Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 augusztus 17, 20:15Ennek a mérőgépnek leírnád a működési elvét. Amivel én eddig találkoztam annak az óráján csak le kellet olvasni a keménységet HRC-ben.

Itt esetleg kell hozzá egy táblázat? 
2. Kérdés: .PDF Megnyitható? Olvasható?

TROMF22

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 17, 22:272. Kérdés: .PDF Megnyitható? Olvasható?
Nyitható, olvasható, rendben.

Vetesi75

Vetesi75

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 augusztus 17, 20:15Ennek a mérőgépnek leírnád a működési elvét. Amivel én eddig találkoztam annak az óráján csak le kellet olvasni a keménységet HRC-ben.

Itt esetleg kell hozzá egy táblázat? 
Ha megnézed a videót, rákerül az előterhelés, (hozzáigazitom az óra számlapját, mert kicsit túlszaladtam az asztal emelésével) ráadom a főterhelést, amire kb. még további 125 osztásnyit süllyed. (Az előterhelés hatására keletkező benyomódást nem kell mérni - azt vesszük nullának.) A főterhelést levéve megállapodik  73-on a mutató. Itt lehet közvetlen leolvasni a 100 osztásnyiból visszafelé. 100-73=27HRC
Ha az óra szerint több, mint egy kör a maradandó benyomódás, akkor HRC keménységskálán nem értelmezhető (nagyon lágy), ott HB vagy HRB mérése a célszerű.

sarktibsi

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 18, 22:21Ha megnézed a videót, rákerül az előterhelés, (hozzáigazitom az óra számlapját, mert kicsit túlszaladtam az asztal emelésével) ráadom a főterhelést, amire kb. még további 125 osztásnyit süllyed. (Az előterhelés hatására keletkező benyomódást nem kell mérni - azt vesszük nullának.) A főterhelést levéve megállapodik  73-on a mutató. Itt lehet közvetlen leolvasni a 100 osztásnyiból visszafelé. 100-73=27HRC
Ha az óra szerint több, mint egy kör a maradandó benyomódás, akkor HRC keménységskálán nem értelmezhető (nagyon lágy), ott HB vagy HRB mérése a célszerű.

Köszi , így már értem.  Na majd egyszer én is beruházok egyre. Sok sikert hozzá.

Vetesi75

Sziasztok!
Régi vágyam teljesült a mai nap. Lett hatékony szellőztetése a hegesztőtrafómnak. Belekerült a "dc motor"-féle, 25cm-es, 115V-os ventilátor és egy 380V/110V-os takaréktrafó a tápellátásához.
Ezúttal vennék jólárasított "neozed" olvadóbiztosítékot, értékenként néhány darabot (2...16A), akár bontottat, fehérvári talin való átvétellel. (Rájöttem, hogy szinte semmilyen nincs itthon, így a 100VA körüli trafó most 6A-osokkal van "védve"...)

Vetesi75

Sziasztok! Még mindig nem CNC, de a napokban tervezek arra is. (Tr14x2Lh menetet nem akaródzik manuálisan vágni.)
E1N állóbáb lenne belőle, ha el nem rontom:  (Dmax=127mm) :)

Vetesi75

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 október 12, 15:45Sziasztok! Még mindig nem CNC, de a napokban tervezek arra is. (Tr14x2Lh menetet nem akaródzik manuálisan vágni.)
E1N állóbáb lenne belőle, ha el nem rontom:  (Dmax=127mm) :)

Sziasztok!
Szóval a balos menetből jobbos lesz, mert a kínai megszívatott a menetfúrójával. (Csak a menetprofilon van elcseszve a hátramunkálás. A POM-C -ben nem tűnt fel, de az acélba beleállt, mint a cövek..) Majd a jobbost megszokom.
Ali-s Tr-menetfúróból 4-ből 1 nem rossz arány - majd úgy kalkulálom a szerszámköltséget, hogy beleférjen... (Méretben nem rosszak, de "lazát" vágnak - az újraélezés is belefér.)

sarktibsi

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 október 18, 14:33Sziasztok!
Szóval a balos menetből jobbos lesz, mert a kínai megszívatott a menetfúrójával. (Csak a menetprofilon van elcseszve a hátramunkálás. A POM-C -ben nem tűnt fel, de az acélba beleállt, mint a cövek..) Majd a jobbost megszokom.
Ali-s Tr-menetfúróból 4-ből 1 nem rossz arány - majd úgy kalkulálom a szerszámköltséget, hogy beleférjen... (Méretben nem rosszak, de "lazát" vágnak - az újraélezés is belefér.)

A kinai menetfúrókkal már én is megjártam a jelzés nélkülieket is ide sorolnám , amiket én használok és még soha nem volt probláma velűk. GUHRING , WALTER , TIVOLY, WÜRTH.

Vetesi75

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 október 19, 10:41A kinai menetfúrókkal már én is megjártam a jelzés nélkülieket is ide sorolnám , amiket én használok és még soha nem volt probláma velűk. GUHRING , WALTER , TIVOLY, WÜRTH.
Ha jó kell, akkor minimum a Narex...
Sajnos ez a "Tr14x2LH" egy elég ritka méret.

Vetesi75

A mai szórakozás:

A tegnapi:

Vetesi75

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 október 19, 10:41A kinai menetfúrókkal már én is megjártam a jelzés nélkülieket is ide sorolnám , amiket én használok és még soha nem volt probláma velűk. GUHRING , WALTER , TIVOLY, WÜRTH.
Közben rendeltem egy másikat, másik eladótól, más színű dobozban, megjött, kipróbáltam St52-ben - minden o.k. vele.

sarktibsi

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 november 06, 22:09Közben rendeltem egy másikat, másik eladótól, más színű dobozban, megjött, kipróbáltam St52-ben - minden o.k. vele.

Ha St52-ben jól működik akkor a legtöbb anyagminőségben is működni fog, szerintem.

Amúgy meg az A50 , 52C , St52 , E295 , S355-alapanyagok mind általános rendeltetésű szerkezeti acélok , forgácsolási szempontból én túl sok különbséget nem tapasztaltam.