Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Kösz, megnézem azt is.

ANTAL GÁBOR

Leírom hogy hogyan kell megtanulni hegeszteni. Elöször kell csinálni egy fusi trafót  ( ha jól emlékszem az enyém( első!!)  1975 ben készült. A vasmag keresztmetszet 48-50cm2 volt. Primer 2 es réz a szekunder barna szigetelőpapírral szigetelt fazonalu.  kimenet AC. Azután polcokat karácsonyfatalpat és minden háztartásban előforduló dolgot kell hegeszteni .  ( ez a szenvedés időszaka ) . Azután kell venni egy ( nem kínai) inverteres hegesztőt ( 160 A Bi 70%  DC  ) és jó száraz rutilos pálcát .   Minden sikerülni fog és csak úgy kunkorodik le a salak a varratról ( én egy szlovén rutilost preferálok   megnézem a számát ha valakit érdekel ).  Az utat be kell járni .  Nem lehet rögtön az inverteressel kezdeni mert akkor nem jön össze a dolog [#wink]

jani300

Ez idő tájékán csináltam én is az első hegesztő trafómat . Az ezermester alapján . De már akkor sem másoltam le teljesen ,picit erősebbre csináltam .A trafólemezhez csináltam karos ollót , és úgy daraboltam . Akkoriba kicsit bonyibb volt hozzájutni a dolgokhoz .

ANTAL GÁBOR

Ja azt nem írtam le hogy a trafólemezt ( amit én bontottam egy óriási trafóból )  a méhtelepi munkások bizonyos pálinka beszolgáltatás után egyszerűen átdobták a kerítésen  ( így olcsóbb volt hozzájutni ...)

zozo

Az első heg.trafót én egy röntgen trafóból csináltam. Volt vagy 100-as magja, lakkozott lemezek, kör keresztmetszetre összerakva.
Sajnáltam szétszedni, ezért letekertem a primerről ami felesleges volt, aztán le-fel sétáltam a kertben a szekundernek szánt rézdrót végével, minden egyes menet után. Persze nem sok kellett rá :)  Ennek a trafónak egy pisszenés hangja sem volt hegesztés közben, de cserébe kurva nehéz volt. Vagy 20 évig használtam.

A mai napig megvan egy zsebi trafóm is, tán 35 négyzetcentis, de kis javításokhoz, negyedórás üzemhez tökéletes 2-es pálcával.

s7manbs8

Mikrosütő trafóból lehet készíteni ? Ponthegesztőt már láttam csinálni belőle mondjuk.

keri

Ahhoz minek pár év?
Pár óra hegesztés után is rá lehet jönni hogy ami szépen világít az nem vas :)

jani300

Nekem kellett annyi :)
Hogy ne csak villogjak :)

000000000

A tanuláshoz mindenkinek idő kell.
A hülye hiszi, hogy úgy született, hogy tud.
Ha tanulna, rájöhetne, buta mint hat pár rendőrcsizma.
Tanulás nélkül még a felismerésig se jut el.

000000000

Pár kiló pálcát, meg pár méter "drótot" már elhasználtam.
Még csak ott tartok, hogy már alakulgat.

6rk75uezn

Csapágyat cseréltem a kis gépem főorsójába,(kecskelábas),kérdésem a következő,van valamilyen táblázat vagy érték hogy mennyire kell a csapágyakat (Ferde és kúp) meghúzni?Persze nyomaték kulcsom nincs de mégis jó lenne tudni hogy mi áll közel az igazsághoz.
A régi csapágyak nem voltak túlságosan meghúzva de azt tudom hogy az első kúpcsapágy környéke 10 perc használat után langyos volt.Köszönöm.  

sunraw

Sziasztok!
Lett egy Panasonic M91C90GD4Y, 90W-os 4 p motrom. Ártok a testi épségének, ha 200V helyett, 230-at kap?

000000000

Van aki már kezdésnél is különb varratot csinál mint aki sok éve csinálja.
Valakinek rá áll a keze valakinek meg ha vért izzad se fog menni a hegesztés.
Például én fogyóelektródással NEM tudok normális varratot csinálni, míg CO-val olyan varratot csinálok hogy megkérdezik, hogy ezt robot csinálta ?  
A férfiak 8% színtévesztő akik már eleve nem fognak normálisan hegeszteni.  

keri

Feleségemet fél óra alatt megtanítottam normális varratot készíteni.

Szerintem a profizmus nem abban áll ha valaki ideális körülmények között tud szép varratot, mert az csak némi gyakorlás és kézügyesség kérdése, hanem az a profi aki bármilyen körülmény között tud szép varratot, ehhez pedig már kell tudni hogy viselkedik az anyag és a hegfürdő. Na ehhez valóban évek kellenek.

000000000

Ami szép az általában jó is.
Volt szaki akit fejjel lefelé lábán fogva lógattuk le és úgy hegesztettet olyat, hogy másnak akkor se sikerülne szebb, jobb ha széken ülve mindent beállít magának.  
Viszont azt tudni kell róla hogy Pakson is hegesztette a csöveket röntgen alá.
Ő tanított fogyóelektródással, de mondta, hogy esélyem sincs az előzőleg említett dolog miatt összehozni normális hegesztést.
CO-val megcsinálom csodálatosan, nekem ez elég.