Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem is vannak ilyen őskövületek a műszerparkban.
Például egy Marconi TF-2300-as (gyártási év 1966)
És ha már Marconi akkor nemrég jutottam hozzá egy TF-2015-höz is.
Sőt van itt egy nixie csöves Ganz miki DMM-2001  

http://www.eham.net/data/classifieds/images/299825.jpg" border=0>

pvmyc6p5

Köszönöm Pál,ez a megoldás is szóba került,viszont ezzel a megoldással jelentősen növelni kell a mozgatott tömeget,ezért kikerült a listáról.
Szij + servo lesz a megoldás ,ahogy elnéztem a Festo-tól kapott árajánlatot :(
0,15 lemez ,alu bevonattal,plazma hegesztéssel,28-45 m/perc előtolással,és a lekövetendő felület 100mm-eren változik magasságban 120-180mm-ert,ezt kell a "Z"- nek lekövetnie.
Az a szerencse az egészben,hogy semmi sem lehetelen a "mai" világban,így némi pénzel megpldható a dolog :)

frkdv6dyr

El kelne egy kis segítség.  

Hosszbordás szíjjal szeretném megoldani a maró meghajtását. Ehhez van egy 1.1kW-os motorom, valamint egy fúrószupportként ismeretes vertikál egységem. Az alacsony fordulat elérése végett a sima ékszíj még frekiváltóval is nyűgös, mert nagyon kicsi lenne az erő 15Hz környékén. Az áttétel megvalósítása sem egyszerű mert a maró felől a tartó zárt és maximum 120mm (legkülső méret) fér el. A motor tengelye 22mm, így egy 30mm átmérőjű tárcsa még felfér.  

Láttam a powerbelt-nél PJ jelű hosszbordás szíjjat ami elférne, a minimum 20mm-es határértékkel meg is felelne, de egy táblázat a doksiban ekkora teljesítményhez csak igen magas 8000 feletti fordulathoz ajánlja.  

Adatok:
Motor 1,1kW  1400rpm 50Hz (120Hz-en terheletlenül még stabilan forog) 22mm tengely átmérő

két tengely közti középtávolság 130mm

maró MK3-as 40mm tengely átmérő maximum 120mm tárcsa átmérő

elképzelés:
200-10000rpm  2-3 lépcsős tárcsával+ frekiváltó 25-75Hz tartományban (biztonság kedvéért)  

Ha valaki jártas ebben, kérem segítsen. Nem szeretném alul méretezni az ékszíjat, de az alacsony tartományról sem akarok lemondani. A motor felől bármekkora tárcsa szerelhető, így a maximum fordulatot simán túl is tudom szárnyalni, bár ebben az esetben az állítási tartomány kevésnek bizonyulhat egy ékszíj alkalmazásához, de ez nem szempont veszek kettőt ha kell. Ha kell vannak képek is felteszem ha valamit nem jól írtam le és a vizuális segítség tisztázza a hibáimat.

svejk

A bordák számának növelésével tudod az átvitt teljesítményt növelni.  
Gyanítom a grafikon egy bordára vonatkozik.

Pl. az autómon 5PK-s szíj hajtja az 1 kW körüli generátort plusz a 2-3 kW-os klímakompresszort.
A táblázat szerint nem működne.

frkdv6dyr

Határeset még így is ha adok neki hat bordát, de már nem lehetetlen. A gondom csak az, hogy a motor fordulatot is le kell vinnem kb a felére-harmadára a kívánt értékhez.  

A PK jó lenne nekem is teljesítményben, de a minimum átmérője csak 45mm ezért a frekiváltóra kéne bízni a munka nagy részét. A 45/120 áttétellel 2,666az arány ez 525rpm ami még sok.  

A PJ-nél 30/120 aránya 4, így 350rpm lenne 50Hz-en a fordulat, ami már biztonságosan csökkenthető szükség esetén.

frkdv6dyr

Ja és ha felviszem tízre a bordák számát akkor már csak két lépcsős lehet a tárcsa, mivel annak is határolt a magassága 45mm.

PJ esetén 3 lépcsőben 15mm/lépcső=6,4 borda ~ 6 borda

1. tárcsa 30/120  350rpm középérték 170-700rpm tartományban használható

2. tárcsa 60/75  1120rpm középérték 550-2300rpm tartományban használható

3. tárcsa 200/60 4666rpm középérték 2300-9300(10000)rpm tartományban használható viszont ide kell egy másik szíj

svejk

Hát igen...
Mutatja a táblázat, hogy a PJ-s szíj 1450-es fordulaton,  31,5 mm átmérőjű tárcsával 180 fokos átfogással 0,13 kW-ot tud bordánként.

frkdv6dyr

Be kell látnom, hogy az első két tárcsa bőven elég lesz a munkák nagy részében. Így viszont mér belefér a tíz borda, és az általad leírt adatok alapján fedi is a motort nagyjából. A harmadik eset elég ritka egy általános maró esetén, nem láttam még sehol ekkora fordulatot. Csak nekem a gyagyám alu esetén a nagy fordulat. Tárcsa cserével ez is kivitelezhető, majd leszokom róla a macera miatt.

000000000

Pesten a Nagykőrösi úton van egy üzlet, ahol kéreg edzett köracélokat lehet, vagy lehetett vásárolni.Tudja valaki az elérhetőségét?

svejk

Ugyan a http://www.powerbelt.hu/category/wp-linearis-tengely-es-csapagy" TARGET=_fnew>Powerbelt már cím szerint nem a nagykőrösi út, de csak 100 m-re van tőle.

000000000

Köszi, de nem a Powerbeltre gondoltam, valami hidro, vagy hydro-val kezdődőtt. Már elfelejtettem, régen még voltam is náluk, a nagybani piac mögötti részen volt.

svejk

Akkor bocsi.
http://www.powerbelt.hu/contact-us/" TARGET=_fnew>Pedig a Powerbelt is ott van. Igaz csak 4-5 éve költöztek ide. lehet épp az előd helyére?

vjanos

Illetve ha lineáris tengelynek valót keresel, még esetleg érdemes megnézni a http://www.lineartechnik.hu/golyos_perselyek_es_kor_keresztmetszetu_tengelyek_110/koszorult_tengelyek_544" TARGET=_fnew>Lineartechnic.hu-t.

000000000

Köszönöm a segítséget!