Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

it2x8ssdk

Lehet, hogy érdemes lenne újraterveznem?

9ffuubzw6

Húsvéti nyuszi [#vigyor3] , már csak cukorral kell feltöltenem, és kész.( A nyomtatóm: fa vázas pursa i3 homemade; 0,18-as rétegvastagsággal készült a mű PLA-ból.
http://kep.psharing.com/856841.jpg" TARGET=_fnew>http://kep.psharing.com/856841.jpg
http://kep.psharing.com/856842.jpg" TARGET=_fnew>http://kep.psharing.com/856842.jpg

s7manbs8

Hogy néz ki a nyomat kép van róla ? Meg méretileg mekkora, az sem mindegy, ha nem tud lehűlni pl. mert nagyon kicsi a nyomtatandó, de lehet nincs eléggé hűtve, sokszor még akkor is vannak ilyen gondok, meg a nyomtató szál minősége se mindegy, van amelyik féle jobban hajlong, mint egy másik.

s7manbs8

No, meg a nyomtatód is milyen erős, mert egy erősebb motorral lehet nem akadna meg, nálam is ha valami kiáll, a motorok annyira erősek, hogy simán átugrik a gubacsokon, nem téveszt amiatt.

rf63unrk7

A legtöbb szeletelőnél be lehet állítani, hogy egy réteg nyomtatása minimum mennyi ideig tartson, hogy legyen idő a rétegnek hűlni. Ezt kéne megkeresni és növelni az értéket.  

A sebességgel is lehet játszani, de ez erősen a darabtól függ, lehet hogy a lassabb, de lehet, hogy pont fordítva a gyorsabb nyomtatás segít. A lassítás annyival előnyösebb, hogy a motor nyomatéka is nő, azaz kevésbé akad el a kisebb hibákon, viszont mivel tovább időzik egy helyen a fej, jobban felmelegíti annak környezetét...

Lehet olyan trükköt is csinálni (egyes szeletelőnél - slic3r + repetier server ), hogy bekapcsolod a rétegenkénti fotózást, még ha nincs is fényképező a rendszerhez, azzal az opcióval, hogy a fej álljon félre. Nyilván így is nő a rétegidő.

keri

Lehet hogy túlságosan fókuszált a légáramlat és nem mindig tudja lehűteni a mozgás iránya miatt.
Én sem hittem el, de egy vagy két nagy felületű ventillátor ráirányítva a hotend végére ami nagy felületen áramoltatja a levegőt jobb eredményt hozott nekem.

Arra persze jó egy ilyen légterelő, hogy ne hűtse a fűtött részt, meg hogy az ellenkező irányba ne menjen a levegő, de sokkal szélesebb légáramlásra faragd át, szerintem az jobb lesz.

keri

Sőt a Cura esetén azt is beállíthatod, a hűtés szekciónál, hogy félreálljon a fej, amíg a beállított minimális réteg idő le nem telik...bár ez nem olyan jó mint aminek hangzik, mert addig is csöpög a fejből az anyag, amit lehet kompenzálni, de indításkor maszatol, szóval normális hűtés, folyamatos nyomtatás a legjobb.

it2x8ssdk

Köszönöm a tippeket! A hétvégén tudom kipróbálni legközelebb.Kipróbálok másmilyen hűtést is ami kevésbé fókuszál.  
A motorjaim nem a legerősebbek:
17HS2408 4-lead Nema 17 Stepper Motor.

A hibás nyomatokról nincs kép de szinte mindig ugyanott és ugyanúgy történik.A model egyébként két furatot is tartalmaz egymásra merőlegesen (8mm és 4mm átmérővel) közöttük kb 5mm magassággal. Ha a 8mm-es van párhuzamosan az X-tengellyel akkor annak a tetejénél akad el, ha elforgatom 90fokkal akkor a felette lévő 4mm-esnél történik mindez.

s7manbs8

A motorka az elég gyengécske, kétoldalról nagy ventivel hűtöm én is.

s7manbs8

Itt írja is egy másik fórumon:  

I'm no expert on the Prusa i3 in particular, however I do think that the torque of that motor is rather low for a 3D printer unless you can accept lower than normal accelerations. Also, the phase resistance and inductance are rather high, even allowing for the lower power.

vjanos

Eszmefuttatás a fészbúkról:
" Egy barátom "hurkás" nyomtatónak hívja, a szálat meg "drótnak" és ez a 2 a legvizuálisabb leírása a dolgoknak. Hurkás tárgyrétegelőnek vagy hurgelőgépnek is szívesen hívnám, mert ugye nem nyomtató, a 3D meg felesleges, a marógép sem 3D marógép."

Hurgelőgép... ááááááááááááááá :)

keri

A szöveg jó, de azért téved :)

Jordan Gabor

ÜDV, most abban akadtam el, hogy nagyobb alap felületű dolgot nyomtatnék, de feljön a széle állandóan. Tegnap azt hittem a 2mm plexi amire nyomtatok, nem jó és a hőtől felhajlik. Raktam alá 5mm üveget. Nem lett jó, ugyan úgy felhajlik. Ezek szerint a hőtől jönnek fel a szélek? Úgy értem ahogy hűl a nyomtatás, összemegy és felhúzza a széleket?
Mit szóltok ehhez?
Nem fűtött az asztal. Az üveget most cserélem 10es plexire, de ez valszeg nem lesz megoldás.

kösz,
JG

vjanos

Valami konkrétumit irhatnál... pl milyen anyag?

Megoldás a fűtött asztal, nekem van is épp egy eladó... :)

Jordan Gabor

PLA. Korábban is észrevettem már, hogy nagyobb dolgok talpa, az éleken itt-ot feljön néhány tizedet, de most a nagy, tenyérnyi talp élein több mm-t jött fel.  
ÜDV JG