Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Huba!  
;Én is nekiálltam egy 3D nyomtató blog írásának hasonló okból, de ha Te adod a felületet, lehet átnyergelek hozzád, egy kérdésem lenne, mi a célod az oldallal?  
;Abszolút hobbiból teszem amit teszek. Szívesen segítek bárkinek, ha időm engedi, de csakis akkor teszem ezt az általad nyújtott keretek közt, hasonló a cél, és az oldal fenntartási költségeinek esetleges kitermelésén kívül egyéb üzleti céllal nem kíván élni.  
;Nem vagyok profi, 3 gép építés és 2 év tapasztalat ami mögöttem van, főleg Angol nyelvterületű fórumokról, leírásokból táplálkozva.
;
;Üdv:
;Árpád

wa76ftbim

Sziasztok,
;
;két kérdésem lenen hozzátok:
;
;1, Gigamaxos, 3mm-es PLA szál másnak is törik mint a ropi? Nekem a szál egyes részei annyira törékenyek, hogy egyszerűen egyik napról a másikra a saját feszességétől eltörik a szál. Egyik este nyomtatok, másnap mikor hazajövök addigra a szál el van törve a tekercs és az extruder között... Nyomtatás közben nincs (még) probléma vele.
;
;2, Az miért lehet, hogy egy nyomtatáson belül a két egymás mellett levő darab teljesen eltérő minőségű. A bal oldali viszonylag szép nyomat de amit tőle 20mm-re nyomtat annak a minősége pedig katasztrofális... A két nyomatot kb. 20 mm/sec-el nyomtatom a hűtés ugyan úgy éri őket. Kis érdekesség, hogy eddig pont fordítva  volt és a bal oldali nyomat, vagy egy nyomat esetén annak a bal oldala volt a rosszabb minőségű.  
;
;Mellékelek egy képet hátha az segít:
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_194353_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;kép1;
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_194401_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;kép2;
;
;köszi a segítséget

KBalázs

Nem lehet hogy a mechanikáddal van a gond? Az első körök az asztalon már nem egyformák, a jobboldali körül bizonytalan, reszketősnek néz ki, innen.
;Az anyaghoz nem volt szerencsém.

000000000

https://www.youtube.com/watch?v=CRSLbo_8nTQ&" TARGET=_fnew>;Ez elég jónak tünik,bár én nem értek hozzá!;

0bn8uxmw

Szia,
;
;Az 1-es kérdés-re a válasz IGEN, és a törpöm kivan vele, nálam ilyenkor kb. 80cm (1.75-ös) szál megy a levesbe a bowdenes extruder miatt, a szürke PLA szállal van ilyen probléma(eddig csak ezt vettem tőlük) de a HIPS-nél is akadt ilyen rész de nem annyi mint a PLA-nál. Pedig nem kap terhelést a szál amikor áll, nem feszül és rögtön ahogy lejön a szál a dobról utána törik el. A legjobb az volt amikor ültem a nyomtató mellett és egyszer csak magától elpattant... bár valamilyen csoda hatására nyomtatás közben soha nem tört eddig el, ezt én és sem értem. Olyan mintha túl melegítették volna gyártáskor a szálat és rideg lenne 10 centi hosszan kb. majd normális megint a szál (egy darabig). A Herz-es sokkal masszívabb szálként, jobban hajlik, a Gigamaxos törik(ahol merevebb ott jobban), a CraftBot-os filament pedig a kettő között van. Nyomtatás/nyomat szempontjából nincsenek nagy eltérések viszont a szálak között.  
;Viszont a 2-es kérdésed az [#ijedt], szerintem is valami mechanika lehet egy sima kocka mit mutat?

wa76ftbim

Ha kinyomtatok egy sima kockát akkor annak a bal  oldala lesz kicsit csúnyább. Ezeket a jerk állítgatás miatt nyomtattam ki de ezeken is jól látszik a hiba.
;
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_225407_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;Mintadarabok;
;
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_225414_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;Mintadarabok 2;
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_225442_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;Ugyan azon darabok 1-el jobbra forgatva;
;http://kepfeltoltes.hu/150219/IMG_20150219_225517_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;Oldalfal közelebbről;
;
;Nem tudom mi lehet a gond. Azon gondolkozok, nem lehet-e hogy a gép tetejére felrakott nyomtatószál súlya miatti rezgés csinálja ezt. Nagyobb sebességnél jobban előjön a hiba szóval lehet. De akkor mindnek rossznak kellene lennie, és nem lenne kivétel.

