Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Ugyanúgy az Arduino dolgozik nyomtatáskor. Csak így nem egy PC van csatlakoztatva az Arduinora, hanem a PI (USB-n), ami Ethernettel (esetleg WiFin) csatlakozik a Routerre/Internet hálózatra, onnan elhatározás kérdése honnan vezérled az egészet. Pl telefonról a munkahelyről, vagy a másik szobából nézed a folyamatot Tableten (zaj csökkentése bezárt ajtóval).

Ami igazán tetszik, hogy az anyagköltséget is látom nyomtatás előtt, és a PI a kamerát is vezérli.

Nyomtatáskor a PI le-rendereli a G-kódból a munkadarabot és egy listáról máskor is ki lehet nyomtatni.

http://www.repetier-server.com/manuals/0.65/images/stored.png" border=0>

Szóval egy csomó kényelmi szolgáltatást nyújt, egy webfelületen, de a repetier host-ból például ugyanúgy vezérelhető továbbra is az egész, mintha közvetlen csatlakozna az arduino.

Itt egy ismertető, mit látnál a webes felületen, ha telepítenéd.
(ezt telepítheted windowsra és linuxra is)

http://www.repetier-server.com/manuals/0.65/index.html

ezsolt74

Nekem is van egy raspberry pi-m.
Régebben próbáltam működésre bírni de nem sikerült. Látta a nyomtatót de a g-kódot nem tudtam beolvastatni vele.

000000000

Simán mehetne arduino nélkül is csak még senki nem írt hozzá programot, a gpio lábak tudnák hajtani a step dir motorvezérlőket, végálláskapcsolókat érzékelni, csak a hőmérséklet méréshez kell egy SPI vagy I2C A/D konverter.

keri

Az a gond, hogy nem tud pontos időzítéseket, akárcsak a normál PC-k, vagyis önmagában nem alkalmas CNC meghajtására, mert ahhoz új DOS szerű egyszálas oprendszer is kellene.
Arduinó fő előnye ez, hogy ott nincs oprendszer. Akkor kapja vissza a vezérlést a nem időkritikus rész, amikor az időkritikus éppen visszaadja.

s7manbs8

Általában a procik, panelek vannak elsőnek, utána kezdenek rá átírkálni programokat. :)

vvvsmkgjx

Sziasztok! Vásároltam az alábbi kitt-et és csak olyan kérdésem lenne felétek, hogy összeépítésnél mire kell nagyon ügyelni, ha nem akarom hazavágni az elektronikát? Nem szeretnék rövidrezárni semmit. Minimális elektronikai ismereteim vannak. A felprogramozáshoz hol keresgéljek anyagot?

3D printer controller RAMPS 1.4 board  
Mega 2560 R3  
A4988 Driver Module  
LCD 12864 Graphic smart display controller    
Mechanical endstops + cables    3
MK2B Heatbed
Thermistor and high temp wire    
2M GT2 belts    
20 Tooth pulley    
30cm Cable    
Smart adapter    
USB cable

s7manbs8

Kiindulásnak ezt az oldalt elolvasod, van ott rajz is a bekötésről, meg egyéb tanácsok.

000000000

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/v/t35.0-12/12299465_10204773648935487_116794967_o.jpg?oh=96d64c9b23e282abe9c43981fecffc9a&oe=5659E83E" border=0>

Alakul a minőség

s7manbs8

Mitől lett jobb ? Jó lesz az lassan.

xmkwac9

Ha kötögeted a vezetékeket, minden tápot húzz le/kapcsolj le az Arduino Mega-ról és RAMPS-ról. Az USB-t is húzd ki. Az A4988 léptetőmotor vezérlőkre különösen figyelj: működés közben ne húzd le róla a léptetőmotorokat. Szóval először mindig a tápot kapcsold ki.  
Ha pl. Marlin firmware-t szeretnél az Arduino-n futtatni, akkor itt keresgélj: http://www.marlinfirmware.org/" TARGET=_fnew>http://www.marlinfirmware.org/
Ezt az arduino IDE-vel lehet lefordítani és beégetni a Mega-ba. A Teacup fw-t az avrdude-dal szokás égetni, azt C-ben írták. Szerintem itt a fórumon a legtöbben Marlin-t használnak. Én Teacup-pel kezdtem és később tértem át Marlin-ra. A Tecaup nem tudott auto bed levelinget.

rf63unrk7

"Azt megnézted-e már szakadás vizsgálóval ha nincs rajta a jumper akkor is lesípol? Mivel mikrolépés "fizikailag" van állítva így arra gondolok a kis kínai fixre kötötte, bár akkor is kellene változást érzékelned drv8825-el."

- és ott a pont

Volt még egy Ramps-om a szekrényben, kiszedtem a DRV-t és alóla a jumpert, és ugyanúgy rövid-zárban maradt.
Jól megszívatott a kis kínai a Patyomkin jumperrel.

Az SD kártya olvasóval is volt gondom, konkrétan nem sikerült beüzemelni,  
bár ott felhagytam a próbálkozással fél óra után, el voltam nélküle is.
De lehet az is csak dísz.

Erre a jumperes problémára viszont már rengeteg időm ráment, mivel főleg a szoftverben kerestem a hibát.
Most vagy beletörődöm, vagy elvágom a panelt ott szikével, vagy rendelek egy másikat, teljesen máshonnan...

Minden esetre megvan a hiba oka!

ezsolt74

Akkor viszont minek rakták rá azt á 15 jumper-t, és minek forrasztották be a lábakat? Azzal is spórolhattak volna :-(
De szerintem én is így járhattam a RAMPS-al mert hiába jumpereltem át 16 mikrolépésre, akkor is 32-n maradt.
Majd este menézem én is.

KBalázs

Én is gyorsan megmértem, nekem mázlim van, jumpereket lehúzva nem zárlatos a ramps, csak épp nagyon trehány szerelés.

rf63unrk7

Pontosan ugyanez a kérdés bennem is felvetődött.
Sőt, ha alatta kihagyják a jumpereket, a szellőzés  sokkal jobb lenne, pláne ha alulra helyette hűtőborda is felkerülne (ehhez persze át kéne tervezni kicsit, de szerintem megoldható).

rf63unrk7

Honnan rendelted? Ha nem vagyok indiszkrét...