Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

lari

"Mi már csak ezeket a 5GHz-es UBNT kültéri eszközöket használjuk"
Tudnál egy ilyet linkelni?

lari

Jut eszembe a csatorna automatikusra van állítva.

lari

Közben gondoltam egyet, s odamentem közel az adó antennához egy laptoppal, s rácsatlakoztam.
Sajnos a letöltési sebesség így is csak alig valamivel több , mint amit lent írtam...

lari

Gondoltam még egyet, -Csuhás fórumtárs indíttatására- s az automatikus csatornakiosztást lecseréltem a 10-es számú csatornára. A letöltési(és feltöltési) sebesség megugrott 5.5 Mbits-ra. Ez így már egész jó, de még messze van a 30-tól. Ezt persze úgy értem el, hogy egy laptoppal itt vagyok az adó antenna alatt pár méterre.
Később megnézem Tp 5210g vételével is.

7rxxjie4

Esetleg "más technikával" is meg lehet próbálni áthidalni a 100m távolságot.
Pl. ha ugyanaz a hálózati fázis mindkét végponton, akkor hátha áthidalja egy powerline adapter is.
Konkrétan pl. egy Comtrend Power Grid 902 -re gondoltam.

Szirtimorc

Nekem nyáron bő 80 métert kellett áthidalni, 2 db TP-Link CPE210-t használtam, semmi lassulás nem érezhető, mint ha kábelen jönne.

000000000

Ha házon belüli téma ott működhetez a powerline, de a villanyóra is már egy "RF fojtó" a tekercseivel.
Tehát vagy működik vagy nem ha kimegy a nagyvilágba.
Itthon a házon belül kb 50 méterre kellet vinni az informatikát, így inkább optikai hálózatot részesítettem előnyben.
Nem volt olcsó, de verhetetlen a stabilitása és a sebessége.  

7rxxjie4

Jogos. Bár a körülményeket nem ismerem. Lehet, egy villanyórához tartozik a két végpont. Akkor talán működik. Az eredeti kérdezőnek felajánlok grátisz egy pár powerline adaptert a próbához. :)
Maga az optikai kábel nem is olyan drága (persze mihez képest), de a média konverter hozzá már nem olcsó.
Mondjuk az alább említett nano station sem filléres dolog, POE táp hozzá, stb...
Kérdés, mennyit ér meg ez agyáltalán, mit kell átvinni, mihez kell 30M.

7rxxjie4

Ha mindenképp vezeték nélküli kell, és a távolság lenne az akadály, akkor érdemes még a WDS kulcsszóra is rákeresni. (Wireless Distribution System) Igaz, kell egy közbülső pont...

000000000

UBNT kültéri AP szériákhoz alap a PoE tápfeladó, de az összes eszközükhöz alap tartozék a tápegység.  
A régi NS5-ös eszközök legalább 8 éve ketyegnek és nem volt különösebb hiba velük.  
800 métert úgy nyomtunk át hogy a legkisebb kimenő teljesítményen is 100%-os jelszinttel kapcsolódtak egymáshoz. ( 4dbm azaz 2.5 mW RF Power )
Igaz ez egy bányában volt teljes rálátással.
Ha csak 30Mbps akkor csak internetről lehet szó, gondolom két ház közötti net megosztásról lehet szó.

7rxxjie4

Pont erre gondoltam én is.  :)
Manapság bármelyik szolgáltató sokkal olcsóbb havidíjjal ad internetet (mondjuk 24 hónap hűséggel), mint ezen eszközök ára elosztva 24-el.  :)

000000000

Mondom ezeket az eszközöket a nettó ár alatt szerzem be.  
Ebben 24-es dologban nem adok igazat mert egyes területeken olyan monopólium van, hogy a net árak pofátlanul magasak.
Igaz azt mondják nincs már monopólium, de sok szolgáltató egyes helyekre nem tudják betenni a lábukat.
Például itt is, UPC-től amit most fizetek annyiból 1000Mbps netet kapnék.  

7rxxjie4

Ebben is igazad van.  :) De azért néha nevetek, amikor megkeresnek ismerősök, hogy átmennék XY szolgáltatóhoz, mert azok 240Mbps netet ígérnek, vagy még többet... Mondom, mit kezdesz vele? Erre: Az csak gyorsabb, nem? Mire én: És milyen hálókártyád van? - Nem tudom... Mondom százas.. Jaaaaa. És különben is. Mihez kell akkora sebesség?
Jó, Te nyilván kihasználod, ha otthon is optikád van, de az átlagemberek nem. A kérdező sem hiszem... Bár, aki itt tag, nem átlagember.  :)
Mi mind megszállottak vagyunk valamilyen szinten  :)
Várjuk meg Őt, és elmondja, mi is az elképzelés. Addig kár beoptikázni a környékét. :)
Lehet, tényleg kellene kérni egy másik net szolgáltatást a 100 méterre lévő helyre, és lehet vlanozni is akár, ha ez az igény (erről nem tudunk semmit, mire kellene)

000000000

Itt a net is optikán jön egész a szolgáltatótól.  
Mellesleg ez ami most van minőségben és sebességben, stabilitásban is megfelel, egyedül az ár sebesség arány piszkálja a csőröm.  
Amúgy megsúgom, hogy ez az 50 méteres optikai link olcsóbban jött ki 2 menedzselhető SFP-s 24-es switch-el mintha veszek két UBNT M5-ös eszközt jóárasítva ;)
A stabilitás és sebesség, biztonság előnyről nem is beszélve.
Majd meglátjuk mi is a fő csapásirány :)