Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

32wpcr8jg

Sziasztok

Olyan problémám lenne, hogy a hotend-m kicsit ereszt.( E3d V6 volcano )
Elkezdek nyomtatni és 1-2 óra múlva fekete éget (fehér anyaggal nyomtattam) műanyag kezd el csepegni először nozzle felől majd felül is a heatbreak-nél is elkezd ereszteni. (belecsepeg a nyomatba és fehéren eléggé meglátszódik)
Mi lehet az oka és hogyan lehetne megakadályozni, hogy ne forduljon elő a későbbiekben?
Hogyan tudom megtakarítani a fúvókának és a heatbreak-nek a külső menetes részét és a heat block belsejében lévő mentett? Ultrahangos tisztítóm nincs sajnos és PLA anyag égett bele.
Képek:https://www.dropbox.com/sh/46km9nmahwsn2j2/AAC1znNBu6drYk2snSWC7zwra?dl=0

Előre is köszönöm a segítséget.

xmkwac9

Gázláng felett vagy gázlámpával ki tudod égetni a műanyagot. Én a helyedben vékony teflon szalagot tekernék a menetes részre és úgy tekerném be óvatosan. De ez csak egy ötlet. Már tettem tönkre alu blokkot, mert ferdén hajtottam be az anyát.

Devecz Miklós

Erre csak egyetlen megoldás létezik, ami használható.
Betekered a menetes szárat az alublokba, kézzel.
Ezután betekered a fuvókát is, kézzel.
Addig kell játszani, hogy amikor a menetes szár és a fuvóka ütközik, akkor a fuvóka kb 0,2-0,3 mm-t lógjon ki az alublokból. Ekkor az alublokkot megfogva (nem a menetes szárat), kulcssal erőteljesen meghuzod a fuvókát. a fuvóka vége egy kicsit elkenődik a menetes száron, ez lesz a tökéletes tömités.
Persze az egészet érzéssel kell csinálni, különben kuka.
Ha jól csinálod, akkor soha nem fog folyatni.

Devecz Miklós

A tisztításra az elöttem szóló jó ötletet adott.
A teflon szalagot hanyagolnám, nem lesz tökéletes a tömités.

3vv2btrhv

keri

Az előttem szólókkal egyetértek.
Én eleinte teflonszalaggal tömítettem a menetet, de alapvetően ha rendesen összehúzod a menetesszárat és fúvókát az is tökéletesen tömít.
És fontos amit Miklós mond, a sorrendről, hogy előbb a menetes szárat tekerd be, mert a vékonyított résznél könnyen eltörik.

Tisztításra én felmelegítem 80-100 fokra, és letörlöm papírtörlővel, de a menetet nagyon nem kell tisztogatni. Úgy is csak melegen lehet összerakni, szétszedni.

vjanos

https://youtu.be/xr02pG58gaU?t=67" TARGET=_fnew>Itt van akkor már a videjó is hozzá :)

A teflon szigetelő, nem szerencsés a blokkon belül a fúvókát betekerni, még ha nem is ezen múlik a dolog...

s7manbs8

E3D V6 fejbe való 12V-os fűtőpatronja nincs véletlen valakinek, amitől meg is szabadulna némi apó pénzért ?

keri

LEhet hogy nem szerencsés de működik.
Még a 160BAR-os hidraulikát is egészen jól letömítette :)
A szál útjába nem szabad behúzni a teflont, de a meneten senkit nem zavar, ellenben tömít.

32wpcr8jg

Köszönöm mindenkinek a segítséget és tanácsokat, ma nekiesek a takarításnak és összeszerelésnek :)
Esetleg hővezető paszta? (amit a processzor és a hűtőborda közé szoktak rakni)

elektron: ha még szükséged van rá akkor keress meg, van pár 40w-os új fűtőpatronom.  

keri

Felesleges. ELég a csavarral beszorítani a patront. Elég jó a hőátadása magától is, illetve a PID majd kompenzálja.

keri

Viszont amit megtehetsz a tökéletesség érdekében, bár nem lét kérdés ez sem, sokáig ilyen nélkül használtam.

Én vettem ilyen http://www.ebay.com/itm/301819499506?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT" TARGET=_fnew>ilyen kerámia gyapot szigetelőt és beburkoltam vele a fűtőblokkot. Elég szűkre szabták, de pont elég egy normál E3D blokkhoz.
Jelentősen gyorsabban reagál a fej (jóval alacsonyabb PID értékek elegendőek), és teljesen megszüntette a külső légáramlás változás hatását a fej hőmérsékletre.

Alapból az is sokat javít ha csak 2-3 rétegben kaptonnal becsomagolod, de azért ez nagyságrendekkel hatásosabb.

000000000

Én a menet árokba a Loctite 55 teflon zsinórt javaslom,tökéletes. Teflon szalagot már nagyon régóta nem használok, nekem nem vált be.

ih7fm6t23

Esetleg hasznos lehet másnak is:
http://3dnyomtatas.blog.hu/2016/01/24/tavoli_nyomtatas_es_felugyelet_az_octoprint_telepitese_es_hasznalata" TARGET=_fnew>Távoli nyomtatás és felügyelet: az OctoPrint telepítése és használata - 3D nyomtatás blog

keri