Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Szervusz, hívom napközben.
Köszi szépen !
[#worship]

000000000

A legegyszerűbb megoldás, egy hózó mérleg. Hozzá a mérleg méréshatára szerinti osztásokat tartalmazó rúd. Az osztást ki tudod számolni is.
Ezzel, a viszonylag pontos mérést végezhetsz. A pontosság főleg a mérleged pontosságán múlik.  
Nekem volt olyan íves húzómérlegem, ami 50 kilóig mért. Talán pár deka volt az eltérés, 50 kilógrammnál.  

b4nm7gjvr

hózó mérleg? Jó, hogy nem hízóhoz mérleg...:)

xg2w6ib9x

Köszi a tippet.
Magam is valami hasonlón gondolkodtam.
Az elv ugyanaz, mint amit Áts Laci belinkelt, csak így könnyebben kivitelezhető a műszer mobil változatban. Találtam is a polcon egy Voltcraft digitális húzó mérleget, ez lesz a szerkezet lelke. Eredetileg hal mérlegnek készült és 10 kilóig mér. Szerint ez teljesen megfelel a célnak és nem is kell túl sokat dolgozni rajta, hogy alkalmassá tegyem a feladatra.

keri

Én egy http://www.absf.hu/termek/absf-digitalis-halmerleg-02" TARGET=_fnew>ilyen mérleggel szoktam mérni az ilyesmit. Elég pontos.

Egyébként forgó tengely nyomatékát is lehet mérni ugyan ezen az erőkaros-mérleg elven, csak az erőkar és a motor közé be kell iktatni egy szabályozható csúszású kuplungot.
Kisebb léptetőknél praktikusan egy másik léptető motor is lehet ez a kuplung ahol egy szabályozható terheléssel változtathatod a fékezését.

keri

Vagy ha mondjuk egy gép nyomaték igényét akarod meghatározni, akkor kiszeded a rögzítő csavarokat hogy el tudjon fordulni a motor könnyen, ráteszel egy erőkart a motorra, másik végét rögzíted egy ilyen mérleggel, és megküldöd a kívánt sebességgel. Neked csak le kell olvasni az erőt.

zozo

Igen, pont ilyen halmérlegről írtam én is Danibá előtt.

Keri, ez a másik léptető motoros fékezés érdekes, de hogyan működik a gyakorlatban?  
Változtatható ellenállással rövidre zárod?
Vagy áramkorláttal?  

xg2w6ib9x

Igazad van Zoltán, tiéd a pont !

[#worship][#wave]

keri

Igen, valami bika huzal potival, ami képes a fékezési teljesítményt eldisszipálni.
De szinte bármilyen villanymotor megteszi féknek. A DC motorok is ugyan úgy blokkolnak ha rövidrezárod a kimenetét.

Sőt, egy alu v. réz tárcsa és neodium mágnes közelítéssel is fékezheted. Ha felváltva egymás mellé teszed a pólusokat akkor még hatékonyabb. Itt a szabályozható fékezés a lényeg aminek a nyomatékát már tudod mérni, aztán hogy hogyan valósítod meg az már csak fantázia kérdése.

sasi

keri

[#taps] Ez is okos megoldás elektromágnessel fékezni az alutárcsát.
Sőt. A fordulatszám és áramerősségből egyből a nyomaték is egyértelműen következik, tehát még erőt sem kéne mérni.

zozo

Bevallom, nem igazán akartam elhinni, hogy a neodímium mágnes majd érezhetően fékezni fogja az alu tárcsát.
Így aztán kerítettem egy alu korongot, esztergában megpörgettem, majd közelítettem hozzá kézben egy neodímium mágnespogácsát. Huuuu, wazze, ez tényleg működik! [#nevetes1]
Aztán kezembe akadt egy gyémánt fazékkorong, na, ez meg még frankóbb, alig tudtam az ujjaim közt tartani a mágnest, úgy dobálta.

Más:
Mikor kifogtam, meglepődtem, hogy a mágnes odatapadt a gyémántozott felére. Mi a franccal viszik fel ezeket az ipari gyémánt szemcséket, hogy fogja a mágnes? Vagy miből van ez? Tudja valaki?

remrendes

PSoft

© ANTAL GÁBOR fórumtársunk a mágneses szeparátorok nagy mindenttudója.
Biztos ír egy pár hasznos gondolatot a témához,ha idetéved!:)

ANTAL GÁBOR

És néhányan( Vbodi Svejk stb ) arról is tudnak hogy az elmúlt 3 évben én 5 db ilyen örvényáramú szeparátort építettem  ( kialakítástól függően 100 nál több 50*50*25 mm neodímium mágnes egy poligon dobon ) . Aki fogott már akkora mágnest a kezében amit leírtam az tudja hogy nem piskóta ( és komolyan nem is ajánlom hogy kettőt vegyen a kezébe !!)  ) A dob 3000 1/ min körül forog és 6500N az egy mágnesre ható centrifugális erő .  Magyarországon nem ismerek konkurenciát ( persze nem kizárt )