Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ru38j6dt2

Közben megtaláltam thingin ... :) de attól még jó ötlet !

3vv2btrhv

000000000

Üdvözlet mindenkinek!

Baczoni Norbert vagyok.  

A témában abszolút kezdő, nekem egyszer csak eszembe jutott, hogy pár dolgot milyen jó lenne 3D nyomtatóval megvalósítani. Ezért a legelső kérdésem az lenne, hogy itt kérdezősködjek, vagy a "kezdő vagyok" című topikban?

vjanos

Ahogy jól esik :)
Ha 3D nyomtatós témába vágó, akkor szerintem inkább itt...

000000000

Mindenképpen ide fog vágni. Az elején vagyok, ezért azt kérdezném meg, hogy milyen programon kezdjek el gyakorolni, és mivel fogok tudni majd rendesen tervezni kisebb(asztali dísz, kisautó) méretű dolgokat. Illetve, hogy melyik gépezetet kéne inkább nézegetnem? Hobbi célra is kéne a dolog, de nem lenne rossz, ha azért kb fél tized pontos is lenne egy-egy illesztésnél.

vjanos

https://www.matterhackers.com/articles/finding-the-right-3d-modeling-software-for-you" TARGET=_fnew>Itt ez a cikk, hátha segít.
A magam részéről én a Fusion360-at ajánlom, elég jó oktató anyag van hozzá, sokat tud...

Melyik gépezetet?  
Ha építeni akarsz akkor amit meg tudsz valósítani.
Ha venni, akkor ameddig a pénztárcád ér :)

Ez a pontosság kb mindegyikkel hozható, a szimplábbakkal nem minden alapanyagból, és lassabban.

000000000

Az az igazság, hogy nem hiszem, hogy meg tudnék építeni egyet magam. Ugyan a motorkerékpárjaimat magam szervizeltem, de semmit nem tudok a PLC-kről, léptető motorokról, meg a programozásáról, kalibrálásáról, amivel működésre lehetne bírni egy ilyet. Itt ez a Prusa i3, vagy a Wanhaonak a kicsi gépe, de ebay-en már 60-70 rongy körül is láttam i3 "klónokat". Gondolom ezeket ennyire olcsón nem szabad beszerezni? Megépíteni mennyibe kerül egy ilyet? A tinkercadot találtam egy leírásban, ezzel kezdtem el gyakorolni, de aztán gondolom át kéne térnem valami komolyabbra.

xmkwac9

Gyanítom, hogy az ilyen olcsó nyomtatókra rá kell költeni még jó pár ezret, hogy elfogadható minőséget produkáljon (illetve tartsa is azt a minőséget).
Én inkább azt ajánlom, hogy egy itteni fórumos kollégától vegyél egyet, ahhoz magyar nyelvű támogatást is kapsz. :)

xmkwac9

Ha az ember maga építi, akkor nem lesz olcsóbb, mintha venné, sőt talán drágább, mert több anyagot szerez be és "használ el" (=tesz tönkre). De az építés közben szerzett tapasztalatok aranyat érnek (szerintem).
Én kettőt építettem: egyet "hulladék" anyagokból (kb. 50 ezerre saccolom az anyagköltséget), egyet item profilokból (kb. 120-150 ezer Ft volt). Ha érdekel nézz rá az adalapomra, a honlapomon írtam mindkét gépről.

000000000

Sziasztok,
van még egy köztes, de praktikus megoldás: vegyél egy "lapraszerelt" készletet, minden benne van, "csak" össze kell szerelni...
tanúlságos lehet ez a megoldás is...

(persze ne viszonteladótól, mert úgy látom, elszaladtak az árak)

2rjw3gfi5

Én ezt építem éppen, itt a fórumon kérdeztem készítette-e ezt a típust már valaki, de nem jött válasz, így is ezt választottam, mert tetszik a dokumentáltsága, és hogy a gép elkészíti a dobozát :)
Most megyek lakkozni a lapokat, ha összeállítottam, teszek fel képeket...

http://ulticampy.com/ulticampy/index.php?title=Ulticampyv2

000000000

NA látom, jó helyre keveredtem, tudás is van, és segítő készség is :) Köszönök előre is minden tanácsot, majd szépen lassan belejövök :) Egyébként én akár benne lennék itteni fórum társtól is venni. Biztosis hogy ha magam építeném, akkor egy hibajelenség esetén előbb kitalálnám az okot, de én kevésnek érzem magam ehhez. Mennyibe kerülhet egy összerakós kit? Az utolsó belinkelt oldal marha jó, nagyon jó az összerakós videó.