Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Rendes gyerek leszek, megígérem hogy az idén már nem zaklatlak benneteket a bugyuta kérdéseimmel.

De jövőre jaj Nektek! :)

svejk

Két fekete robot még tegnap este kikelt, csak az elsőnél 3mm-en maradt a Curában a szálátmérő. :(
A második már kulcstartónak elmegy...

svejk

Egyelőre a szoftverfrissítés izgat legjobban ez miatt:[#t9p20292#]

De megígértem, hogy az idén nem kérdezek.

Devecz Miklós

vjanos

Meglesz az, drukkolok :)

szf

Nagyon óvatosan kell bánni ezekkel a gépekkel.
Egy kedves ismerősöm kb 1 éve belekezdett az építésébe. Kijelentette, hogy év végére mennie kell. Most ott ül a gép előtt és masszírozza a Marlint.
Olykor hív ,hogy merre hogyan, miért, mennyit, mit, minek, kinek. Ennek mennie KELL.

000000000

Jó ha van kis C ismeret is nyomtató téren is könnyebb vele dolgokat meg érteni szoftver firmware/ gép téren is...[#vigyor] szorgalmasság meg hozza gyümölcsét ami érdekel..[#eljen]

xhadp99yn

BÚÉK
Annyi kérdésem lenne csak, hogy nézegettem a bordásszíj széleségeket és van sokféle szerintem 5mm s az kevés de találtam 20mm s is véleményetek szerint melyik az ideális és melyik vált be?

harima

A 6mm széles GT2 bordásszíj a legelterjedtebb.

svejk

No akkor csapjunk bele, kaptatok egy év pihenőt. :)

A gépezet Descartes koordináta rendszerű.
A tengelyeket lineáris vezetékek vezetik.
Az X és Y tengely fogasszíjas, a Z trapézorsós meghajtás.
1 db extruderrel van szerelve, mely direct meghajtású.
Mindegyik tengely léptetőmotoros.
Asztalfűtés nincs kiépítve.

A vezérlő:
Arduino Mega 2560 V2 MARLIN v1.0.0 szoftverrel, mely Mendelként jelentkezik be.
RAMPS v.1.4-es (piros) shield,  rajta 4 db DRV882x motormeghajtó.
A kezelőegység Smart Controller 4 soros LCD-vel, kártyaolvasóval.

Következzenek a kérdéseim:

- A firmware frissítés menetét le tudná valaki írni?
Kissé kusza nekem ez, mert ugyan a Repetier-el a gép főbb beállításait most le tudom menteni, de úgy látom még ezer dolgot be kell állítani ezen kívül a Marlinben.

- Érdemes Grafikus kijelzőre váltani, milyen plusz szolgáltatásai vannak?

- Most a fej nyakának és az elektronika hűtésének a ventilátorai direktbe vannak kötve a betáp 12V-jára.
Jó lenne ezeket a Shield valamelyik AUX kimentének segítségével kapcsoltatni, hogy csak a nyomtatás indulásakor induljanak és a nyomtatás leállása késleltetve álljanak le.
Láttam a Marlinbe irdatlan sok M-kód van, lehet valamelyik pont ilyen célra?
Ha esetleg csinált ilyet valaki azt is szívesen fogadnám.

xhadp99yn

Ok értem de ha szélesebb az nem baj ugye ?

harima

Nem baj, de szerintem fölösleges.

dtb

Nálam GT2 6mm-es acélszál(4) erősítésű bordásszíj van, ezzel fát marok, tehát lézerre is bőven elég. Azért javaslom az acélszálas erősítésűt, mert ha valamelyik szál elszakad, akkor a szakadás már látható, (behullámosodik a szíj) de a munka még befejezhető. Én most valószínűleg váltok 10mm szélességűre. Akár 6, akár más méretet választol, talán megfontolandó, hogy a szíjtól szélesebb görgőket venni, (pl 6mm szíjhoz 10mm-es görgőket) hogy csere esetén ne kelljen kukázni mindent.

xhadp99yn

Köszönöm a tanácsokat nekem az 5mm gyengének kevésnek tűnik ezért kérdeztem a véleményeteket

000000000

gt2 10mm üvegszálas ezt kis kerékre T20 is megfelelően rá tudod feszíteni az sima szíjfeszítő rugóval is acél szálas kis keréken soha nem lesz elég feszes ami kilógatós tengelyvég a határa a túl feszítésnek nema17 az az 5mm megoldás ere elég gyenge csak meg támasztott tengelyvégnél maximum...[#kacsint]