Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

smalla

A nyomtatás potom összeg, ha az időt nem számolod. Az a kis darab kb 1-2 óra, persze nem kell a gép előtt ülni. A műanyag, meg az áram és a gépidő összesen 200 forint alatt van. A Te időd, amit erre fordítasz, sokkal többe kerülne, ha ezzel akarnál foglalkozni. A modellt megtervezni, a paramétereknek utánajárni, kipróbálni, hibákat javítani, megint kipróbálni. Arra a kis darabra ráment kb 7 estém, persze mostmár akármekkorát is tudnék nyomtatni, mert a modell generálása csak percek kérdése.

000000000

;Azért kérdeztem, mert idáig mindenki magas anyag árról beszélt. Én is azt találtam a netten.  
;Lehet, valamit félreértek?
;
;

s7manbs8

Kilója  ezer, ha most egy kicsi darabot nézel, az nem nehéz gondolom, azért nem sok az, az alapanyag ára.

s7manbs8

smalla

Én erről a kis darabról beszéltem, a kedvedért most lemértem és 25gramm. 1kg ABS natur huzal 6000+áfa (nagyobb mennyiségnél ebből jelentősen lehet alkudni), ez 190.5HUF +az áram és a gépidő.
;
;nem is becsültem rosszul a 200 forinttal :)

000000000

Az jó.
;
;A méretét is megírnád?
;
;Érdekes lenne még az ABS fajsúlya.
;Bár, ez valahol a netten megvan.

smalla

90*36*21mm a nyomat 0.2-es kitöltési tényezővel készült, ha jól emlékszem, ami azt jelenti, hogy a teljes fedéses helyek kivételével (alja, teteje, oldala és más &"külső&" szélek) csak 20% osan van kitöltve.

000000000

;Micsoda „titkokat” tudunk meg. Hogy, a belseje lukacsos, anyag. Nem tömör.  
;
;
;

000000000

;Akkor, a mintatervezéshez valami speciális program kell?
;Konkrétan, te mivel dolgozol alá.  
;
;

s7manbs8

A belseje egy lufi, nem tudtad. :) No persze nem mindegy a tárgy mire szolgál, van ahol jobb, ha kicsit tömörebb.

smalla

Ha tömör lenne, akkor egy örökkévalóságig tartana egy nyomtatás, így is nagyon hosszú, de ha túl gyorsan nyomtatsz nagy kiterjedésű dolgokat, akkor tutira elvetemedik. (az ABS biztosan, PLA nem olyan érzékeny erre.)
;Én Linux alól dolgozom Printrun(Pronterface)/Skeinforge kombinációt használva.

000000000

;Háát, embernél tudtam, bizonyos testtájakon:))
;
;

000000000

;Egyelőre nálam a linux nem játszik.
;És, pl stl –t tudsz feldolgozni?  
;
;

smalla

Például STL-t és OBJ-t tudok

s7manbs8

Az  Skeinforge vagy mi tud stl-t olvasni, azt hiszem nálam is fenne van mert építenék én is 3D nyomtatót majd valamikor. Nézegettem már.