Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezen a fórumon az emberek nagy többsége magának építi a gépét. Én is már vagy 5 gépet építettem. Persze mindig lehet tovább fokozni, javítgatni egy gép tudását, nyomtatási minőségét, de én elértem arra a szintre, ami nekem már elegendő, egy darabig nem szeretnék újabb gépet építeni. Az általam megépített gépek sorban:

http://reprap.org/wiki/RepRapPro_Mendel" TARGET=_fnew>RepRapPro Mendel:
előnye:  
- könnyen megépíthető
hátrány:  
- cca 20x20x10 cm-es építési tér kicsi volt nekem
- a nyomtatott tárgyak felületén látszik, hogy x-y irányban nagy (és különböző) tömegek mozognak, a nyomatok felülete a bordás szíjak gitárhúrrá feszítése után is hullámos maradt a rezonanciától.

Reprap mendelpro felnagyított változata 30x30 asztallal:
előnye:
- 30x30x17 nyomtatási tér
hátránya:
- az előzőekben leírt rezonanciák felerősödtek (hova is gondoltam)

http://www.thingiverse.com/thing:730199" TARGET=_fnew>X3D XS COREXY:
előnye:
- csak a fej mozog x-y irányban, viszonylag rezonancia mentesen
hátránya:
-3D nyomtató mellett már CNC is kell az építéséhez
- gagyi Z tengely kialakítás

Ez utóbbiból készítettem több saját változatot, most ez az amit használok. A Z tengelyt többször is átalakítottam. A végleges megoldás az lett, hogy lineáris sineken mozog, menetes szár hajtja föl-le. A felső végálláskapcsoló pedig egy induktív távolságérzékelő. A rétegelt lemez váznál azért ragadtam le, mert olcsó, és elég masszív, cserébe viszont hangsugárzó dobozként viselkedik, minimum kétszeresére erősíti a nyomtató hangját. Talán ez az egy dolog amiért egyszer továbblépek egy aluvázas corexy-ra.

Ez sem tökéletes, de egy hasonló tudású gyári gép cca 3-400 Ft (jellemzően szinte minden tengelyen köszörült rudakkal, és siklócsapágyakkal) ez így a drága lineáris sinekkel sem volt 100 eFt-ba.  

Persze dolgozni kell vele. Az első gépem annó fél évig értékelhetetlen dolgokat művelt. Most ha minden alkatrész rendelkezésre áll 2 nap sincs mire összedobok egy működőképes behangolt nyomtatót. Épp tegnap raktam össze egy kedves barátomét, azért merem ezt így kijelenteni :P

Szóval visszatérve az eredeti kérdéshez, egy a corexy-nál jellemzően az asztal csak föl-le mozog, és a fej mozog az asztal fölött x-y irányba, ezért a gyorsolások-lassulások egyenletesebbek, mint a prusa i3 esetében.

000000000

Bár nem vagyok sem a szakma embere, sem egyáltalán műszaki végzettségű, de műszaki érzékem elvileg van. Tényleg látszik ezen a Mendelen, hogy libeghet. NEm próbáltad lerögzíteni az asztalra? Mondjuk még több keresztmerevítőt is hiányolok róla.Jó lenne felismernem ezt a rezonancia hibát. Tegnap sok munkadarabot megnéztem, és nem vettem észre ilyesmit, pedig az olcsóbbaknál biztos volt.Ez a rétegelt fadoboz nagyon jól néz ki. Ezekszerint tehát nagyon fontos a nyomtató test merevsége, és saját tömege.

000000000

Az előző "@sarpba"-nak akart menni

000000000

én cukor nyomtatón gondolkozom. kb 30x30x20 tér kellene, valamilyen fűtött fecskendős megoldás..

ötleteket szívesen fogadok :)

000000000

CoLiDo gyártmányú filamentről hattottatok már? Milyen minőségű lehet? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?cwhl=AT&idCategory=1532&v=&sortlist=P&LiPoConfig=&CatSortOrder=asc" TARGET=_fnew>Itt lehet beszerezni. Lehet megérne egy próbát.

vjanos

Hát nemtom...  
Az jó, hogy szervós hajtás.

Megnéztem pár videót meg a honlapot, gyanúsan sokszor hangzik el, hogy "industrial" :)
Az a filigrán híd... sztenderd e3d fej van rajta... meg ekkorába nemtom hogy nyomtat nyitott munkatérrel

Ja, és amin ledobtam a láncot: HÉTÉSFÉLMILLIÓ!!!!!!!!!!

keri

Próbáld ki :)
Nem hiszem hogy túl nagy meglepetés érhetne, se pozitív, se negatív irányba.

ru38j6dt2

Vajon milyen lineáris vezetékkel tudják kimerevíteni kellőképpen?  
Nekem is tetszik mert nagyon egyszerűnek tűnik, de miből rakták össze ?

rf63unrk7

Az fél kilós kiszerelés kb 9 euróért (kb. 5700 Ft/kg). Tokkal vonóval 1 kg.
A Herz-es árral (6000+Áfa+szállítás) kb. egy szinten van, ha ott épp nincs turkálós készleten (féláron).

Szállítási költséget nem látom mennyi...

Nem rossz találat.., főleg az ESUN-os filamentek a lista tetején...

000000000

2-3 kiloig 10 euro GLS-el az EU-s részlegről. Az esun-os pla amit korábban vettem a gigamaxtól nekem nagyon tört (lehet sokat állt raktáron), azért kérdeztem a másikat. Illetve a flex pla mozgatja még a fantáziámat.

vjanos

Esun pla nekem is olyan mint a ropi...
Többet nem veszek ilyent.

000000000

Megnéztem, 6 kilót (9,9 csomagolással együtt) még elküldenek 10.10,- euroért GLS-el. (legutóbb 3 vagy 4 nap volt mire ideért, igaz az a csomagom csak 1,65 kiló volt). Rendelek. Valakinek Pécs környékén valami?