Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ok. vissza nézem.
Rendeltem FESTO kapcsolókat is... :) aztán tesztelem melyik a pontosabb...

Jut eszembe... vettem pneumatikus(levegős) hengert is... SMC... nem lenne ezek jók Z-tengelynek? nem levegővel... csak a lineáris része....nagyon  olcsók...

Szedlay Pál

3vv2btrhv

Jut eszembe... vettem pneumatikus(levegős) hengert is... SMC... nem lenne ezek jók Z-tengelynek? nem levegővel... csak a lineáris része....nagyon olcsók
képed rolla légyszi

bmejdz9nu

http://www.omron-industrial.com/hu_hu/home/products/switchingcomponents/LimitSwitches/SpecialApplicat/D5A/default.asp" TARGET=_fnew>Baba holmi....  El is fogadnám... de a "bolti ára" valami fantasztikus lehet....

http://www.omron-industrial.com/hu_hu/Images/400_36185.gif" border=0>

"1 mikronos vagy 3 mikronos ismétlési pontosság" ... [#finom]

Mennyi lehet kb. az ára? Tudni valamit?

Szedlay Pál

Ezt a típust nem tudom de ennek a porvédett változata 1 mikronos pontossággal 50,674Ft Bruttó és kb. 4-6 hét alatt hozzák be.

bmejdz9nu

ilyen sem lesz... majd a mérőórára szerelek mikrokapcsolót... az olcsóbb... [#circling][#confused]

svejk

Ha már hobby oldal!  
Valamelyik (kb.3-4 éve) rádiótechnikában, azt hiszem a Plachtovics közölt egy házilag kivitelezhető mikrokapcsolót szintén pár mikronos visszaállású pontosságút.
(csinált egy differenciál tekercses hosszmérőt is a fickó házilag)
Meg kellene keresni.
van valakinek Kanyi-ja?
Imi biztos tudná, de Ő letünt a térképről :(

bmejdz9nu

Ha már hobby oldal... :)
Teszteket kellene csinálnom reed-ekkel... vagy van valami tpasztalat? Melyik megfizethető kapcsoló vagy kapcsolás lehet a legpontosabb?
Ami azért nem aranyárú...
Jó lenne a gép ref. pontját akár 0 pontnak is használni...

Lehet, hogy egy encoder jeladó/vevőt kellene... egy osztásos lináris változatban? :) :) :)

ra8nsmk6w

Én úgy emlékszem, hogy az ELEKTRÓ net-ben volt ez a leirás, a szerző Pálinkás Tibor. Ha estleg nem igy lenne bocsánat a helytelen nevesitésért de képtelen vagyok utánnanézni idő szükében.
(természetesen ettől még a RT-ben is leközölt lehet a cikk)

000000000

Péter! Egy apró kérdésem lenne:
A terheletlen szánodat (majd ha beépíted persze
a kész gépedbe, rájössz, mit fog eredményezni
minden egyes plusz tömeg és terhelő nyomaték...)
a videókon ráncigálod 0.01 mm felbontással.
Akkor minek is kell Neked mikronos kegyere?
Nagy Zoltánnak teljesen igaza van: jobb elfelejteni
a mikronok világát azoknál a gépeknél, amiket
házilag mi tudunk építeni. Örülj majd annak is,
ha a végleges gyártmányod pár századon belül lesz.

000000000

Talaltam egy cikket, de hozza nem ertesem vegett nem tudom eldonteni errol van e szo.

A cikk cime: "Palinkas Tibor: Aramhurok-kalibrator tervezese 0-20mA-re"

Van e-mail cim a vegen. Esetleg lehetne erdeklodni, ha megsem az lenne.

bmejdz9nu

Persze jól látod... De erről már írtam...
Két darab mikronos ketyerém van (0.001-as felb.) Egyik a mérőóra (saccográf) a másik egy digitális tapintó. Mindkettő analóg mutatós "szimulátorral"

Mikronos ketyerék felhasználási területe nálam:
Mérőóra:  
visszaállás mérés, helyzetmérés, kottynásmérés.... pl. ezzel lehet a microsteppes rendszernél lépésközöket látni...  
másik...a kottyanása  a rendszeremnek 0.01 alatt van. kb. 0.005. (ha bekapcsolom a Blacklash funkciót 0.01mm-re - 1 lépés, már túlkompenzálja...
...és a forgató "szöghibáját" egy karral... de majd látod a talin... sajnos nagypontosságú dig. szögmérőm nincs... (ez helyttesíti)

Digitális 0.001 tapintó:  
Körfutás mérésre... pl. egy nagy fordulatú rendszer csapágyazása... persze ez analóggal is menne... csak azoknak 0.002-es a skálája és zavart...  
... belső furatok körfutás és egyéb mérése ahová a mérőórával nem lehet "bemenni"...
(ezt nem viszem el, mert csak a beállításoknál használom), lassan mozgó dolgokhoz jó csak...

A teszteket a végén már százados dolgokkal csinálom... (azért tettem fel az analóg mérőórát, mert csak egy van a 0.001-esből.)  
Tudom, hogy ha a rendszer minden eleme 0.01 pontos lesz akkor is több század jön össze a végére...
Ahogy írtad: "Örülj majd annak is, ha a végleges gyártmányod pár századon belül lesz."  - remélem, de ahhoz az rész elemeknek alatta kell lennie.

Sajnos... A nagysebességű szervós hajtáskor jelentkező túlfutást még ezekkel sem tudom biztonságosan mérni... (elmozdul)
De kb. 0.03mm... de ez nem olyan nagy gond mert ez csak a szerszám szabad mozgásánál van...

Az egytlen módszer a túllövés mérésre (ezt bírtam kitalálni :):  
Tegyél egy állítható csavart a szervóhajtás végpontjára... lassan menjen a kocsi oda... "nullázd"... utánna gyorsan... ha nyoma van... akkor a maró is nyomot hagy a munkadarabban...

Rinaldo

Ezek a mikronos kütyük arra azért jók lehetnek ,hogy a működési elvüket ellessük.Pl:(My-Com A 50/80)Alaphelyzetben egy golyó zár két érintkezőt ha a golyó rugó ellenében elmozdul azonnal megszakad az áramkör.Mindez egy izléses csomagolásban.

000000000

Az említett cikk, leírás itt található: http://www.elektro-net.hu/letoltesek/ELEKTROnet2005_5.pdf" TARGET=_fnew>ELEKTROnet 2005 szeptember A 33. oldalon van. Precíziós végállás-/referenciapont-ézékelők címen Pálinkás Tibor által.
Üdv, molinari

svejk

Bingó!
De előtte pár hónappal az RT-ben közölte.
Tényleg a Pálinkás, hisz Plachtovics hangtechnikában utazik.