Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Komoly? Pedig nekem van egy ismerősöm aki komolyabb dolgokat nyomtat PLA-ból nem hiszem, hogy szeretné ha 2-3 év múlva összerogyna a remekműve.
Jó lesz figyelmeztetni.

000000000

Jó ez az akkus dolog is de akkor néha arol is nyomtatni kell vagyis sütni és töltögetni hogy hosszu életü legyen!

keri

Pánikba azért nem kell esni szerintem. Nem tudom ezek a PLA-k milyen gyorsan bomlanak le, de nem pár hónap alatt. Szerintem ezt is tudják szabályozni, mert csak az első bio szatyrok bomlottak ilyen gyorsan, az újabbakkal már nincs ilyen gond.

keri

Igen, érdemes havonta csinálni egy formázást, de ehhez nem kell róla nyomtatni, nekem van ilyen akkutöltőm ami megcsinálja.

keri

Máskülönben a szünetmentes használata esetén is ugyan azok az akkukezelés szabályai mintha csak önmagában használod az akkut.

000000000

Multkor a LIDL valami autos töltöt 4..5E  hasonlot tudot amit irsz!

000000000

Igen csak az inverter rész is anyit tud amenyi az ára kategoria hiába tesz melé nagyobb akku pakot is ahogy sokan ez a gondolatal játszanak!

balika

köszönöm,erre is gondoltam,csak nem vagyok túl nagy spíler az elektronikában,egyébként,ha pár percet bír,már az is jó lenne.

93kiabn5v

Sziasztok. Erről mit gondoltok? Megépithető kezdőként? Ha esetleg tudtok egy nagyon egyszerűt amivel érdemes lenne elkezdeni és használható leírás is van lépésről lépésre szívesen venném.Köszönöm
http://m.instructables.com/id/Complete-newbie-step-by-step-3D-printer-with-all-p/

ezsolt74

A PLA nehezen bomlik le.
Itt van egy írás róla...

A PLA egy "komposztálható műanyag", amely "degradáció" útján bomlik le és ezért ez nem igazi "biodegradáció". A PLA nem bomlik vagy biodegradálódik a huladdéklerakóban, és csak hőhatásra kezd el bomlani (konktét esetben 60°C-on, öt nap után). Ilyen környezet csak kereskedelmi komposztáló telepeken fordul elő, nem pedig a kerti háztartási komposztálóban. Úgy vettük észre, hogy a PLA-t támogató cikkek és szervezetek nagy része igencsak hozzájárul a téma körüli zűrzavarnak, mert nem használják a technológia pontos szabványokon alapuló definícióit. A PLA komposztálása során a visszamaradó anyag széndioxid, és mivel a professzionális komposztáló létesítmények jelenleg nem fogják fel a keletlezo gázokat, ez általában belekerül a légkörbe.

0bn8uxmw

Én sima kis szünetmenteseket használok a nyomtatókhoz és tökéletesen működnek, 12v 7.2Ah-ás aksi van bennük, 10 percet bőven bírja. a legnagyobb fogyasztó a fűtött asztal de ha nem 110 fokot(abs-hez) kell tartania hanem csak 60 fokot(PLA) akkor még kevesebbet fogyaszt ugyebár mivel nem megy folyamatosan az asztal fűtése.

0bn8uxmw

A leírás nagyon jó részletes, de azt az időt és energiát amit a mechanika reszelgetésére fordítanál (DVD olvasók szétaprítása) én inkább egy corexy-os nyomtatóra fordítanám.
Ha jó tudom Ezsolt74 már linkelte régebben:
http://www.thingiverse.com/thing:730199" TARGET=_fnew>X3D XS COREXY Printer
Bútorlapokat levágatod és dekopír fűrésszel megcsinálod a vázon a kivágásokat, összecsavarozod megerősíted fém L sarokelemekkel, összerakod a nyomtatott(ezt kinyomjuk neked ha kell) alkatrészeket, és meg is vagy. Amit rendelned kell az az elektronika és mechanikus alkatrészek de Kínából megjön minden 1 hónap alatt.
Elektonika, extruder és nyomtatófej jó az amit  linkeltél és a leírásban van, de én rendelnék még egy fűtött asztalt is neki. A GT2-es szíjat tárcsákat és csapágyakat(LM8UU) és 8-as rudakat gombokért adják.
Egy gyors kalkuláció:
Komplett elektronika kb. 15e (arduino/ramps/mototvezérlők/LCD/fűtött asztal/végállás kapcsololók)
e3d Nyomtatófej másolat és extruder-hez száltovábbító kerék 6e kb.
LM8uu csapágyak rudak szíjak, szíjtárcsák csapágyak legyen mondjuk 10e.
Bútorlapok levágva fóliázva fém L elemekkel mondjuk legyen kb. 8e vagy felaprítod a komódot [#vigyor2]
Számítógép tápból 350W-os kell kb. ezt 200 forintért tudsz szerezni ha nincs otthon, 500-ért már PFC-s 400W-osat adnak használtan
A léptetőmotorok a problémásabb kérdés de szerintem a Kecskméti srácnál van bőven és elég jó kis nema17-es motorjai vannak 10e a 4db: http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Lepteto_motorok_27930950.htm?first=1" TARGET=_fnew>Motorok
Veszel még nyomtatószálat 2 tekercset és így kb 60e forintból meg is van az első nyomtatód.
Ha hajlandó vagy rákölteni még egy kicsivel többet 20e kb. akkor már alu profilos vázat is tudsz összerakni neki.

000000000

Sziasztok, használja ezt valaki?  
VisualCAD/CAM/3DPRINT

keri

Lehet nekem szerencsém volt, de volt egy 200W-os szünet mentesem. Olyan 10Ah akku volt benne. Rátettem egy autó akkut és 3 órát ment róla a számítógépem, CRT monitorral együtt :)
Jó persze tudom a mostani szünetmentesek fokozottan silányak, nem biztos hogy kibírnák ráadásul manapság négyszögjelet adnak ki nem is szinuszt. (az enyémben egy rezonáns trafóval csinálta a szinuszt)
Igaz egy kapcsoló üzemű tápnak akár mindegy is, de akkor már ennyi erővel rögtön a kisfeszültségű oldalra kell tenni az akku és megspóroljuk a sok macerát :)

Mondjuk ahogy @balika mondta nem ért a villanyhoz és elég pár perc áthidalás, akkor jobb ha vesz egy olcsó de normálisi szünetmentest ami bírja a 200W-ot.

keri

Kösz, legalább oszlik a homály :)
Ha meg úgy is széndioxid keletkezik akkor simán el kell égetni.

Bár a legtöbb műanyagnál a CO2-nél durvább anyagok szoktak felszabadulni bomlás során.