Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ekpyb096i

Szia!

Nem tudom, hogy hol van a nullpontod meghatározva, a pályából nézve nem a kör középpontja az. A CAM progi kis egyenesekből rakja ki Neked a kört is, ezért ilyen hosszú és ezt visszakövetni nagyon sokáig tartana, de ha a .dxf fájlból meg tudod nekünk mondani a nullpontod helyét akkor többet tudnánk segíteni :)

ekpyb096i

De amint látom ez léptékezve is van, vagy nem ahhoz a körhöz tartozó mozgást másoltad ki, mert ezekből egy D7,0464 kör jön ki.

000000000

Nem ott bukik a méretem, mert ha simán a VCarve-ban rajzolok meg egy kört akkor is elmegy a méret. Ráadásul több szoftvert is használok és mindegyiknél ua. a helyzet.  

ekpyb096i

Igen, de a maródnak van egy átmérője ami nincs kompenzálva. Szerszámváltás T1-re, majd sehol nincs G41/G42. Gondolom D5 maróval dolgozol.

000000000

Ezt hogy? A 100-as kör adatait másoltam be.  
A nullpontom a munkadarab jobb alsó sarka.
Ne haragudjatok de tényleg csak egy bizonyos feladatra használom a gépet és azonkívül nem igazán vágom a szoftvereket. Igazából egy hülyebiztos tap. fájl kellene amivel le tudnám ellenőrizni.

000000000

D3 maróval dolgozom és a VCarve-ba az is van beállítva.

ekpyb096i

Azt nem tudom, hogy miért ekkora, de a megadott koordinátákból autocad-del kiszerkesztve jött ki.

000000000

Pici gyorstalpaló a teljesség igénye nélkül szinte konyha nyelven, hogy ne csak számok halmaza legyen.  
Gondolom az X, Y, Z, utáni számok egyértelműek.
Az S a Spindle, a főorsó fordulatszámát adja meg már ha a géped tudja vezérelni.
Az F a Feed azaz úsztatási sebességet takarja ez az érték tartozik a forgácsoláshoz.
G00 ez utáni X,Y,Z koordináták a gép maximális sebességével fognak menni ( átpozicionálás )  
G01 egyenes vonalú interpoláció  
G02  kör, spirális interpoláció óramutató járásával megegyezően.
G03  kör, spirális interpoláció óramutató járásával ellentétesen.
A G01,G02,G03 utáni koordinátákra mozgást mindig az F (Feed) utáni értékkel (mm/min) fogja végrehajtani.

Alábbi linken további okosságokat találhatsz a legtöbb Gkódot végre is hajtja a Mach.  

http://www.nct.hu/pdf/NC_Documents/Magyar/Maro/magprm.pdf" TARGET=_fnew>NCT 99-2000 programnyelv PDF LINK ITT

ekpyb096i

Meghagyva a programrészletedet + hozzáírva egy 3.5232 sugarú kört látható az egyezés is.  NCplot-tal lefuttatva a kör narancs színű, a programrészlet amit küldtél az pedig a kör jobb alsó negyedénél található fehér színnel halványan ugyanazon a pályán.  
Ez így nagyon nehéz lesz, bármennyire is szeretnénk segíteni.
http://kepkezelo.com/images/8aiy3jsmbpqd1opzago4.jpg" TARGET=_fnew>Screenshot

000000000

Köszönöm, át fogom tanulmányozni amit küldtél.
Az S F X Y Z világos. Tehát amit küldtél az egy 100 körhöz G kód? Azt vigyem be a Mach-ba?

000000000

Nem tudom miért nem Vcarve-val csinálod a kört is ?
Én is abban csináltam azt a kódot amit küldtem, meg is izzasztott rendesen az az 1 perc míg elkészültem vele mentéssel együtt :D  

000000000

Picit mellé, Kricsmag szántam  

ekpyb096i

Bár a Mach3-at nem ismerem, arra gondolok amire Pál is. Csináld meg azt, amit írt a #27556 hozzászólásában.
Ha nincs jól "összehangolva" a gép a Mach3-mal akkor lehet még ilyen probléma belőle.

000000000

OK. kezdem érteni. Tehát amit küldtél az egy VCarve-ban generált szerszámpálya csak nem tap-ban hanem Arcs mm-ben. Ezt nem ismertem mert ilyet én sohasem generáltam. Viszont ahogy írtam már én is rajzoltam kört VCarve-ban csak Tap. fájlt csináltam belőle de a hiba akkor is fennállt. Gondolod, hogy arcs-ben nem jönne elő? De azt még akkor sem tudom, hogy az arcs-sel mit kell csinálni. Ugyanúgy beolvassa a Mach?
Tényleg hálás vagyok a türelmtekért és a segítségért-

000000000

Vcarve-val mikor megcsináltad a szerszámpályát akkor választhatsz, hogy milyen algoritmussal generálja a G kódot, ez mellet több 100 géptípus, plotter és a fene tudja még milyen gépekhez is tud generálni egyből fogyasztható formátumot.
Tehát ha csak Mach-ról beszélünk akkor a Vcarve 8 féle postprocesszorral tudja exportálni.
Ezek között van a (Mach2/3 Arcs mm) az Arcs azt takarja, hogy ami körív azt G02 vagy G03 kóddal generálja le míg a (Mach2/3 ATC mm) ezeket pici egyenesekből fogja összerakni.
(Mach2/3 Arcs mm) gondolom ebben a Mach2/3 és a mm sem kell  magyarázni.
Általában csak ezt használom exportálni a programból.  
Hiba lehet, hogy a géped beállításán lesz, ezért írtam próbáld ki a #27556 hozzászólásában írtakat.