Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Két körben kell főzni.
Nem?
Az első kör még gyenge.
De jöhet a tuti, mert előtte vagyok a dolognak.

000000000

a szakirodalom szerint 15%-ig kell lefőzni, de megéll...
(zvack nextje 35%)
vagy küldök egy mintát a visszamaradt cefréből hátha van egy GC a közeledben   :)

000000000

(megáll -a csepegés 35%nál)

hostya

Csak azt nem értem hogy mitől áll le nálad a desztilláció, 35%nál..??
Ha csapvizet teszel az üstbe cefre helyett, (most vízköpeny ide vagy oda) azt is lehet desztillálni.

000000000

A finomításnál 5liter 65%-oshoz öntöttem 2lit. desztvizet, és lejött 3 liter 65%-os
-segítség béla vagyok-, mert ez is hülyeség

000000000

én is így gondoltam, azért nem értem

kuv5p7226

Várjál...

A maradék cefrének ezek szerint nem ismered a koncentrációját, hiszen csak következtetsz rá, igaz?

Ha a lecsöpögött cefre 35%-os, akkor 2 lehetőséged van:
- a teljes addigi cefrét méred, ami azt jelenti, hogy már rég csak vizet desztillálsz, hiszen 80% körül jön az első adag (elvileg 96%, de annyi nem szokott lenni, vagy nem sokáig), a többi egyre gyengébb.  

- méred a kicsöpögőt mindig pohárkába, akkor valóban valami gáz van

-- lehet mérési hiba, rossz a fokolód
-- tényleg 35% és tényleg leáll a desztilláció, akkor viszont látni akarom, mert újraírom a desztilláció tudományát és gazdag leszek belőle.:-)

GC van a  műhelyben is, csak gázom nincs hozzá.:-)

VighLajos

A lejövő párlatnak a koncentrációja.
Az lehet a gond, hogy egy vízköpenyes főzőnél a hőátadás-hőveszteség miatt kb 10 C hőlépcsővel lehet számolni, vagyis a cefre hőmérséklete nemigen fog 90 C fölé menni. Abból a trutyiból 90 fokon olyan gőz szabadul fel, aminek kondenzáció után a szeszfoka nem kevesebb, mint 35 %.
Emelni kellene a hőfokot, hogy a többi is kijöjjön:

A vizet trafóolajra lecserélni (kb 200 fokig mehet)

Növelni a víztérben a nyomást, ezzel emelkedik a víz forráspontja, ha bírja a duplikátor...

Tömény sóoldatot használni, ami nem eszi meg a szerkezeti anyagokat. Ha lehet, ne kloridokat, hanem valami szulfátot.
Az én kis 25 literes szerkezetem nem dupla-falú. A gőztér hőmérséklete 95 fok körül van, mikor a lejövő anyag 5-10 %-os, ha hinni lehet a hőmérőnek.
Az idén rengeteg körte lett nekem is, és nagyon finom anyag jött ki belőle. Az első adag (5 liter 50%)tegnapelőtt lett kész.

[#finom]

VighLajos

Vízköpennyel nem: soha sem fog felforrni.

000000000

Hú!
Itt nagyon profik vannak.

Én nem győztem kivárni, míg elkészül "főző".
Olvastam a neten, hogy szilvából lehet bort is csinálni.
Folyamatban van két liter anyag.
A papírforma szerint még egy hét, mire elkészül.

000000000

-a párlat teljes mennyisége 65% egybeöntve
-mérőhengerben, kb 1,5 dl (az utolsó ami kicsepegett) alkoholtartalma 35%
-a maradék cefrét nyilván nem ismerem, az utolsó 1,5 dl integrálva ennyi, vagyis ha egy perc alatt esik le 0-ra, akkor a maradék cefre 0%
-a fokoló lehet, hogy pontatlan, de hostya írta, a vizet is le kellene tudnom vízköpenyben desztillálni... vagyis
-szerintem meg fogsz gazdagodni   :)

VighLajos

Egyszer egy kínai étteremben a kaja után szolgálták fel: kb egy dl-nyi langyos anyag, "szétcsapatni" a vacsorát.
Finom volt!
[#finom]

000000000

...a szilvabor is biztosan finom, ahhoz is érteni kell...
(én próbáltam PE zacskóban 20 litert, ecet lett)
valószinüleg 20hl-nél, több "élő" hordó, és gyakorlat is kellene, ezért lett cefre)

000000000

...trafóolaj... egy hete kért tőlem valaki -nem tudtam mire
nem zárhatom le, mert a készülék egy horganyzott mosófazék, benne víz, benne egy KÄRCHER hamuporszívótartály, csőkígyó...

hostya

Aha...  
Azt hiszem értem(lehet hogy rosszul)..!
Milyen "sűrű" a cefréd főzés előtt?
Ha eleve lekvár sűrűségű,(nem tartalmaz elég vizet) akkor valóban nem tudod kinyerni belőle, amit szeretnél.
Szerencse hogy vízköpenyes az üstöd, mert ha nem az lenne, akkor élvezhetetlen "kozmás" párlatot kapnál.

Főzés előtt hígítsd fel a cefrét vízzel.