Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

http://www.muve3d.net/press/product/muve-1-3d-printer/&" TARGET=_fnew>;Laser gyantás nyomtató , nagyon olcsó kitben .;
;http://www.muve3d.net/press/product/muve-1-3d-printer/#&" border=0>;

keri

Extruder fúvóka beégés témához:
;Nem tudom mennyire általános probléma ez.
;Csak magamban gondolkodva a témáról gyakorlati tapasztalat nélkül, a fizikai alapok átgondolásával én úgy képzelem, hogy olvasztáskor magasabb hőmérsékletű fűtőfelület kell, mint a műanyag olvadási pontja, mivel a hőt át kell adnia és folyamatos betáplálás miatt hőt is vonunk ki a rendszerből. Amíg a fűtött extrúder belső felületének a hőmérséklete nem magasabb mint ami a műanyag elégéséhez kell, addig nem ég rá a műanyag, de ha túl kicsi a felület, akkor nyilvánvaló hogy magasabb hőmérséklet kell ugyan ahhoz a hőmennyiséghez, mintha nagy felületen adná át a hőt.
;
;Konyhás példa. Én szoktam cukrászkodni, a csokit sem lehet gázlángon melegíteni közvetlenül egy edényben, mert a gázláng helyénél előbb odaég, minthogy megolvadna az egész. Ezért egy  nagyobb edényben vizet forralva abba belerakom a kisebbet ami elvileg ugyan akkora hőmennyiséget közöl a csokival, de, lokálisan ,ár alacsonyabb és egyenletesebb lesz a hőmérséklete, így a csoki megolvad, és nem ég meg....jó a valóságban simán berakom 30 másodpercre a mikrosütőbe, nem vacakolok ennyi edénnyel, de a lényeg gondolom világos.
;
;Tehát a fűtést én egy egyenes, vastagfalú rézcsőben, hosszabb szakaszon adnám rá, a fúvókát külön nem fűteném csak annyira amennyit átvesz a fűtő cső végébe becsavarva, és az egészet le is hőszigetelném kívülről, és természetesen termosztáttal stabilizálnám a hőmérsékletet.
;
;Ezen felül nyilván nem lehet pangó rész a műanyag áramlásban. Ezért egyetlen tölcsér szerű szűkítést szabad csak belerakni, azt is polírozva, esetleg a csak a szűkítést teflonból megcsinálni. Vagy eleve az egész fúvókát teflonból csinálni. Fűtött részen belül ettől nem fog kihűlni az anyag.
;
;Végül ami legegyszerűbb, ha tudjuk hogy pl. 30 órát bír ki egy fúvóka eltömődés előtt akkor 20 óránként cseréljük és pucoljuk...asszem ezt karbantartásnak nevezzük :)

smalla

Köszönöm az építő hozzászólást, különösen a cukor mikróban történő olvasztása fogott meg ;), ezt ki kell próbáljam.
;
;Szóval hátulról előre: megpróbálnám a rendszert optimalizálni, hogy karbantartás-mentes legyen, amennyire lehetséges, ezéert is próbálok olyan fúvókát kitalálni, ami a két karbantartás közötti időszakot kitolja.
;
;sajnos ilyen kis átmérőben normális kúpsüllyesztőt nemigen találtam:
;http://www.perfor.hu/sullyeszto/kupsullyeszto_60/m8088_multi_v&" TARGET=_fnew>;kúpsüllyesztő; ha véletlenül van valakinek egy 3.2-4mm-es kúpsüllysztője legalább 35-40mm-es szárral szóljon.
;Jelenleg alumíniumból (valami ötvözet) van a fűtőblokk, és be van csavarva hőálló szalaggal és természetesen van benne hőmérő.
;Korábban egy másik fűtőblokkot is használtam, hosszú réz betéttel, de annál is jelentekezett a probléma, talán később jött ki rajta.
;És igazából az a baj, hogy az extrudálási hőmérsékleten (kb220fokC) tartott műanyag elöregszik, megbarnul, akkor is ha nincs túlhevítve. Sajnos nem ismerem, hogy milyen kémiai reakció megy végbe (talán oxidáció? vagy depolimerizáció?), de majd utánaolvasok.

Devecz Miklós

Ez így csak félig igaz.
;A nyomtatásnak van egy olyan funkciójka is, amikor nem szabad szálat huznia a fuvókának.
;Ekkor a száltovábbitó motor direkt visszahuzza a szálat. Erre találták ki a ventilátort, ami a fuvóka feletti részt hüti, és csak a fuvóka kiömlő nyilásánál engedi az olvasztási hőmérsékletet.
;A lerakódás nem a magas hőmérséklet miatt alakul ki, hanem a szálon (szálban) előforduló idegen anyag, szennyeződés jelenléte okozza.
;
;Csak jó minősségű anyagot szabad használni, ezt is át kell ereszteni egy tisztító szivacson a fuvóka elött.

000000000

Szeretnék építeni egy Prusa i3 vagy printrbot modellt. Olvasgattam fórumokat, nézegettem shopokat. Esetleg tud valaki abban segíteni, hogy hol tudom megrendelni hozzá az anyagokat? Kicsit zavaró, hogy szinte ahány oldal, annyiféle méretről van szó. Illetve postaköltségen spórolva jó lenne ha Budapestről származna a legtöbb elem. Köszi, Gábor

smalla

Szia, prusa 3 hoz tudok neked adni alkatrészeket.

000000000

Reményeim szerint hamarosan kapható lesz nálunk komplett &"szereld magad&" 3D printer készlet.Lesznek majd mechanika nélküli, elektronikai készletek is. Kb. 2 hét.

bwswynibb

Ha szabad tudni melyik típus, melyik elektronika? Hónapok óta járom körbe a témát, épp most indítanám az alkatrészek rendelését, de ha itthon bel lehetne szerezni az nem volna rossz

ec5rztj6f

Engem is érdekelne a típusa. Épp rendelnék építőkészletet.
;Esetleg árat lehet előre tudni?

000000000

A sok verzió közül őket választottam:
;http://www.gadgets3d.com&" TARGET=_fnew>;3D nyomtató;

ec5rztj6f

000000000

Pontos ár még nincs.A kit ára kb. 250000,- lesz LCD nélkül. Az LCD ára: 20000,-.  
;Bruttó árak.
;

Devecz Miklós

Elég húzós lesz az ára....

3857d67m

Ezt az i3-at nézted ?
;http://jelwek.pl/en/3d-printers/33-zestaw-diy-prusa-i3.html
;Elég jó az ára és talán a minősége is.
;