Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Slicernél a héjnál és a belső merevítésnél tudsz beállítani különböző rétegvastagságot és sebességet, meg fejet is.
Pl a héjt kinyomtatod vékony fúvókával és rétegekkel a belsőt meg a legvastagabbal és mondjuk minden 5. héj réteg után.

Sok a lehetőség, de sokat kell tökölni.
Persze én sem próbáltam mennyire működik.

Tomeedey

Üdv mindenki ujra! Az utóbbi pár hónapban sikerült összehoznom egy jó kis nyomtatót,
@cree nekem is MK8 extruderem van, kicsit kellet módosítani teflon betéttel, de azóta jol müködik. Ramps1.4 és craftware-el szeletelek, nekem bevált.  
Két hete a PLA után megpróbálkoztam a HIPS-el és nem igazán tudom belöni a beállításokat. Egyszerűen mintha elválnának a rétegek egymástól imitt amott. Nektek mennyire tapadnak a rétegek egymáshoz, vagyis mennyire olvad egybe az uj réteg egymásra? PLA-nál nem volt ilyen gond, probaltam a hipsnek 225 és 250 fok kozotti értékeket, de egyiknél sem tökéletes.  
Másik, mivel polisztirolrol van szó, így pl a lakkbenzin oldja a felületét. Ki is próbáltam, kb 10percre tettem bele egy tál lakkbenzinbe a nyomatot és szépen eltüntek a rétegek felülete, teljesen sima lett, jol néz ki. Viszont már 4 órája van szabadon és a felület még mindig puha, köröm nyoma bennemarad. Foglalkozott ezzel már valaki? Vajon ki fog keményedni valamikor, esetleg tegyem be a sütöbe valami alacsonyabb hőfokra(70-100C)?

s7manbs8

Nálam egyedül a PLA anya ragad össze rendesen, a többi féle egyik sem, úgyhogy ez nem meglepő, ez a tapasztalatod. Lehet, hogy egész lassan nyomva jobban összeragadna, mondjuk 12mm/s sebességgel vagy még lassabban, de úgy meg nagyon lassú lenne egy nyomtatás nem lehet kivárni.

ezsolt74

Nekem eddig csak az ABS-el voltak szálösszetapadási problémáim.
A PLA-val és a HIPS-el még soha, sőt az új Herz-es natúr ABS is nagyon jól összetapad, mert jó sok lágyítót raktak bele.
Vagyis egyszer PLA val is volt ilyen gondom, de az azért volt mert véletlenül 180 fokon nyomtattam,  most 210-el nyomtatom, és semmi gondja nincs.
A HIPS-et 250 fokon nyomtattam 100 fokos asztalon.

s7manbs8

Akkor azt a Hezrz-es ABS-t lehet érdemes lenne kipróbálni, azt hol kapható ?

ezsolt74

http://herz-filament.com/59-Ipari-felhasznalasra-szant-filament/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Elég lágy a szál, simán csomót lehet rá kötni, úgy hogy nem szakad el.
Jól tapad, a sárga Tesa szalagra letapadt az üres teszt kocka, úgy hogy csak 80 fokos volt az asztal, és csak az egyik sarka vált fel az asztalról.

ezsolt74

Most jött a Herz-es hírlevél olcsóbbak lettek a régebbi nyomtatószálak.

http://herz-filament.com/59-Ipari-felhasznalasra-szant-filament/249-PMMA-nyomtatoszal-175-attetszo/flypage.tpl.html

Milyen nyomtatószál ez a PMMA?
Még nem is hallottam róla, de úgy látom nem túl egyszerű nyomtatni ,legalább 260-270 fokon lehet nyomtatni 110fokos asztalra 30mm/sec es sebességgel.
Ha a sebességet növelni szeretnénk akkor a fej hőmérsékletét még emelni kell.

s7manbs8

Az plexi nemrég próbáltam, törékeny, jobban ragad, mint az ABS, de ez is hajlamos kunkorodni, bár nem annyira , mint az ABS, meg jó lassan kell nyomtatni, úgy jobb.

000000000

Gondolom mert nem a fejnél van az exruder!
van hogy az fej ésatexruder közöt még szakasz csöben van a szál D. Miklos gépére tekins rá!

000000000

Milyen exruder javasolsz van valami 3d terved?

000000000

A gigamax csak valami alkalmi cég telon sem lehet öket elérni!?

wwe0jgtn5

Hátha valakit érdekel, találtam 1,4 mOhm ellenállású fetet: IRLB3034PbF

vjanos

Ez ok, nekem is bowdenes fej van.
De itt az egyik képen két csatlakozó van az extruder egységnél... Azaz a szálat tartó dob és a motor közé is jut :S

vjanos

Pár hónapja én ott vettem a PLA-mat, akkor felvették a telefont :)
Egész szép kis üzlet, több kiállított géppel, külön irodával, raktárral.

000000000

Exruderbe be és ki is van csö nem vagyis szál kényszerités?