Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

SK

Sziasztok,

"Z" tengelyemet szeretném HTD kerekekkel meghajtani 1/1-ben. 3Nm a motor nyomatéka, 16mm/4mm a golyósorsó. Tervek szerint kinai vizhűtéses motor lesz rajta. Milyen méretű legyen a kerék 3M, vagy 5M? Illetve milyen szij szélességet válasszak?

ANTAL GÁBOR

szia : regisztrál be a Powerbelt hez és ott találsz szijméretezési segédletet. A fordulatszámból és a nyomatékból számolható az átviendő  teljesítmény . A segédletben egy adott szíjtipushoz a kerék fogszámának ismeretében választható a szíjszélesség.  
DE ( !!) többen megjárták már a 3M es hajtáselemekkel mert szerencsétlen esetben ( kis fogszámnál ) kotyoghat a hajtás. Én mindíg a 5M est választom és  24 ( 20) fogszámnál kisebbet sem alkalmazok  (ami visszaszámolva  túlméretezést jelent )

000000000

Érdeklődnék, hogy tintasugaras, vagy lézer nyomtatóval lehet -e szebb "filmet", maszkot, stb csinálni?
A szebb alatt az élesebb kontúrt értem. Keskenyebb vonalaknál nem mindegy, hogy felét elmaratom, vagy megmarad a szánt szélesség.
Köszi.

SK

Köszönöm, használható amit tanácsolsz. Valami ilyesmit silabizáltam ki én is. Viszont mivel semmi tapasztalatom sincs kellett valami visszaigazolás.

Rabb Ferenc

Szerintem a lézer nyomtató pontosabb, élesebb képet ad.

De szomorú tapasztalatom, hogy eddig egyik megoldással sem sikerült normális filmet (NYÁK-ot)készítenem. Nem elég a fedettsége. Lukacsos, szakadozott a vezetősáv.

Ezért ha valami "igazán" kell, akkor egy levilágítóban készíttetem el a filmet pár száz Ft-ért. Igaz, rámegy egy fél napom az utazgatásra - de hát egy nyugdíjasnak mindenre van ideje (ez utóbbi bölcsességet valami hülye találhatta ki...)

svejk

Sajnos nálunk mindkét bejáratott helyemen eladták a levilágítót, így vissza kellett térnem a Laser nyomtatóhoz.
5-10 mill-ig nincs vele gond.
Lézerbe való írásvetítő fóliára nyomtatok két példányt, lefújom Blackcovering spray-vel, majd egymásra rakva őket egy-egy csepp pillanatragasztóval rögzítem a kettőt.
A fedettségért a dupla példány és a Blackcovering a felelős, a pontos átfedés titka pedig, hogy mindkét példányt ugyan oda nyomtassa a lézernyomtató.
A nyomtatók torzítása miatt tehát az nem jó ha egy lapra nyomtatom ki a két rajzolatot.

Persze itt is figyelni kell, hogy melyik oldal kerül a rézfólia felé.

svejk

Van aki a tintásra esküszik, de az én birodalmamba nem teheti be lábát tintás nyomtató.

000000000

Ott a pont !  
Lézert nyomtató 5 év után elővéve is működött míg a tintasugaras 1 hónap állás után is kínszenvedés normális nyomtatásra bírni.  

svejk

Azt még hozzáteszem, hogy laminált NyÁK-kal és negatív filmmel dolgozom.
Ha nem sikerül a nyák az mindig a türelmetlenségem és a vegyszerek nem megfelelősége miatt van.

4ybj8h3c8

Érdemes kipróbálni a DRY filmet.
Van egy roppant előnye, előhíváshoz elég 30-40 másodpercig világítani, előhívni, utána 4-5 perc alatt beégetni a réteget és úgy maratni. 10 miles vonalat hiba nélkül lehet vele csinálni.

Dakota25

Egy kis -akár házilag barkácsolt- vákuumasztal további javulást eredményez.

svejk

Igen a vákum az nagyon jó, de én kevés nyákot készítek, sőt egyre kevesebbet.
Ha már valamiből kell 2-3 db elviszem egy ismerősnek aki ezzel foglalkozik.

svejk

Én laminálom rá a fóliát.
Vagy mit is értesz DRY filmen?

A löttstopp-os dry fóliám is itt hever vagy 4 éve kipróbálatlanul.

Hh, nagyon el vagyok tunyulva...

vadember

Ha már szóba jöttek a nyomtatók, lenne néhány kérdésem.
Meguntam én is a tintasugarassal a vacakolást, ezért váltani szeretnék lézerre.
Színes lézert akarok venni ami szkennelni is tud. Újonnan nem éppen olcsó ezért használtban gondolkodom.Tudom vannak itt akik szervizelnek ilyet.
Mennyire rizikós ez és mire kell figyelnem?
Pl. a fényhengernek hány oldal az élettartama?

000000000

Köszi a tanácsot.
Mit jelent az, hogy levilágítóban készítetted?