Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Kérdezhetek valamit?

Szervó rendszereknél is kell a referencia kapcsoló, vagy ez a feladat ellátható az encoderrel?
Na és a végálláskapcsoló? [#confused]

bmejdz9nu

Bizony... megfogadtam magamnak, hogy nem megyek bele "szócséplés"-be... De tudod az lenne a jó ha szakmai "szócséplés"-t csinálnánk... és ezért van a "szócséplés" ... na de hagyjuk a "szócséplés"-t. :) :) :)

Talán rosszul írtam... Referencia kapcsolót akarok!  
A végállás (vész)kapcsolás nálam megoldott... ezt már leírtam, hogyan...remélem a Talin meg tudom mutatni...
A lényeg, hogy ismétlődve... század pontosan kellene "nyitni" ennek a kapcsolónak, mert ezzel venném fel a ref. pontot... és a  munkadarab 0 pontnak is használnám...
A WinPc-NC többszöri ráfutásssal és kifutással tudja tesztelni is ezt a dolgot... és felhasználni.
(Mach-hoz nem értek.)

000000000

Szia Szobrász!
Megoldható encoderrel. Így az egész ref.kapcsoló
tárgytalan adott esetben.

000000000

Szia!
Köszönöm!
És végállás kapcsolókat sem használsz?

Egyébként hogyan találja meg az encoder a referenciát, 0 pontot pl. egy leoldás után?

Szalai György

Sziasztok!
Én úgy láttam, hogy egy csomó enkodertárcsa gyárilag tartalmazza külön körön a külön nullpont rést, és azt a jelet külön vonalon szolgáltatja. Itt minden fordulatra egyetlen impulzus nyerhető, mindég ugyanabban a pozicióban.
Néhol ezt is tovább alakitotta a gyártó. A külön körön nem egy rés van, hanem a keskeny referencia réstől mindkét irányban egyre szélesedő további rések,(Pár darab) amik 'előjelzik' a referencia jel eljövetelét.

000000000

Végállás kapcsoló azért nem árt, bár ez
összefüggésben van a második kérdéseddel is.
Ha ugyanis abszolut mérési elvű encodert
használsz, akkor semmi nem kell. Az ilyen
encoder pici aksiról is megy, így adatai
mindig megvannak. Relatív mérésnél pedig a
szervoszabályzó pozíció regiszterébe kell újra
beírni a ref.pontot egy gombnyomással, és
ezután oda áll vissza a szervo rendszer.

000000000

Szia!
Igen, ilyesmi a Péter encoderein is van!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/HEDB-9000%20Encoder/HEDB-9000_500cpr.jpg" border=0>

(Csak az opto HEDS-9100-as)
De ehhez külön vezetékelés kell? Az opto (HEDS-9100) Lekezeli ezt a sort is? a Mach3 pedig megérti?
Tele vagyok kíváncsisággal :-)

000000000

1.
Azt hiszem, számunkra a relatív az érdekesebb.
Persze, nullázhatom bárhol, és vissza áll. De tegyük fel, én ugyanott szeretném nullázni minden nap. Ennek mi a módja?

2.
Talán kockázatos, de egy stepp/dir szervónál is van annyi mérési adat, hogy tudja, hol a tengely vége, tehát a végállás csak amolyan "jó ha van", "nem árthat" igaz?

3.
A nem stepp/dir rendszerűnél pedig, ami pontos koordináta vezérelt, ott pedig; ott már csak paranoia. Nem?

000000000

Péter, beszélj!
Mit tud az encodered?
http://www.avagotech.com/pc/images/product/Product%20Image/94168.jpg" border=0>

Konkrétan ez az (a kicsi).
Itt nem látszik, de ott vannak azok a csíkok, mint ahogyan az előző képen lévőkön.

bmejdz9nu

Az Avago HEDS szeria nem tudja a fordulatonkénti jeladást...
De megjegyzem én az egyszerű és nagyszerű dolgoknak vagyok a "barátja"... :)
Kell egy jó kapcsoló és kész... A Tali után majd tesztelek néhány típust... szerintem századon belül azonosan fognak... meglátjuk....

A HEDS opto adó/vevőt mint opto kaput is lehetne használni (valmit bedugunk közéje :)... vagy másik (sima) optót? Ha az encoder tárcsa olyan pontos amilyen és megfelel... akkor annál jobb nem is kell... talán.
A HEDS optoja jobb mint egy (sima) optó?

000000000

- Csak az itt tárgyalt kapcsolók már jóval drágábbak, mint Varsányi papánál egy frankó encoder. :-)

- Ez a fránya Avago opto. Pedig megtetszett!

000000000

Válaszok:
1. Ha a szervo szabályzó komolyabb, abban is van
aksi. Így éjjel-nappal tudja a pozíciókat.
A relatív adatokat független regiszterek
áttranszformálják abszolultá, és ezek bármikor
elérhetők, kiolvashatók.
2. Igen
3. Igen

bmejdz9nu

Egyik fórumtársunknak van a birtrokában egy nagyobb mennyiségű HEDS olvasó fej...
Ha jobb erre a célra (ref. kapcsolo) mint egy általános opto akkor tárgyalni kell vele... a Talin... [#wave]

bmejdz9nu

Egyik fórumtársunknak van a birtrokában egy nagyobb mennyiségű HEDS olvasó fej...
Ha jobb erre a célra (ref. kapcsolo) mint egy általános opto akkor tárgyalni kell vele... a Talin... [#wave]

000000000

Kerdezek valamit:
Gyari gepeken ugy van megoldva, hogy a REF kapcsolo egy un. "lovas"-ra fut ra. Gyakorlatilag egy tomb, ami benyomja a kapcsolot. Z tengelynel le kellett vennem, talan emlekszel - telefonban emlitettem az okot. Visszaallitasnal volt egy kis jatekossag vele. Azt mondtak ugy van megoldva ez az egesz, hogy ref pont felvetelkor az egesz utat 5mm-es szegmensekre osztja.
Nalam az tortent, hogy egy veletlen karc miatt elsore egy szegmenssel arebb tettem a lovast. A kapcsolo meg benyomodott azonban. De ezaltal pl. a szerszamcsere ugy nezett volna ki, hogy a befogo kup pocs resze elakadt volna a foorso egyik gyurujeben.

Hogyan mukodik ez az egesz akkor?
Egy elektronikus a gepgyarto cegtol azt mondta a kapcsolo csak visszajelzes a vezerlonek. Valojaban software-esen tortenik minden beallas, stb. Ezt az abszolut encoderes leirasod alapjan ertem is. De akkor miert van szukseg ezekre a szegmensekre?
Bekapcsolas, barmikor bekovetkezo aramszunet utan is barhonnan lehet folytatni a munkat. Ezt feltetelezesem szerint csak az altalad emlitett akksis rendszerrel lehet elerni. Jol gondolom?

Nem tudom mennyire vilagos igy leiras alapjan. Igazabol mutatva lenne a legjobb...

Elnezest kerek, ha masokat untatott volna es hosszu lenne!