Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ebben a fúrógépben a csapágyak is szigetelő anyagból készültek? (gondolom sima mélyhornyú fémcsapágyakról van szó) vagy elszigetelten vannak szerelve?, akkor valóban lehet összefüggés.

A bakelit fogaskeréknek az indokait én pl. ezekben látom:
- olcsóbb tömeggyártás
- törőelemként extrém nyomaték határoló védelem  
- jobb súrlódási-kenési viszonyok

svejk

Rferi leírta a lényeget, nekem is ez az álláspontom.

r2u4n063m

Azt nem tudom, a szigeteléshez mi köze a fogaskeréknek, de az biztos, ha az a fogaskerék ugyanúgy fémből van mint a többi, akkor a letört zégergyűrű nem csak ebben az alkatrészben tett volna kárt.

s7manbs8

Akkor meg az állványt csavarja meg és pofán vág a kábellel, vagy a házat forgatja meg, ha nem tudja kirántani a konnektorból a dugvillát ...

mxjj54gxi

Bár ez itt mint kiderült nem műanyagfogaskerék, de csak a kérdéskör miatt:
ha a motoron van egy fémkerék, és az kapcsolódik egy műanyaghoz, aminek fémtengelye van, és fémcsapágyakban fut a tengelye, és ez a műanyag kapcsolódik egy másik teljesen fém kerékhez, ami a kihajtás már, akkor szerinted hol nincsen a kihajtás elszigetelve a motor forgórészétől? A motor forgórésze a motor házában lehet csapágyazva, azt meg megbeszéltük, hogy körbeszigetelték a fúró házától.
Szóval elméletileg lazánmegoldható ez a dolog, és itt a szomszédomnak volt is olyan rettenet orosz fűnyírója, ami pont így volt felépítve.
Egy baromság volt az egész, de hát mit tehettek volna a russzkik, akiknél nincs is földelt hálózat, így kénytelenek mindent kettősen szigetelni.

mxjj54gxi

Leginkább a munkadarabot forgatja meg, nem az állványt!
Hogyan forgathatná az állványt, mikor nem az állványon KÍVÜL van rögzítve a munkadarab??

svejk

Mivel a képeken nem látszik a motor felfogatása, -de lehet pl. műanyag perselyben a csapágy, mely rezgéscsillapító is egyben-  ezért feltételezésre hagyatkoztam, mint ahogy Te is teszed.  

Természetesen a bakelit fogaskerék ellátja azokat a szerepeket is amiket Te írtál ez nem vitás, de a kérdés nem az volt, hogy miért van bakelit fogaskerék, hanem az #14564 állítása, miszerint:  
"Látom a földelés régen nem volt divat."

Ha kapnánk részletes fotókat, rajzot, akkor lehetne a tutit megmondani.

Ha nem is ugyan ez az eset, de pl. a keverőtárcsás mosógép is attól kettős szigetelésű, hogy a motortest  bakjai is szigetelve vannak és szíjhajtást alkalmaznak.

svejk

Tüzetesebben megnézve a #14559-es képet, azt hiszem tévúton jártam, hiszen a gép kora ránézésre nem egyeztethető össze a vezetékre fröccsöntött un. euro villásdugóval, ergo valószínű nem az eredeti a hálózati kábel.
Ezek után még nagyobb a bizonytalanság, hiszen lehet hogy eredetileg 3 eres kábel volt, de az is lehet hogy nem.
Az adattáblán sem látszik szabványos jelölés, bár lehet a ma ismert "két négyzet egymásban" jelölés is később keletkezett mint maga a fúrógép. :)

Ettől függetlenül az tény, hogy kettős szigetelésű villanymotort tartalmazó berendezéseknél használnak műanyag fogaskereket második szigetelésnek, pl konyhai robotgépek, itt is a műanyag fogaskerekekkel több legyet ütnek egy csapásra.

000000000

"A motor forgórésze a motor házában lehet csapágyazva, azt meg megbeszéltük, hogy körbeszigetelték a fúró házától."

Ez ennél a fúrógépnél tény vagy csak elképzeled?
Ha nem tény, akkor a bakelit vagy akármilyen szigetelő keréknek ebben az esetben tehát nincs villamos szigetelés szempontjából jelentősége.
De majd valaki akinek van ilyen gépe, biztos lefotózza a forgórész első és hátsó csapágyazását, és ha ott is szigetelet a megoldás, akkor én kérek elnézést, Svejktől, hogy szóbahoztam a témát.

PSoft

Valószínű,hogy nem a csapágyazásnál van kialakítva a szigetelés/elszigetelés.

Soros motorról lévén szó,az egész motortestet el kell szigetelni a fúrógép külső házától,amit a delikvens munka közben igencsak erősen szorítva tart a kezében.

Vagy,a másik megoldás....

Még emlékszem a 220/220V-os,hordozható/hordfüles leválasztó trafókra,amik az ilyen,vagy hasonló kéziszerszámokhoz voltak rendszeresítve.  
Lehet,hogy mára,már csak a fúrógép maradt,a hozzá tartozó trafó meg,...elkallódott az évtizedek alatt.

A "laikus" persze bedugja a konnektorba,és trafó nélkül is ugyanúgy működik a gépe.:(((

Ha ilyen volt a fúrógép,akkor viszont az adattábláján ott kellene lenni a figyelmeztető feliratnak,hogy: "CSAK LEVÁLASZTÓTRANSZFORMÁTORRAL EGYÜTT HASZNÁLHATÓ!"
Persze,az évtizedek megviselik az adattáblákat,legtöbbször ennyi év után,már semmi sem olvasható rajtuk.
Csak a fényesre kopott kis táblácska látszik,ha megvan egyáltalán.:((  

r2u4n063m

Látom szép kis lavinát indítottam el :)  
Viszont már tudom, miért van a konyhai robotgépekben nemfém fogaskerék.  
Ha lesz fölös időm, szétszedjem jobban, hogy kiderüljön a nagy szigetelés kérdés?

s73tgf9vg

Nagyon köszönöm a választ!

PSoft

Nem hagyott nyugodni a gondolat,....

"boncolós topic"-ban mutatok egy fémházas,kettős szigetelésű (fúró)gépet.:)

sanka74

Sziasztok! Címerhez kétfejű sas rajzot keresnék...sajnos a neten nem találtam olyat amilyenre szükségem lenne...nem tudna segíteni valaki?

sanka74

http://cnctar.hobbycnc.hu/SANKA%20CNC/c%edmer2.bmp" border=0>
Ilyenre lenne szükségem...