Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

- A firmware frissítéshez telepítened kell az Arduino IDE-t.
A letöltött Marlinban levő .ino kiterjesztésű fájlt nyisd meg az Arduino IDE-vel, akkor betölti az egész projektet, megnyitja füleken a különféle fájlokat.
A fenti Tools menüben be kell állítanod a megfelelő alaplapot (Arduino Mega 2560) és a portot amin csatlakozik USB-n a gépedhez.
A fenti ikonsorban a második ikonnal tudod feltölteni a programot.

Itt egy képes leírás, magyart hirtelen nem találtam...

A fájlok közül a configuration.h-ban kell főleg túrkálnod, elég jól kommentezve van, és ehhez is lehet leírásokat találni. Itt a részletes doksija.
Van netes konfiguráló varázsló is, de azt sosem próbáltam...

- Szerintem mindenképp érdemes a grafikus kijelzőt hozzápakolni, egyrészt abba megy az SD kártya, amiről PC nélkül önállóan tud menni a többnapos nyomtatás; másrészt stabilabb, mint USB-n keresztül.

- Ezeket a ventiket direktbe szoktuk kötni. A nyomatot hűtő külön ventit szokott programból kapcsolható, szabályozható lenni.
Ha ilyesmiben gondolkodsz, szerintem az egész gépet leállíthatod a nyomatás végén, ha pl ATX táppal hajtod.
M081 kód való erre.

vjanos

Ja, hogy a négysoros vs a grafikus kijelző volt a kérdés...
Nagy különbség nincs, a grafikuson talán kicsit több adat fér ki, és könnyebb navigálni, de a kicsivel is lehet élni.

Ha pl delta nyomtatód lenne, ott a mozgások számolása már a 8 bites proci teljesítményének a határait feszegeti, ott szokás  vagy a grafikus lcd képfrissítését visszavenni, vagy a négysorost használni.

PSoft

[#623@Devecz Miklós] itt írt a fehér, acélszálas szíjakról, illetve a szerzett rossz tapasztalatokról vele kapcsolatban.

[#t9p18365#]

Nálad, nem voltak rossz tapasztalatok?

000000000

Ezel át láthatobb és van magyar helje is a marlint beálitani!
marlin-conf-setup-2.10.7

dtb

Nálam a rossz tapasztalat a szakadás volt, túl nagy gyorsulást hagytam a motorokon, plusz a feszitőgörgő nútos csapágyból volt kialakitva. Előbb a motort vettem vissza, de újra szakadt. Utána jöttem rá, hogy  rossz feszitő felület a ludas. Csere,azóta nem volt szakadásom, pedig már az eredeti nyomtató motort is egy jóval erősebb motorra cseréltem. Ami nekem pozitiv az acélszálassal, hogy jobban lehet fesziteni.

svejk

Köszönöm!

Más okokból kifolyólag  az Arduino IDE telepítve van, maga a programozás fizikai folyamata talán menne.
De kicsit megzavart a sok fül, hogy lehet egyáltalán jobbra scrollozni köztük?
A most benne levő 1.0.0 firmware-t ugye nem látom, bizonyára abban is sok dolog át írt a gép építője, abból lenne jó kiindulni.

A ventik kötése szerintem ez így nem elegáns, már rögtön zavarnak a hangjukkal ha bekapcsolom a gépet másrészt meg ha otthagyom és végez akkor feleslegesen koptatják magukat.
Kikapcsolásra az ATX táp jó lehet, bár a hozzá kapott 12V 8A-es adaptpter sokkal facább amíg nincs asztalfűtés.
De szerintem a nyak hűtést késleltetni kellene 1-2 percig, tehát ne rögtön a kód végén kapcsoljon ki.

A munkadarab hűtésén kell még majd finomítani, mert most állandó fordulaton megy és amíg közel van a fej az asztalhoz nagyon hűti a fejet is. De úgy láttam van lehetőség a folyamatos szabályozására.

svejk

Köszönöm, megnézem ezt is.

svejk

Úgy nézem a késleltetett lekapcsolásra az M85 kód lesz nekem a legegyszerűbb.

PSoft

A nyakhűtés, nálam is direkt 12V-on van, együtt indul a géppel.
Kikapcsolása akkor célszerű, mikor a fej hőfoka már visszaesett úgy 50C°-ra.
Így kisebb az esély arra, hogy a filament visszamelegedjen a nyakban.
Nyilván ezt is meg lehet oldani szoftveresen, nálam sincs megoldva, addig megy, amíg ki nem kapcsolom a gépet.

A munkadarab hűtésre én, az extruder hűtés vezérlését használom.
Itt, szoftverből tudom a hűtés intenzitását, bekapcsolási idejét, stb. szabályozni.
Nálam gyakorlatilag nem kell(ene) az extrudert(MK-8 direkt) hűteni, kizárt, hogy a nyakon(nálam hosszabb a szokásosnál) keresztül visszamelegedjen.

svejk

Ott az eléjn valahol olvastam, hogy 0,2-es fúvókával nyomtatasz. Ezzel indultál, vagy nagyobbról váltottál?

svejk

Ezeknél az arduinoknál hogy működik a titkosítás?
Vannak fuse bitek?
Van arra lehetőség hogy a mostani felállást kimentsem valami hex. formátumba és ha balul sül el valami akkor vissza tudjam állítani a mostani verziót?

svejk

Eh... ehhez úgy látom még öreganyámat is telepíteni kell, egyelőre jegelem.

000000000

Lehet 0,2 is erös exruder kell min (7mm gear mk8, mk3  dual gear exruder) minél kisseb a fuvoka anál gyorsabban el is dugul....

Fej tárgyhütö pl ramps14 D9 sorkapcs M106 S0....S255... fej kazán venti fix dc e3d v6...

PSoft

0,3-as fúvókával nyomtatok.
0,4-es volt előtte, azzal volt szerelve az MK8 extruder, ezt cseréltem 0,3-ra.

000000000

Ne dobd el kurva jó helpje van megéri könnyü az élet vele ...[#nyes]
indító képernyőn ott van ami kell!