Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

A film felbontását megpróbálhatjuk kiszámítani.
A legjobb amatőr színes filmek felbontása sincs több, mint 150 vonalpár/mm. 24x36 mm-es kockávalszámolva ez 3600x5400 vonalpár, vagyis 7200x10800 = 77,76 Mpixel. Ez azért már nem elképzelhetetlenül nagy felbontás, a mai profi fényképezőgépek megközelítik.  
Hapedig átlagos amatőr filmeket veszek, amik nálad vannak, akkor 10 MPixel a reális érték. Arról nem is beszélve, hogy az objektívek között alig volt-van 70 lp/mm-nél jobb felbontású (24x36 mm-re).

wm94bppdn

Általános fotográfus vélemény, hogy a hűtőben tartott, hamar előhívott filmek gyakorlatilag hibátlanok.

VighLajos

Kb. 10 évvel ezelőtt én is kiszámoltam, mikor elkezdtem beszkennelni a negatívjaimat egy http://www.photographyreview.com/cat/digital-gear/scanners/film-scanners/benq-formerly-acer/scanwit-2720s/prd_84949_3126crx.aspx" TARGET=_fnew>Benq filmszkennerrel.
Nagyításkor hamarább megjöttek a pixelek, mint az ezüstszemcsék.

VighLajos

De ez csak 2800 dpi. Mikor RAW-ban próbáltam elmenteni, az akkori képem húsz perc kerregés után Win-hibával leállt.
A következő gép már 60 MB mérettel elmentette...

VighLajos

Hiába írják, hogy hány MPixeles a telefon...
Az objektív mérete nagymértékben, döntően meghatározza az érzékelőn megjelenő képet.
Az, hogy az érzékelő hány millió kockára van felszeletelve, az csak elektronika. Adott egy torta, öten is, és hatvanan is ehetünk belőle.
Utóbbi esetben senkinek sem elég.
A fél borsszemnyi az optika... egyszer majd nekiesek, és állványról végigfotózom a közel 30 darabos készlettel ugyanazt a háztetőt. Amelyiknél előtűnik a verébrossz, ...
No, meglátjuk.

VighLajos

Hívás után digitalizálni!
Az ezüst-alapú FF negák időtállóak, ha jól dolgozták ki, nem maradt benne fixír.
A manapság kapható FF negák már színesfilmek, csak fekete-fehérek, a C41-es technológiával dolgozhatók ki.
Menteni, menteni, 2-3 független helyre.

000000000

Ezek a filmek hibátlanok tehát, hamar előhívom őket...
Némelyik huszonéve várja.
Egyébként valóban nem reméltem, hogy szokásos "gondolatébresztő" bejegyzésemre ennyire reagáltok, némelyik bejegyzésben, (#3606) precízen (mamár pl a leika gépkategóriára mondják nem márkára)
Igaz ugyan, hogy csak 1997-ben lettem szakmunkás, és akkor a dagerrotípia eljárásból vizsgáztam, mint öreg... persze a C2 hívók összetételét pontosan tudtam volna [#smile]

Motoros

000000000

az elsó gépem Dici volt 4*6,5mm filmméret  :)
majd sokáig a felsorolt szempontok miatt 6*9 neg. méretű összecsukhatók (Agfa) a kisfilmesek előtt...

000000000

hát, évszázados cimborám, Hapák Jóska hitt abban, hogy az igazi, biztos... stb rendszer az analóg, eszelősen húzott maga után bőröndöket kocsikat...
de mégis: ha megnézzük az "újradigitalizált" filmeket........  
szinesek, nem szemetes, nem karcos stb...  

000000000

A diplomatervem 16mm mozgó, nagy sebességű felvétel volt...-fémszórás, olvadt fémszemcsék repülése...  
(nem érdekelt senkit... az egész... megse nézte a bizottság... utáltak, mert nem hitték el hogy "megcsinálom" (I did it)   de hát ez már valóban "történelem"

000000000

http://imgserv.com/images/2016/06/26/eh6sapO.jpg" border=0>
Xiaomi
Redmi Note 3
[#lookaround]

VighLajos

Ezt írtad:
- Egyébként valóban nem reméltem, hogy szokásos "gondolatébresztő" bejegyzésemre ennyire reagáltok, némelyik bejegyzésben, (#3606) precízen (mamár pl a leika gépkategóriára mondják nem márkára) -
...és össze sem balhéztunk...

keri

Ez leginkább a filmtől függ.
Magasabb érzékenységű filmnél már egy A4-es papír nagyításnál is szemcsézett a kép. (persze ez külön hangulatot ad a képhez, manapság a CMOS érzékelők tudnak RAW-ban és jó magas ISO-val ilyesmi zajt előállítani.
Egy jobb fajta ISO50-es film meg döbbenetesen éles lehetett. Persze ehhez olyan objektív is kellet.

Az igazán éles és jó képeket nem véletlenül 60 és 120mm-es filmekre fotózták, pl ugye a Haselblad is tipikusan a 60mm-ről volt híres...volt valami orosz 60mm-es tüköraknás gép, de azzal még olyat sem tudtam fotózni mint a Smena8-al, pedig annak is elég vacak lencséje volt...az enyémben pl volt egy zárvány is :)

PSoft

"...volt valami orosz 60mm-es tüköraknás gép..."

Igen az volt a https://hu.wikipedia.org/wiki/Ljubityel_2" TARGET=_fnew>Любитель2.
Anno, én is nyüstöltem egy példányát.:)