Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Azt, hogy elkezd sokkal többet mutatni, mint amennyi a valós elmozdulás, vagy lenullázom, aztán elkezd számlálni magától, elmozdulás nélkül. Ha egy tiszta ronggyal alaposan letörölgetem, akkor megint minden rendben.

Motoros

Ha esetleg eladó lenne a kütyü akkor biztosan meg tudnánk egyezni. Egy céleszköznek kellene.

Csuhás

A netes kutakodás eredményre vezetett: Ez a szerkezet így kimondottan gömbvégű marók élezésére van kialakítva. Az eredeti patronos befogó helyére én egy 30-as hengeres lineáris csapágyat rakok, annak az elejére kerül egy MK4 hüvely. Kell hátulra pár határoló gyűrű, plusz egy állítható támaszték. A talpra kell még egy rögzítési lehetőség és már készen is van a régóta tervezgetett szerszámélezőm.

000000000

Mekkora legkissebb rádiuszt lehet beállítani?

Csuhás

Ez attól függ mennyit lóg ki a maró a patronból. Elvileg zérus is lehet hiszen a függőleges tengely és a patron tengelye metszi egymást.

nah5a9frh

Helló! Én "István 58"-tól vettem egy 300mm-est,használom 2 hónapja.Szegény kap apait-anyait.Ahova fel  tudtam szerelni,a szerszámmarógép gerendázatára,fúrásnál a folyóforgács sajnos mindig ráveri a hűtőfolyadékot.Hibát,eltérést,még soha nem tapasztaltam,pedig sokszor napi 8-10 órát is nyüstölöm.

Sz.József

Annak ellenére, hogy patyolat tisztának tűnt, darabokra szedtem, összeraktam és egyenlőre jól viselkedik.
Igazából nem tudom mi volt a nyűgje, de szemmel látható "bűnöst" nem találtam (láttam) benne...

Sz.József

Az enyém még nem látott emulziót, valami apró fémforgács bolondíthatta meg.
Annak ellenére, hogy nálad bírja az emulziót én csak megkímélném tőle valamilyen burkolattal...

nah5a9frh

A tetejére tettem,de az alján "L"alakú felfogatás,rögzítés miatt muszáj nyitottra hagyni.Marásnál nincsen gond,de fúrásnál feltekeredik a fúró szárára a forgács és hiába állítom a szórófejet csak a tövére,mihint kialakul egy pár centis folyóforgács,ami elkerülhetetlen,azonnal csapkodja a hűtővizet esőztetőként mindenhova.Sok a nagy átmérőjű fúrásunk,amit csak bő vízzel oldhatunk meg.Az útmérő pedig máshová nem szerelhető fel.Nem is törekszek másmilyen megoldásra,mert nem volt még vele probléma.  

000000000

Sokszor láttam mikor ezek a lakatos kezdemények két kézzel csimpaszkodnak az oszlopos fúrógép karján.
Fémipari alapképzésnél ha normális mestere lenne akkor megtanítaná hogy lehet megszüntetni fúrás közben a folyó forgácsot.  
Pedig nem nagy ördöngösség hogy ne legyen kilométer hosszú forgács.
Csak fúrás közben kb 0,1 másodpercig meg kell szüntetni az előtoló erőt ütemes időközönként. ( még felemelni se kell)  
Ilyenkor nem lesz hosszabb a folyó forgács 2-3cm daraboknál és nem tekeredik mindenre, nem fröcsköl mindent szanaszét és könnyebb letakarítani is.
Nem beszélve arról hogy termelékenyebb is mivel nem kell percekig lebontani az a rengeteg anyagot amit feltekert a masina.  
Érdekes hogy régen a hentesek is kaptak fémipar alap képzést.
Most meg az se kap akinek ez lenne a szakmája.  

000000000

Mielőtt bárminemű összetűzés támadna , nem rád céloztam az előző hozzászólással.

adamant

Kis segítségre lenne szükségem BBT40 es szerszám befogó milyen szabvány? nincs esetleg valakinek valami rajza róla??

Előre is köszönöm!

nah5a9frh

Pál!Nem akarlak én sem megbántani,de amit te leírtál csak elméletben,vagy egyedi barkács megmunkálásnál lehetséges.Ha a hátadnál van egy raklap fúrnivaló,előtted egy csomó sárga csekk, mert vállalkozó vagy,és nagyon közeledik a szállítási határidőd nem hiszem el hogy a 2-3cm es forgácsra fogsz törekedni.Ha a te elméletedet követném,egy 30 as átmérőjű fúrónál kb 1,2-2 másodpercenként meg kellene szakítanom az előtolást.Szériamunkánál a termelékenység,a szerszám élettartam,és főleg a felület minősége miatt muszáj egyenletes előtolásra törekedni.A nagyobb(2o mm)átmérőjű előfúrás nélküli fúrásnál azt tapasztaltam,csak addig van folyóforgács amíg a fúró el nem éri az 1-1,5D-t.Ezt követően a forgács a furat oldalhoz feszülése miatt felaprózódik, ami kezelhető nagyságú.Nekem eddig van bajom a forgáccsal míg el nem érem ezt a mélységet,mert addig csapkodja a hűtőfolyadékot.A rátekeredett forgács emiatt nem túl hosszú és rendszerint a főorsó megállításánál magától leesik. A legkézenfekvőbb megoldás a lapkás telibefúró lenne,de az FN 32 szerszámmarónk sajnos erre nem alkalmas.Úgy veszem,hogy nem veszem célzásnak!

Vetesi75

A darabos fúróforgácsnak is megvan a maga veszélye. Kellő elővigyázatosság nélkül a fúrási művelet könnyen válhat dörzshegesztéssé...

Vetesi75

Engem is csak akkor szokott zavarni, ha valamiben elakad a folyóforgács. Pl. ma is volt előtolás ki , főorsó stop+kontra, mert letépte volna a redőnyt. :)