Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Ha menetes szárból készül a menetfúró, akkor nem lesz utánállítási lehetőség...
Vagyis, amikor nem kottyan onnantól már szorul is...

9hpa53xy

svejk

Ha ügyes a konstrukció, akkor kb. annyi kicserélni mint utána állítani az állíthatót.
ha sikerül jól eltalálni a "menetfúrót" akkor pedig filléres dolog pár darabot hirtelen legyártani, majd elrakni tartaléknak.
Meg mert ugye csak hobbyra kell... :)

Sz.József

svejk

Nyert a kutya füle! :)
Egy első generációs léptetős bútorlapos gépben Tr14x4-es orsó volt, valamilyen talált műanyagból csináltuk az anyát. 1 év hobby szintű fa farigcsálás után sem kellett cserélni.
Akkor még a ZX100-at sem ismertük :(

Sz.József

Besenyő Pista bácsi nyomán...
10 percen belül 2x volt igazad...
Nekem meg először akkor volt igazam amikor leültem a számítógéphez... [#wink]
Nem? De...  :)

svejk

Most mijé' kapom én ezeket???

svejk

Az ám tényleg, mi lett az eredmény?

Sz.József

Miért? Tán nem volt igazad? :)
Nehogymá félreértsél valamit is...
Csak ezekre az infókra/tapasztalatokra jobb nem jutott eszembe...
[#integet2]

Sz.József

András itt a fórumon nem hajlandó nyilatkozni...
Ha erre gondoltál.
Telefonon beszéltünk, de azt hittem ide is ír 1-2 sort legalább...

Sz.József

keri

Hát....mint hogy saját tapasztalatom is ezt támasztja alá Sz.Józsi tapasztalatát osztom.

Lényegében, ha nincs kottyanás, szorul.  
Na nem vészesen, de visszafogja a motorokat.

Szóval kell az állítás, mert amint sikerült bejáratnom, hogy ne szoruljon elkezdett kottyanni. Igaz nem sokat, de mérhető. 0,02mm

Ez mondjuk olyan hogy ha akarom akár le is tojhatom, mert seggemet a földhöz verem örömömben ha tartósan 0,05mm pontosságon belül tudok maradni, viszont a rezonanciának nem tesz jót ez sem szerintem, tehát ha sikerül minimálisra belőni a hézagot, főleg némi bejáratódás után lényegesen jobb paraméterei lesznek.

Persze joggal mondod, ha ennyire szőrszálhasogató vagyok, vegyek golyós orsót, és nem is vitatkozom ezzel a véleményeddel :D

000000000

Erre találták ki a rugós dupla anyát.  
Állítható rugóerővel.  

svejk

A végéről kezdem, ha ilyen szőrszálhasogató vagy ne vegyél golyósorsót, főleg ne használtat, mert azok majdnem biztos hogy többet fognak kottyanni 0,02 mm-nél.

Tapasztalataimat hobby bútorlapos, fafarigcsálásra használatos gépről írtam, ami meglehet ki sem lett egzaktul mérve, de a visszaállási pontossága a munkát nem zavarta.

keri

Igen, a kottyanás teljes kizárására az előfeszítés az abszolút profi megoldás, és igazából egy rugós alátét, meg két anya összekontrázása nem is bonyolult a trapéz orsónál sem.

Ami miatt nem ezt választottam én, az hogy megnöveli a súrlódási ellenállást.
Az anya behasítása és összeszorításával finoman meg lehet találni azt a határt a kotyogás és szorulás között, ahol még nem növekszik a súrlódás jelentősen.

Már akinek ilyen igényei vannak, mert ahogy svejk is írta ezeknél a famechanikás, alap hobby gépeknél aztán oly mindegy hogy kotyog e 0,02mm-ert, mert nem ez a gép gyenge pontja.