0bn8uxmw

Nem lehet, hogy a tekercs elhúzza a vázat és ahogy mozog az X,Y tengely, úgy változik a súlypont és ezzel a fej távolsága az asztalhoz képest? A képek azt mutatják, h nem tapad az előző réteghez mert sem magasságban(ez szakaszos) sem x,y-ban nem jó az ismétlési pontosság.

t7dwzcz0d

Száltörés: Amikor a &"BitShapes&"-es srácoknál vettem a PLA-t, említették, hogy a nem megfelelő tárolási körülmények (pl hőmérséklet, páratartalom) miatt megváltozhat a szál rugalmassága. A &"Ha ez bekövetkezik&" esetre azt javasolták, hogy a PLA-s gurigát 70-80 Cfokos vízbe kell tenni  valamennyi időre. (10-20 mp) El tudom képzelni, hogy létrejön valamilyen visszalágyulás az anyagban. A sok homályos részletért elnézést kérek, de amikor erről szó volt, azt sem tudtam mi az a PLA. Nekem nem törik az anyagom, még nem kellett kipróbálnom. Egy telefont talán megér ellenőrizni ezt a gondolatot, és a srácok meg tudják erősíteni a módszer eredményességét.

000000000

Hmm ez új, én úgy tudtam, száraz helyen kell tárolni, ehhez képest a vízbe mártás elég drasztikusnak tűnik, bár lehet, hogy optimális nedvességtartalma kell legyen a szálnak. Én is híváncsi vagyok mi a megoldás (A saját anyagom is rideg néha, máshol meg rugalmas, eddig az extruder hőmérséklet ingadozására tippeltem.)

0bn8uxmw

Ezt még nem hallottam, de kicsit érdekesnek tűnik az elgondolás amikor a szál vákuumfóliában érkezik pára felszívó zacsikkal csomagolva, hogy még véletlenül se vegyen fel vizet [#vigyor3]. Sőt valaki melegíti sütőben és vákuumozza is felhasználás előtt, sajna ha víz jut a szálba az nyomtatáskor gőzként távozik a fejből ezzel lyukacsossá téve az extrudált szálat, így a nyomatot is.
;  

pvmyc6p5

Üdv nyomtatósok !
;Az lenne a kérdésem,hogy az alábbi fotón látható,műanyaghegesztő huzal,használható-e 3D nyomtatáshoz,illetve kísérletezett-e már valaki hasonlóval ?
;Hozzá tudnák jutni,kb 25-30 gurigához,szerintem jó áron,csak nem tudom érdemes-e vele kínlódni ?
;Esetleg ha érdekel valakit,szívesen szerzek belőle,akár próbára is.
;

KBalázs

Ez konkrétan 4mm átmérôvel rendelkezik, tehát át kell alakítani a nyomtatót rendesen, hogy megegye.  
;Másfelôl milyen anyag ez? ABS vagy valami egyéb?
;Én Herz-nél megkérdeztem hogy az általuk forgalmazott hegesztôhuzal alkalmas-e 3d nyomtatóba, a válaszuk az volt, hogy visszajelzések alapján nem jó. Magasabb az olvadási hômérséklete, és a tapadása sem elég jó. De persze lehet ez egy marketinges védekezés, mivel valamivel olcsóbb az ilyen célú huzaluk.

000000000

Több baj is van vele.
;1, 4mm-es a 3D nyomtatók 3mm és 1,75mm-es anyagot használnak többnyire
;2, ez egy melegburkolathoz /linóleum/ való hegesztő zsinór, bizonytalan, hogy milyen anyagból van.
;3, 50m... nagyon kevés van egy tekercsen, ahhoz képest viszont drága!
;
;Szerintem nem érdemes vele szórakozni.

pvmyc6p5

Köszönöm a válaszokat,akkor ezen területen ez felejtős,megpróbálom máshol hasznosítani .

KBalázs

Na, ma kettőt szoptam három nyomtatásból. Mindkét utolsó ugyanannál a magasságnál, mit magasság, kb 7-8mm, lépést vesztett, méghozzá egymásra merőleges irányban (mármint az egyiken Y másik nyomaton X). Fura, és mind a kettő csak egy, max két mm-t. Nem hiszem hogy elakadt az anyagban, de persze nem láttam. [#rinya] Amikor észrevettem semmi rendelleneset nem láttam a mozgásban.  
;Holnap beolajozom a lin. csapágyakat, hátha.