Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Psoft és Destroyer szokták árulni a talikon a háttérvilágítást.

Tegnap az adok-veszekben belinkelt régebbi LCD kijelző kapcsán el is gondolkoztam, hogy azokra a CCFL csövekre 50 ezer üzemórát írnak.
Okkal-móddal némelyik már lassan el is érhette.
Kíváncsi leszek ezek a LED-es háttér világításosok mennyit bírnak majd ki a valóságban.

svejk

Majd ha szétszeded, feltétlen jegyezd fel milyen gyártmányú  az LCD modul benne.
Gyanítom, hogy nem Samsung lesz...

Sz.József

Ok, felírom...
Mondjuk a szétszedéshez még kellene egy kis lendület...
Pl. dupla ennyi és erősebb szaggatott vonal.
Vagy egy számomra is érthető magyarázat a jelenségre...(nem tudom mennyi macerával jár ennek a javítása...?)
Aki látott már ilyet közelről (javított, cserélt, szedett szét) annak egyértelmű...

svejk

Nincs értelme, nem is nagyon lehet hobby körülmények közt megjavítani.
Az LCD a háttérvilágítással egy zárt egységet képez, megbontani meg lehet de a szálló por, egyéb szennyeződés bekerül és olyan lesz mintha pixelhibás lenne. Én mér rég nem vállalok ilyen manővereket.
Ráadásul nem is tudjuk mi a baja.
Ezzel simán együtt lehet élni, majd megszokjátok... sajnos ez van.
illetve van az a lehetőség hogy szavatosság, meg fogyi védelem.
Jut eszembe nem másfél évet írtál???  
A Samsungokra 3 év a gari, ha nem akkor az már valami mutyis készülék volt.

Sz.József

Nem "mutyis"...
Hivatalos Samsung forgalmazótól vettem.
Most egy kicsit utána néztem. Ez van a honlapjukon:

"- Samsung tv-k 1+1, 1+2 év gyártói garancia, a plusz 1 illetve 2 év érvényesítéséhez regisztráció szükséges a Samsung oldalán"

Nos, beregisztráltam a TV-t a Samsung honlapján és már meg is küldték a +12 hónapos garancia hosszabbítást igazoló lapot...
Most már jöhetnek a fehér szaggatott vonalak...
Így "sajnos" a szétszedés öröme elmarad...[#smile]

Sz.József

Ettől függetlenül...
Én szeretném megérteni, hogy ennél az edge-led-es megoldásnál miként jelennek meg ezek a "szaggatott" fehér vonalak...(?)
Ha a LED szalag  2 oldalról világít és van egy felület (réteg) ami egyenletessé teszi a világítást,
miként kerül elő ez a jelenség? [#fejvakaras]
Ha pl. valamelyik LED erősebben vagy gyengébben világít az miért ilyen formában jelentkezik?

svejk

Mert ez még élvilágítós?
Egyébként szerintem nem a háttérvilágítás fényforrásával van a gond, sokkal inkább maga az folyadékkristály betegségének gondolnám.

mxjj54gxi

Olyat tudok elképzelni, hogy a komplett panel összeszerelve hátul tartalmaz valami olyan borítást, aminek a széle ezeknél a pontoknál van, és esetleg a mindig jelen levő mikromozgásokból ezeknél a széleknél dörzsöléssel kopást vagy görbülést  okozott a belső fényelosztó lapokban, ami miatt a fény ott másképp törik és vetül.
Laptopoknál régen, a kezdetekkor láttam ilyen kopásokat. A fémlemez borítás nem teli volt, és ahol a kivágás széle volt, koptatta a belső elemeket. Igaz, az laptop volt, tehát azt ugye mozgatja a polgár.

000000000

nem az élvilágító led nem okozhat ilyen éles foltot, a merőleges fény"terelést" a plexi anyagában lévő adalék okozza

Sz.József

"Mert ez még élvilágítós?"
Pl. ebben sem vagyok otthon...
A slim-ek, úgy tudom élvilágítósak.
Vagy a Google barátom nem jól informál...
Egyébként valószínűleg Neked van igazad, már mint hogy a folyadékkristályban van a hiba elásva...
Így már hamarább elképzelhető ez szaggatott vonalas jelenség. (mint LED hibánál)

000000000

van még1 5letem, nézd meg egy polátszemüveggel, hogy valamilyen szögben elforgatva eltűnik-e

000000000

polarizéciós fólián, vagy szemüvegen át (bocs)

000000000

a folyadékkristály okozhatja, jó lenne látni más képernyőtartalommal is (fekete, fehér, piros, sárga, kék) igen-nem...
a pixelhiba viszont nagyon éles négyzetekből áll

Sz.József

Nincsen kéznél ilyen eszközöm.
Egyébként az minek a hibájára utalna?

Sz.József

Ez a jelenség előjöhet 1,5 év mozdulatlanság után?