Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

nah5a9frh

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni.Adott egy cnc eszterga x tengelyen lévő állandó mágneses szénkefés tolómotor,aminek elvált 2 mágnese.Kérdésem ,hogy otthoni körülmények között javítható-e,érdemes e vele foglalkozni,vagy tud-e valaki olyan szervizet ahol megjavítanák?  

NewUser

Egy korrekt tekercselő, javító cég.

http://www.winding.hu/?id=6

Egy próbát megér. Megnézik, adnak rá árajánlatot.

Csuhás

Ha nem égett le a tekercselés, akkor házilag is könnyen javítható: Ragaszd vissza a mágnest.
Autó ventilátornál én kétkomponensű műgyantával ragasztottam vissza a mágneseket úgy, hogy nemcsak a mágnes alá, hanem az oldalára is kentem a ragasztóból, körben szép íves átmenetet képezve a ház és a mágnes között. Évek óta működik. A tekercselés is megoldható gondos lebontás után kézi tekercseléssel. ( Persze ez nem megy serleges, vagy tárcsás motor esetében )

svejk

Nem jó. :(
A soros motoraknak kicsi a sztátor ellenállásuk, mindössze pár volt esik rajtuk az üzemi áramnál.
Tehát párhuzamos kötésnél, ahol a teljes kapocsfeszültség rákerül nagyon nagy áram folyna rajta, túlgerjeszti a vasat és leéghet.

r2u4n063m

Engem érdekel minden, a gép meg nem rohan sehova, péntekig elvan a polcon. [#worship]

nah5a9frh

Köszönöm szépen a segítséget! Megfogadtam a "Csuhás" tanácsát, a mágnest beragasztottam, jó lett, de egy törött mágnes miatt enyhén rezeg.A semlegesbe bővebben írtam róla.

ANTAL GÁBOR

Megnéztem az EVIG főkatalógust. ( C.1982) . A 266 oldalon : Villamos kézi menetfúrógépek :  

MF82Z  220V  320W  710 1/min  3 kg
MF83Z  42 V  320W  710 1/min  3 kg
MF12   220 V 540W  240 1/min  4.5 kg  

Javasolt első lépés : súlymérés. ( ezzel kizárható a MF12 es típus )

Mivel a két első gép külsőre egyforma ezért nem könnyű a megkülönböztetés. Egy 42 V os tesztfeszültséggel egy fordulatszámmérés jól tájékoztat. A 42 V os motor ki fogja pörögni a névleges értéket , a 220 V os döcögni fog .

r2u4n063m

Köszönöm fáradozásod :)  
Lemértem, 3,2kg a gép.  
Egyéb iránt nem Pálnak nem hiszek, csupán a remény még ott van, hátha mehet 230-ról, habár a tekercshuzal átmérő ennek ellentmond. Igyekszem keríteni valami módot rá, hogy 42 voltot adjak neki.

svejk

Ez most komoly, hogy 5 nap óta még ki sem próbáltad??

PSoft

Keresem,....keresem!:)

Már nem emlékszem pontosan,de 220 vagy 380/42V 400VA biztos,hogy van valahol.(több darab is)
Ha megtalálom mutatom,és...jöhetsz érte!

Persze,...csak ha kell.:))
[#wave]

PSoft

András,nem olyan türelmetlen ám,....mint itt vagyunk jópáran.:)

svejk

Kössük már sorba egy vacak hajszárítóval, aztán mindkettőt bekapcsolva, ha 42V-os akkor a hajszárító megy jobban, ha 230V-os akkor a fúrógép...
Mérleg meg kismiska, jó hogy nem radiocarbon vizsgálatnak vetitek alá először :))

PSoft

Elképzelem a képet![#wow1]

Kiszállsz a fürdőkádból,az egyik kezedben a sorbakötött hajszárító,a másikban a fúrógép,egy a tokmányba fogott üvegmosó kefével.

Aztán,vagy hajat szárítasz,...vagy fogat mosol.:)))

Jahhh,...és közben állsz a fürdőszoba mérlegen!:)))))  [#kuss]

VighLajos

...borzalmas látvány lenne...
Rémálom kategória...
Amúgy nekem is ilyen ötletem lenne: a fúrógépet sorbakötni egy 1500 W körüli teljesítményű herkentyűvel, pl. vasalóval.
Egyik sem ég le, átfolyik rajtuk a kb. 7A áram. Lehet méricskélni.

VighLajos

Gyerekkoromban, 14 évesen így csináltam visszajelzőt az udvari világításhoz.
6V-os izzó sorbakötve a 60W 220(230)voltos izzóval.
Mindkettő évekig vidáman világított, az egyik az előszobában, a másik az udvaron.