Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

En ezel szemezek még kezelhető tokkal is van othoni beforasztásra mert gyártani kell hozá nyákot kina csak integrált nyomtató vezérlön árulja sajnos de nagyon jó az rds-on paramétere ami a legfontosabb szerintem a jó használhatosághoz.. tmc2660
Persze a nagy felbontásnak is hátránya van nyomaték csökken...
De a vibráció nagyobb baj ahogy mondod mert a nyomat másolja ezt a jelenséget![#eplus2]

000000000

Marlin tudja servo kezelni (nem model servo csak) de ha ő számolja az encoder csatolást akor 8bit mcu kevéske....
Léptecsel is vanank vibrációs türkök tmcxxxx  vezérlők...

PSoft

A 49xx, vagy DRV88xx stick kivesz, helyére bedug egy stick kompatibilis stekker.
Stekkerből, kidrótozva a vezérlés a szervómeghajtóhoz.
Meghajtó beállítva, paraméterezve, aztán...mehet.

A Marlin nem mindegy kinek, vagy minek adja a vezérlést?

Hol hibádzik a gondolatmenet?[#nemtudom]

000000000

49xx, vagy DRV88xx stick  analog vezérlők..

Digitális vezérlésekkel finomítják a integrált algoritmusokkal a feldolgozást tmcxxx igy nem a marlinak kell agyonra számolni még ezeket hanem az integrált digitális belső mcu ja mozgás vezérlője megoldja...[#rolleyes]
De ez nem ágyúval verébre felállás... csak lehetőség![#vigyor]

2vkx6unz

Nem hibázik az sehol. Kínában már gyártják ezeket. Motorral együtt 50USD /darab. Pontosan úgy működik ahogy írod, persze a szervo vezérlőt be kell előtte hangolnod.

Amúgy meg van ilyen nyomtató a fórumtagok között. A szervo vezérlőjét meg láthattad is Fehérváron ha jól figyeltél...
Én próbáltam rábeszélni az illetőt, hogy gyártsunk egy szériát belőle a fórum közösségének hasonlóan mint a Sneci féle szervo vezérlőhöz...

Az anyagköltsége nem túl nagy szerintem kevesebb mint 5000 forint.

000000000

Step /dir az egyirányú  csak kiadja és jol van nem visszacsatolt!
Szervo vezérlés az vissza csatolt vagyis a servo vezérlő figyeli ezt de a marlin nem tudja mi jőn vissza hogy amit kiadot lépést az meg is történ e ?[#wilting]

2vkx6unz

A szervo vezérlők esetében a visszacsatolás a vezérlőn belül van. Vagyis megkapja a step, dir jelet és annak megfelelően annyit lép - bizonyos hibahatáron belül - amennyit jelet kapott. Ha nem kell szigorúan szinkronban maradnia több tengelynek akkor nem kell feltétlenül a mozgás vezérlőnek kezelnie az enkóder jeleket.

000000000

De az igazi megoldás az amit irsz teljes hurok mozgás vezérlö is tud a pozició részröl de a teljes encoder feldolgozást servo vezérlő számolja ...[#wilting]

2vkx6unz

Pesze, de minek kellene az ide? Az esetek többségében nem így van. A szervo vezérlő tengelyenként van vissza csatolva és csak az adott tengely pozícióban tartásárol gondoskodik. Az ipari gépek jelentős részében is így van. Nyilván ki kell számolni , hogy mennyi a pályakövetési hiba és az alapján lehet dönteni a megoldásról. Ide bőven felesleges mozgásvezérlőbe visszacsatolni.

PSoft

Én is így gondolom.[#eljen]

Megoldja a szervovezérlő!
Ha egy hobbyban épített, pld. "klasszikus" marógépnél a 0.01 mm pályakövetési hiba, vagy pontosság minden további nélkül elérhető a mozgásvezérlő bevonása nélkül, akkor itt is elég kell hogy legyen.

Nem kell a Marlin-nek fölöslegesen enkódert számolgatnia, azt majd megteszi a szervovezérlő.
Az Ő dolga csak annyi, hogy adja a step/dir jeleket a motorvezérlőnek ugyanúgy, mint ahogy egy léptetős rendszernél is teszi.

000000000

Servo mocik fizikai méretéhez kell igazítani a váz méreteit ezt el kell fogadni....[#vigyor]

PSoft

Mindjárt mutatok NEMA17 méretű DC szervót.:)

Négy csavar ki, léptecs le, DC szervó a helyére...
Aztán, mehet is a "hangolás".[#vigyor]

keri

Csak vélhetően, akkor már nem működik a direkt hajtás.

PSoft

Szerintem, működne.

000000000

Jöhet![#vigyor]