Épül a gépem ::: őrülT-Tudós

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

ywrd786ks

Üdv, mindenkinek!

Ismét rég jelentkeztem. Időközben sikerült vásárolnom egy 2000 évekbeli igencsak hiányos CNC vázat (plusz kaptam hozzá ezt-azt)

AC Servo-val kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni..
Eddig csak léptetőmotorokkal foglalkoztam, ezért igencsak hiányos a tudásom ebben az irányban...

2 db panasonic ac- servo (1,5kW és 750W) van a gépen amit szeretnék működésre bírni. Milyen vezérlő lehet megfelelő? Csak panasonic??

Ők lennének azok:

ra8nsmk6w

Ird be a motor tipust a keresőbe! A manuálban (pdf) megtalálod a hozzá valő vezérlőt is.
Más vezérlővel én nem próbálkoznék!

ywrd786ks

Üdv,
kis helyzetjelentés és pár kép az idei projektemről:
Egy tekintélyes 2Tonna körüli öntvény váz (made in japan), X-Y mechanikával, THK Lineáris csapágyakkal és orsókkal..

Terv: kicsit túllépni a hobbi kategórián..
  - ATC (automata szerszámcserélő) főorsó
  - legalább egy 4. tengely
  - hűtés lehetősége
Ötleteket, tanácsokat szívesen fogadom most is!

ui: Keresek!
-Használt, automata szerszámcserélős főorsót vásárolnék!
-Frekvenciaváltó, villanymotor páros is érdekelhet 1,5-3kW körül.
(ajánlatokat üzenetben várom.)

xw705sph

ywrd786ks

Panasonic valami, adattáblát nem találtam...

xw705sph

ywrd786ks

Szép napot minden idelátogatónak!
"Apró" fejlemények az új projektben: [#alien]

- Sikerült vásárolnom egy használt gyorsszerszámcserélős főorsót. Iso40 kúp. Ezúton is köszönet B. Lászlónak a menesztőcsapokért!

A kérdés az lenne mivel lehet legegyszerűbben megoldani a nyitást? Esetleg van tapasztalata valakinek mekkora erő (súly) szükséges a nyitáshoz? Olajemelővel nyitottam ki kíváncsiságból, elég brutálisnak tűnt az ellenállása![#merges2]

u763wcicw

Nekem ilyen van a Cinci Arrow 500-ason:

Knockout cylinder

Legalább 6 Bar kell neki, azalatt kiáll hibaüzenettel.
Az átmérője kb. 120mm, ebből már lehet következtetni a szükséges erőre. (kb. 7000N ha jól számolom)

pivu206tv

Szia!
Jól számolsz, csak ez egy speciális munkahenger.
Olyan mint két munkahenger egy közös rúdon.
Ezért az erő is kétszerese. Nekem is ilyen gépem van

99cwyhfhj

Kicsit pontosítva az egyiknél lejön a dugattyúrúd keresztmetszete a felületből.

pivu206tv

n2g2e5sms

Ne vigyük félre, általában pneuhidraulikus táp van a cnc gépekben, valóban 120 as a cilindere a pneumatikának, de a pneu hengerrel egy rúdon van egy hidraulika henger is kiképezve, ez jóval kisebb átmérőjű. Ehhez jön egy kicsi hidraulikus munkahenger még a főotsóra, persze szuszogós olajtartály is van. Kínából, ali expressről  beszerezhető. Én még nem láttam csak pneumatikust, mindegyik eddig hidropneumatikus volt.

pivu206tv

Pedig a cincinnati arov500 ilyen,
ahogy írtam, a nagy gépem ,igaz az már 50 es kúppal
az pedig csak hidraulikus.

65h8eb33

Kicsit OFF a téma, de egész véletlenül nincs a géped alu T nutos asztaláról egy 3d modelled? Itt a fórumon vettem annó belőle én is egyet és ha jól emlékszem valaki megrajzolta 3d-ben. Csak nekem már elkeveredett a fájl.

3ztiz2p39

Gépe válogatja a megoldást.
Egyszerű marógépeken általában nem alkalmaznak hidraulikus tápegységet, így marad a tisztán pneumatikus vagy az általad említett hidropneumatikus kioldó.
De pl. a HAAS kis gépein a manuális szerszámcserénél egy relatív hosszú löketű munkahenger nyomja össze a tányérrúgókat egy nagy erőkaron keresztül míg automata üzemmódban egy excenter, mely mechanikus szinkronban van a szerszámváltó karjával és a szerszámtárral.
Gondolom így tudták biztonságosan elérni az 1 másodperc körüli szerszámváltást.

Esztergáknál általában van hidraulika tápegység a revolver fejhez és a tokmány zárás/nyitáshoz, de pl. régebben voltak pneumatikus működésű tokmányok is.