát. Anélkül, hogy még egy LPT portot betennénk.
Vagy nincs is ilyen, csak félreértettem valamit?

Csuhás

Szerintem ilyen eszköz nincs.

Béni

Számtalan megoldás van. Nem biztos, hogy megéri építeni. (Ha egyszerű multiplex mód megfelel, akkor megéri. :) )

http://www.mesanet.com/pdf/parallel/7i43ds.pdf" TARGET=_fnew>Egy példa

Dakota25

Nekem sokszor az koz itt gondot, hogy fogalmam sincs a kérdező/hozzászóló milyen mélységú ismeretekkel rendelkezik az adott témakörben.
"Magasröptű" :-) válaszkat kaphat olyan, aki épp csak belenyalt egy témába, alig tud róla többet, mint Mariska néni, és kaphat Móricka-magyarázatot masszívan hozzáértő szakember is. Pár év alatt feltérképezhető az "állomány", de egy új kérdezőnél ez fokozottan gond.
-Portbővítő:
Attól függ, mire akarod használni. Egyedi feladathoz, mindennemű szoftver-kompatibilitás feláldozásával könnyedén építhető millió féle megoldással, akát TTL/CMOS latch-ekkel, de ezek nem LPT-portok lesznek. Maximum párhuzamos ki/bemenetek. Egy LPT port ennél sokkal komplexebb.
Az áruk pedig alig lesz több, mint egy készen vásárolható LPT bővítőé.

kisinas

Szia!
http://www.kvm-switches-online.com/af142.html" TARGET=_fnew>egy ilyenem van fölösleges, ha netán erre gondoltál

000000000

Ennél konkrétabb infóra lenne szükségem.
Után építenék egy egyszerűbb eszközt.

000000000

Elsősorban egy bevált kapcsolás után építésére gondolok.
Nem vagyok egy ász a témában, de ha a helyzet úgy kívánja, szívesen után olvasok, hogy értsem is az adott eszköz működését.

000000000

Én inkább építgetésre gondolok. Nincsen konkrét célom az eszközzel. Inkább csak tapasztalatszerzés a számítógéppel való vezérlés gyakorlati részét illetően.

Csuhás

Mire akarod használni? Ha a gyereknek ledes futófényt készítesz akkor lehet multiplexelni mert belefér az időbe, de ha dosból akarsz MHz sebességű léptetőjeleket kiadni akkor szó sem lehet erről. De a vezérlő oldal sem mindegy, ha te írod a programot akkor szabad a vásár, ha gyári programot használsz akkor nem építhetsz olyant amit az nem ismer. De ha csak egy tintasugaras és egy lézer nyomtató között akarsz átkapcsolni akkor tényleg egy mechanikus  kapcsoló is elég lehet.

Dakota25

Ha érteni akarod, szerezz be egy 8085 hw fejlesztői környezetet, tanuld meg az ASM85-öt, ismerd meg a 8255 lelkivilágát.
Ez jó kiindulási alap.

000000000

Amire gondoltam, nem sokkal több, mint a futófényes játék. Valójában nem az, de nem is egy nagy durranás.
Köszi a tanácsokat.

000000000

Csuhás

Ha ilyen jellegű a feladat akkor pl tehetsz a portra  tetszőleges számú sorba kötött shift regisztert. Így kell egy adat kimenet, egy bemenet, léptető jel, egy átíró impulzus és esetleg egy törlés. Egy sima shift regiszter általában 8 ki vagy bemenetet kezel egy 16 lábú tokban. Akár egy csupalyuk panelen is össze lehet drótozni, és már vezérelheted is vele pl a kisvasutad. :-)

000000000

A problémámra nem találtam igazán választ. Talán azért nem, mert magamnak sem igazán tudtam megfogalmazni, hogy mit is akarok.
Talán végre sikerült.
Milyen funkciókkal érdemes felruházni egy elválasztókártyát a főorsó és a hűtővíz kapcsolgatásán kívül. És persze ide véve az LPT - port galvanikus leválasztását?
A funkciókra kérnék tippet. A megvalósítását időtöltésképpen megpróbálom majd kitalálni.
Köszi.

b4nm7gjvr

Jogos...

EI vasmagos trafót akartam írni, csak az EI lemaradt....:)