Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Én sem, de aki egy ilyen fasza programot összerakott mint ezek a szeletelők annak ingyen adom az ötletem :)

s7manbs8

Olvassa ezt a topicot, megsúgom ... :)

s7manbs8

Most próbálom ezt a szalagto de elsőre nem vált be, ez a szürke, bele tapadt az anyag, csak lehet mivel lassan nyomtam az alját nagyon felmelegítzi a fej a környékét is és szét csinálta, dúrta csak az anyagot, most mewgpróbálom gyorsabban.

s7manbs8

Nem megy, utáan 2 oldalú ragadós sima  szalagot tettem fel, az egy darabig ment elejét feldúrta, de utána azt hittem jó lesz, majd ez is felvált a szélein 1.5 mm vasrtagság után kb. úgyhogy abba hagytam.

s7manbs8

Legalább valami legyen már, gondoltam pár kicsi kereket kinyomok, mert azok nem válnak fela műanyag lapról, az még sikerül lehet. Most meg az a bajom, hogy többet akarok rátenni a CURA-ban és nem engedi hogy egymás mellé tegyem azokat, elég messzire széthúzza, ez meg mi a szösztől lehet ? Elég idegesítő.

s7manbs8

Csak lett egy kis eredmény, a műanyag szürke lapot felcsiszoltam és úgy próbáltam meg, meg tettem alá valami raftot csak elég közel indultam az aljához, a szál elakadt megint, gondolom attól hogy hozzáéért a fej az aljáéhoz teljesen az első rétegnél és nem tudta kinyomni, meghajlott a szál vagy ilyesmi.  Azután viszont szépen végig ment és nem akart felválni se, de ez különálló darabok és nem egybe test azért lehet, de majd holanp megnézek egy nagyot megint ezzel a lappal csak még jobban felfogom mert kicsit görbe ez a lap, ilyenből kellene vastagabb darab, az nem tudna elhajolni.
;
;https://www.youtube.com/watch?v=SVe_ybBEmIA&feature=youtu.be&" TARGET=_fnew>;Videó;
;
;http://kepfeltoltes.hu/141115/PICT2291_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;

s2k5ycubj

s7manbs8

Most egy nagyobbacska valamit próbáltam nyomtatni, de a műanyag lapomra elsőnek az első réteg se nagyon akaródzott rámenni. Nem volt rendesen síkban, túl közel volt a fej így vagy 4-szer elhajlította a szálat és megakadt emiatt szét kellett szedni. Aztán mikor sikerült elindítani jól kb. akkor egy idő után csak elkezdett felkunkorodni a szélei hiába fogtam le a lapot a négy sarkán csavarral, meg az egész alatt kétoldalas ragasztócsík volt. Az is elvált, nem bírta azt az erőt, amit ez az ABS menet közben ahogy zsugorodik kifejt.  Pákával itt ott rásegítettem, hogy ne menjen még jobban szét. Aztán végig ment a nyomtatás, kész lett. Az alja az nagyon görbe lett, mert a tartó lap felengedte így emiatt is, meg lehet még ha nem mozog is felhajlik lehet.
;
;Videó részlet a nyomtatásról: https://www.youtube.com/watch?v=SZD7PCzvXyw&feature=youtu.be&" TARGET=_fnew>;Videó;
;
;http://kepfeltoltes.hu/141116/PICT2298_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;
;
;http://kepfeltoltes.hu/141116/PICT2299_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;
;
;Utólag is a rétegek ahol elengedtek pákával összeolvasztottam az anyagot.
;
;Amúgy hogy a rétegek ne engedjék el egymást, annak vajon mi az ellenszere  ? Ilyenkor, ha jól sejtem, nem forrad össze az anyag, ami vagy mert talán kevés, több flow kéne, vagy emelni kellene még a hőfokot ? A mechanikai elmozdulási lehetőséget most ha nem nézem, ami a műanyag lapon nem elégséges felfogása miatt van, volt.
;
;Most 235 fokon nyomtam, és 50mm/s sebességgel.
;
;Azért akármilyen is, ez a darab használható lesz, ez az első, ami nagyobbacska és elég jó eredményt is adott ahhoz képest, amilyen tákolmány a szerkezet még.

0bn8uxmw

110 fokos asztal nélkül felhajlás mentes ABS maga lenne a csoda, a rétegelválás pedig a gyors hűlés miatt keletkező repedés, ez ellen küzdünk mi is [#lookaround] Próbálhatod kicsit melegebben (242 fok) de legjobban a zárt tér és a fűtött asztal oldja meg a problémát. Minél nagyobb tárgyat nyomsz annál jobban előjönnek ezek a problémák.
;De beszéltük a héten, hogy a filament is számít az ABS-Deluxe v Z-ABS-nél kevésbé jelentkeznek ezek.
;PLA-d nincs? Azt lehetne nyomni fűtött asztal nélkül is masszív hűtéssel szinte bármekkorában és még erősebb is lesz csak nem bírja a hőt (60-70 fokon lágyul)
;
;

smalla

Ha azt akarod, hogy jól odatapadjona az abs az asztalhoz, akkor kend le vékonyan egy kis acetonban bőven oldott abs-sel. Persze ha nem fűtöd fel az asztalt 110 fokra, úgyis fel fog hajlani, akármit csinálsz, legfeljebb majd asztallal együtt.

keri

Nem értem miért kínlódsz ezzel a PVC lappal?
;Olyan vagy mintha write-only üzemmódban maradtál volna. Én is sokat fecsegek, de közben nyitvatartom a szemem hogy mások mit írnak le.
;Pl. Egészen jól le volt írva, hogy mikre tapad jól.
;Kék papír maszkoló szalag, vagy kapton, de végszükség esetén a sima kartonpapírra is.
;Ezen felül, üveglap és alulap hangzott el eddig.
;
;A szürke ducktape sokmindenre jó, de erre momentán nem.
;
;ABS pedig köztudott hogy csak fűtött asztallal működik normálisan.
;Namost ezt sem értem miért nincs még fűtött asztalod. Rendben, drága rendelni, meg lassú, de állítólag tudsz nyákot gravírozni, kicsit visszalapozol, ott van a fűtött asztal rajza, de magad is tudsz tervezni, ha az túl nagy a te lehetőségeidnek.

keri

Amúgy szépen dolgozik a gép [#eljen]

ezsolt74

Amíg nincs fűtött asztalod,miért nem nyomtatsz PLA-val azzal sokkal egyszerűbb lenne,ráadásul sokkal szebb lenne a nyomatod?
;

ezsolt74

Senki nem nyomtatott még HIPS-el.
;Sokkal jobban összetapadnak a szálak, mérettartó, nem rugalmas,jobban bírja a hőt mint az ABS.
;Viszont nagyobb hőmérsékleten kell nyomtatni mint az ABS-t.