Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

jani300

Csak az első képet néztem :(
Akkoriban nem is volt más amit erre a célra használhattunk volna .

Lőrincz Tibor

000000000

Ilyennel csillag delta átkapcsolóban találkoztam [#circling]

jani300

Csak nem ebben küldik a kender levelét ?

Szalai György

Hűnahát!
Ilyenből volt az első pillanatforrasztóm, 1978-ban.
A trafó felcsavarozva egy fadarabra, a bimetál helyére meg egy darab egyes rézdrót hegy. Lábkapcsolóról indult.
2000 tájékán leváltotta a kattogós Weller és faégető szerszám lett belőle. Az állandó üzemet, azzal a terheléssel már nem bírta a trafó.
Kiszállt belőle a lélek.

PSoft

A csillag/deltához,egy megmosolyogtató történet...

ྌ-as évek,nagyon eleje.

Egy rekonstrukció a nitrocellulóz üzemben.
A technika nagyrésze,az akkori NDK-ból került hozzánk.
Többek között a "Meissner" folyamatos vágók is.

Itthon,milyen érdekes,...(megint csak az EVIG,...):)
Szóval,110kW-os EVIG-es négypólusú motorok kerültek a hajtásra.

Csillag/háromszög indítás,és irányváltás volt a megoldandó feladat ezeknél a motoroknál.
Az irányváltás az esetleges(gyakori:) dugulás esetén játszott.:)

"U" típusú öntöttvas elosztószekrények,több darab U-6,U-8 egymáshoz fűzve,hogy hely legyen a mágneskapcsolóknak.
Mágneskapcsolók a DIL sorozat, 3és4-22-es példányai.
Az irányváltás,a vezérlés kézi előválasztásával volt megoldva.
A csillag/delta átkapcsolást mint akkortájt szinte mindenhol,egy,a képeken is mutatott VMZ típusú,termikus időrelé(húh,de szakszerű vagyok!:) csinálta.

Jött a beüzemelés,jöttek a főpróbák,és,jött a "labanc" is,levezényelni a folyamatot,és betanítani a dolgozókat az új technológiára.

Azt mondja nekem(a tolmácson keresztül),hogy nagyon hosszú az a 30 másodperc,amit beállítottam az átkapcsolásra.
Lejjebb kéne venni,elég lesz a 10-12 másodperc is!
Én tágra nyílt szemekkel néztem rá,...mert tudtam,hogy mit építettem be időrelé gyanánt.
Látta rajtam,hogy kicsit értetlenül nézek rá,aztán levettem az öntvény szekrény fedelét,és rámutattam a VMZ-re,meg a kezébe adtam egy csavarhúzót...

Hát,az Ő szemeit is látnotok kellett volna,még tágabbra nyíltak,mint az enyém!:))

Egy jóízűt mosolygott/nevetett Ő is,majd a kezével lemondóan legyintve,...visszaadta a csavarhúzómat.:)))

PSoft

Önszaggatva,...még karácsoni fényfüzér villogtatót is csináltam belőle.:))

A "faégető szerszám" is megvolt!:))

000000000

10-es futófényt csinálni ilyen VMZ és 250-es VMK-kal, lehet hogy 20 perc múlva, ha bírnák idegekkel addig a szomszédok letépné még a vezérlő szekrény hátlapját is.    [#hehe]

svejk

És a postásoknál milyen van a táskában?

000000000

Passz !  
Bankoknál ugyebár mikor a delikvens távozik ezzel a kis szeretet csomaggal az ajtóban aktiválódik és kb 10-15 másodperc után meglepi [#hehe]
Nagyjából ennyi idő kell a kis 1.5 voltos gombelemnek hogy felküldje a delejt tízen húszon voltra és kisüsse a gyutacson.  

PSoft

Aztán,...volt futófényem ilyennel is,még a "hőskorban".:)

Ez,már hangtalanul dolgozott.:)
Pici kis szinkronmotor hajtotta,... rendületlenül.:))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boncol%e1s_programad%f3/IMG_7173.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boncol%e1s_programad%f3/IMG_7174.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boncol%e1s_programad%f3/IMG_7175.JPG" border=0>

000000000

Nem tudod te milyen jó az mikor a VMK szinte nesztelenül kacsolgat  80-100dB hangnyomással

PSoft

Hidd el,hogy volt szerencsém a VMK250-esekhez is!:)

Itt van rá a "bizonyíték".:)))

(Sőt,...még az elődjeit is!
MO-601,mond Neked valamit???:)
Kb.45-50 liter olaj volt a teknőjében.
Na meg,...olyan 30kG színtiszta vörösréz!!!)

[#wink][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/%c9rintkez%f5pog%e1cs%e1k/IMG_4720.JPG" border=0>    http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/%c9rintkez%f5pog%e1cs%e1k/IMG_4721.JPG" border=0>

000000000

Mivel április elseje van ezt a kis sztorit megosztom.  
TMK-ban kollégával ment a szivatás.
Alaksorba 24 voltos világítás, öntartó kapcsolás mágneskapcsolóval.
Nagy fémszekrény csattogott rendesen mikor fel nyomta valaki a világítást.
Természetesen csak egy kijárat és mellet a szekrény és rajta a gombok is.  
Megkerestük a legnagyobb mágneskapcsolót amit még ép hogy be lehetett szuszakolni.
Jöttek le, mi meg a sötétben vártuk a hatást.
Akkor még mobil is csak üzletembereknek volt nem hogy kamerás, pedig simán el lehetett volna küldeni egy átverő show-ba azokat a fejeket amit vágtak. [#csodalk]  [#hehe]
Sajnos aztán vissza kellet rakni az eredetit mert a tipliket kitépte a falból jó néhány kapcsolás után [#buck]  
Aki vizuális alkat az biztos jókat mosolyog :)

Vetesi75

Nagy VMK-nak párszor volt alkalma megijeszteni. Bár az igazi pszichés hatást az UKT szekrénysor csörömpölése produkálta...  :)