Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ykt6caawj

GARDEN 2T kétütemű motorolaj. (ez akadt először a kezembe). A leírás szerint bármilyen tiszta friss étolaj, vagy ásványi olaj megfelel, de azért én pl. szilikon-olajjal nem próbálkoznék.
Egyébként a belinkelt hozzászólásban megjelölt automatikus tisztító/kenő berendezést használom.
(Egy kisméretű műanyag kupak aljába egy 4-es furat, kupakba egy megfelelő darab - lehetőleg nem használt - mosogatószivacs, az egészen átszúrni a ferdére vágott végű, és kb. 5cm hosszan beolajozott nyomtatószálat, és úgy befűzni a száltovábbítóba.)

A szivacsot nem itatom át olajjal, csak annyi kerül rá amennyit az megkent szálról letöröl. A jelek szerint ennyi éppen elég a súrlódás csökkentésére.
Meglepő módon a kenés sem az asztalra való letapadást, sem a rétegek közötti tapadást nem csökkenti észrevehetően, ugyanakkor a megbízhatóbb egyenletesebb száladagolás miatt a nyomatok felülete szemmel láthatóan szebb lett.

ykt6caawj

Ha nem hiszed, próbáld ki!
Egyébként a belinkelt hozzászólásban szerepló másik 14 tipp is hasznos lehet...

ykt6caawj

Nekem a hotend-ben az extruder-től a fúvókáig végigmegy egy darab folyamatos teflon cső bélés, mégis az utóbbi időben többször belegyógyult a filament. Persze ennek az említetten kívül számtalan oka lehet, de a kenéssel az ügy -úgy tűnik- megoldódott.

keri

és mivel kened? nekem rontotta a tapadást ha olaj került rá...igaz az motorolaj volt.

ykt6caawj

keri

bocs, figyelmetlen voltam

ykt6caawj

A fej hűtés (gondolom itt a középső ventilátorra gondoltál) kikapcsolása önmagában is okozhatja a szál elakadását.
Nem tartom kizártnak, hogy éppen az a hiba, hogy a ventilátor, vagy a hűtőborda elkoszolódása miatt a szálvezető cső túlmelegszik, és emiatt a szál már a cső fölső szakaszában is elkezd meglágyulni.
Nálam előfordult az is , hogy maga a ventilátor időnként teljesen (1-2 ford/mp-ig) lelassult, majd egy idő után újra normálisan pörgött. Beletelt némi időbe, amíg észrevettem, hogy mi történik. Addig természetesen szériában készültek a félbemaradt nyomatok. Akkor közel jártam hozzá, hogy feladom az egészet..

balika

Bocs,nem volt egyértelmű,de a turkálós narancs után egy kg feketét gond nélkül elnyomtattam 240 fokon,úgy hogy nem volt fent a középső venti,nem volt elakadás,nem darálta a szálat,semmi,utána vettem elvileg ugyanolyan szériás narancsot,mondom biztos a turkálós a ludas,és most amit újan bontottam ki,venti nélkül,és ventivel is ugyanúgy elakad,mint a turkálós,és ugyanúgy darálja a szálat..... Az olajozást megpróbálom,és meglátom,hátha...

000000000

http://www.thingiverse.com/thing:213857

Próbálom kinyomtatni ezt a cuccot, de a fej mindig letör róla pár darabot... abs-pla.
Valakinek valami jó ötlet?

vjanos

Nagyítsd fel duplájára :)

Mitől törheti le a fej a nyomatot?
- függőlegesen nem egyenletes a mozgásod. Milyen hajtású a Z tengelyed? Esetleg sebességét visszább venni?
- extrudálási rendelleneség? Utazás közben az olvadt anyag lecsöppen, aztán a fej később bele akad?
- hűtési elégtelenség miatt kunkorodik a nyomat?

000000000

hmm túl erős hűtés?

ezsolt74

A Z hop be van állítva?
Ha nincs akkor az talán segíthet.

s7manbs8

Ahol letöri, ott mit látsz, van valami dudor rajta, vagy mi az oka ? Azt kell megszüntetni valahogy.

ru38j6dt2

Sziasztok!  

Tapasztalataitok szerint kitől érdemes rendelni, (ebay, aliexpress, banggood , vagy bármi) e3d hez fúvókát ?  
Annyi gondom akadt, hogy egyszercsak úgy eldugult a fej, hogy az extrúder motor csak darál, és/vagy nem nyom elég anyagot ...  
Kicseréltem a stepper drivert, fullra kitakarítottam a fejet és nem jó, így csak ez maradt mint probléma. Tomi azt mondta, néha rossz a belső furat, azért ragad bele idővel a szmötty, és olyat nem rendelnék megint ami rossz ... Ez a mostani egy kínai e3d fullmetál, bovdenes. Volcano fejjel szerelve.  
Valamint olyan kérdés merült fel bennem, hogy az átvezető cső a hűtött bordák, és a fűtött kocka között, tapasztalatok szerint, szerintetek jobb full metálból vagy jobb amibe valameddig belemegy a tefloncső ?  

Üdv
Cs

s7manbs8

Milyen kellene, hátha van valakinek és nem kell sokat várnod rá ?