Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Egy érdekes kísérlet(vaspor nélkül),a motortestből kilépő erővonalak alakulásáról.:))))

-1.kép,rajta van a motoron a lemezgyűrű.
 -2.kép,nincs rajta a lemezgyűrű a motoron.

Számottevő,mondhatnám,hogy szemmel látható a különbség!.:)))))
Persze,ezt a "komoly" kísérletet,ma már nem mindenki tudja reprodukálni!!!:))))))))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boncol%e1s_BOSCH_akkusf%far%f3_motor/IMG_8198.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boncol%e1s_BOSCH_akkusf%far%f3_motor/IMG_8199.JPG" border=0>

hostya

Ügyes..!![#worship]
Nem maradt "úgy" a CRT monitor a kísérlet után?[#csodalk]

PSoft

Deeee!

Aztán,...kikapcsoltam,no meg,...vissza!:))

Szalai György

De, sajnos úgy marad.
Azután vagy elindítja a monitor lemágnesező programját, vagy lemágnesezi kívülről egy nyitott vasmagú tekerccsel, meg némi váltóárammal.
Vagy bontásra ítéli a monitort és még sok érdekes dolgot mutat nekünk. [#vigyor2]

000000000

Csúnya lenne, ha ennyitől ki kéne dobni egy monitort!

PSoft

Ez,egy öreg,"digital" névre hallgató,19"-os matuzsálem.
A mai napig szeretem,valahogy a "szívemhez nőtt".
A demagnet.után frankón "magához tért",sajnálnám kidobni,pedig lenne helyette "hiperszuper" LCD is ha akarnám.:)
Tudtam én,hogy nem szabad kidobni!...má megérte,hogy ezt a kísérletet bemutassam rajta Nektek.:))

Bontás,....
Az akkor lesz,ha bemondja az unalmast,és kénytelen leszek LCD-re cserélni.:))

PSoft

Jut eszembe,...
Trófea???....képek???
Ragyogó időtök volt!

ANTAL GÁBOR

A kollégák beírásai engem sem hagytak nyugodni .. Hol tévedtem vagyis hol van a kutya elásva ?  
 Kísérlet:  
Első lépés : TLE4905 ből ledes póluskimutató készítése. ( Minthogy unipoláris csak az egyik pólusra fog égni a led )
 Második lépés : Egy átmérő 5 *25 ös hengeres mágnes( AlNiCo ) keresése és pólus kijelölés . A mágnes biztosan lapra van mágnesezve ( ellenőrzés polarizációs fóliával )  Ahol ég a led ott piros filctoll jelölés , ahol nem ott kék .  
 Harmadik lépés : pontosan középen flex-szel (hűtve) a mágnes kettévágása  
Döbbenet :  nem taszítják egymást .....
Konklúzió: nekem eddig mindíg úgy törtek a mágnesek hogy a féldarabok taszították egymást.  
( vagyis nem úgy törik mint ahogy elvágtam )

ANTAL GÁBOR

Eddig kb 600 darab 50*50*25 ös neodímium fordult meg a kezem között. Az elején nagyon féltem hogy ha kettő összecsattan akkor a repesz kiveri a szemem ( plexi álarc stb ) Most is nagyon figyelek ( persze egyre kevesebbszer van rajtam álarc )

Dakota25

Kedves Antall Gábor!
Nem képzelhető el, hogy a véletlen folytán eddig minden - a kezed ügyébe került - törött mágnes a polarizáziós tengelyével nagyjából párhuzamosan törött el? Ez a tengely nem feltétlenül egyezik ugye a geometriai hossztengellyel. (Jó példa az ajtózáró mágneshasáb, mert az is a legnagyobb lapjai mentén van polarizálva, nem a leghosszabb tengelye mentén.)
Ebben az esetben a törésfelület összeillesztéskor azonos pólusok kerülnek egymás mellé és természetesen taszítani fogják egymást a darabok.

Dakota25

Bocsánat, egy db "l"-betű mínusz!!! :-)

ANTAL GÁBOR

Pontosan úgy van ahogy leírod . Kalaci ad is erre magyarázatot  Én ebből vontam le azt a ( rossz ) következtetést hogy a törésfelületek MINDIG taszítják egymást

mxjj54gxi

Mágnes ügyben a legjobb, ha rajzolunk, azonnal megvilágítja a kérdést:
Első eset : hosszú rúdmágnest kettétörünk, de a mágnes a két végén pólusos, vagyis egyik vége É, másik D
http://kepfeltoltes.hu/130729/m_gnes1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A nyilak a mágneses irányt mutatják. A piros nyil akkor, mikor egyben van, a két fekete, ha kettévettük.
A nyilak talpa É, hegye D, látható, hogy a törésfelületen É kerül D-hez, tehát vonzás lesz.
A másik esetben keresztben törünk, nyilak jelentése mint előbb, de ha újra összeillesztünk, azonnal kitűnik, hogy egyik mágnes a másik erővonalaiban úgy fog elhelyezkedni, hogy éppen szemben lesznek a pólusok, és vica versa, vagyis taszítás lesz:
http://kepfeltoltes.hu/130729/m_gnes2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

És Kedves Gábor!
Olyat kérlek ne írj, hogy a mágnes hárompólusú lesz, mert ez legalább egyetlen monopólust feltételezne a rendszerben, ilyen pedig a fizika jelenlegi állása szerint nem létezik :))))))

Szalai György

Válasz a Semleges csevegő, vegyes ügyek #33772-ben.

ANTAL GÁBOR

FERI két mágnesnek 4 pólusa van ezt leírtam . Ha kettőt összeteszünk úgy hogy azok taszítják egymást akkor is 4 lesz de ha a középsőket minthogy azok egyformák nem két egységnek tekintjük hanem egynek akkor 3 lesz a darabszám . Képletesen ÉDDÉ  ami egyszerűen ÉDÉ . Én azt nem állítottam hogy feltaláltam a 3 pólusú mágnest. De a jelzett konfigurációt sokszor használom permanens mágneses szeparátorok konstrukciós kialakításánál ( egy erővonal vezető lágyvas két oldalára azonos polaritású mágneseket helyezek el (erőszakosan mert azok taszítják egymást és igy erősebb szeparátort kapok . Pl 4 mágnesből  ÉDDÉÉDDÉ  
 ( ami 5 pólust eredményez )