Épül a gépem ::: őrülT-Tudós

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

zadtvxh38

Jó kis gépnek néz ki , szeretem látni ahogy belevágnak a jövőbe a bátrak , lesz rajta munka bőven.

Na de ha már szépen működik az lesz igazán csak az őröm és boldogság , főleg ha mindent egyedül sikerül megoldanod (itt igazából az automata szerszámváltóra gondolok).

Sok sikert hozzá.

UI: Nekem is van egy gyári cnc marógépem hasonló cipőben mint a tied , nálam az a szerencsés helyzet , hogy egyben befér a gép (csak a műhely bejáratot ki kellet bővítenem, amit amúgy is megtettem volna) meg nálam nincs automata szerszámcserélő (manuális) egyedi szerszám gyártás céljából vettem egy árverésen.

ywrd786ks

Köszönöm a kérdést! Ez is elég komplex döntés volt.
3 verzió merült fel, kezdetben (mach3/4et nem számolom bele). Az elsőként említett lehetőség, néhány e-mail alatt kiderült, hogy nem lesz befutó..:

- NCT 304: sejtettem, hogy nem olcsó mulatság, de az egész költségvetést meg kellett volna szorozni 3-al kb..

- Mach3/4: ezt nem akarom különösebben indokolni, már a kezdetektől fogva nem szimpatizálok vele.

- Linux cnc / Mesa: Rengeteg jót olvastam róla, mindenképpen szeretnék foglalkozni vele a jövőben, megismerni a benne rejlő lehetőségeket. Ami miatt nem esett erre a választás: hiányos linux ismereteim, nehézkes Mesa-kártya beszerzés, valamint hiányos angol tudásomnak köszönhető részeben, hogy kevesebb információt találtam róla ami a beüzemeléshez szükséges. Szinte biztos vagyok benne, hogy jóval több időt vett volna igénybe a gép beüzemelése a jelenlegi tudásommal.

Uccnc / UC300ETH+UCBB(x2) : Maga a szoftvert már 6 éve használom egy Axbb-e kifejtővel, 1-2 kisebb hibát leszámítva szinte hibamentesen tette a dolgát. (ezt az 1-2 hibát sem tudom 100% felírni az ő számlájára). Magyar nyelvű dokumentáció, fórumos támogatás ami nem tudom jövőben mennyire lesz. (Nyugodj békében Dezsoe.)  Illetve rendelkezem valamennyi C sharp, C++ ismerettel. Nem utolsó soron a könnyű beszerezhetőség. Azt hogy a gép felé támasztott elvárásaimat tudja e hozni, azt majd egy külön téma lesz.

Végleges lesz e? Ez egy jó kérdés, ha maga a szerszámkezelést, fel tudnám okosítani, akkor azt merem mondani, hogy igen. Nyersdarabos szimuláció hiányával még kompromisszumot tudnék kötni, úgy is mindig CAM-et futtatok.

És akkor egy kép a befutóról:

3wc337ax5

Köszönöm! Értem.
A kínai GSK kimaradt a felsorolásból, de állítom, hogy önerős építkezésben az sem felhasználóbarátibb, mint a Linux cnc.

gaben

Huuu ez nagyon komoly, gratulálok!
Ha lesz rá időd, akkor mindent dokumentálj lécci. [#awink]

Sok energiát kívánok hozzá! [#wave]

Ui: gondolom ez a későbbiekben nem hobbigép lesz

zadtvxh38

De akár lehetne a kinai SZGH-is , egyszer volt alkalmam egy ilyen vezérlőnél jelen lenni. A főorsó hajtásnál beállításnál segédkeztem. Szerintem az árához képest jó kis vezérlő integrált PLC-vel rendelkezik (létradiagram) tehát a lényeg ha valaki ilyen vezérlőt szeretne nem árt ha megtanul PLC-ét programozni.

3wc337ax5

Hasonló, de ahhoz nem volt szerencsém. Mi már alig vártuk, hogy megpusztuljon alatta a vas, éppen a PLC-ben elkövetett bohócságok miatt. Ellenorsó alatt atomjaira esett szét minden. A szerviz szerint is GTK közeli állapot (kb. 2 éves gépen).

3wc337ax5

Privát kérésnek megfelelve, némi magyarázat: GTK=gazdasági totálkár. Nem csak a Z2 sérülései miatt, hanem úgy összességében, mert ezernyi sebből vérzik a konstrukció.

g0jc0w8zy

Írnál pár sort kérlek magáról a gép beszerzéséről is?

Itthonról, vagy külföldről sikerült venni?
Illetve érdekelne, hogy milyen áron lehet egy ilyen gépet szállítani? (főleg ha külföldi a beszerzés)

Egyébként UCCNC-vel készítettem már automata szerszámcserés gépet.

Nem a legprofibb megoldás, de működött jól, kivéve ha megszakadt valami miatt a háttérben futó makró folyamat. Ekkor teljes reset.

[yt]FxKsWi1VFAk[/yt]

ywrd786ks

Szia, igen persze.

Itthon lett vásárolva a gép. 250 km re volt tőlem, ugye a fuvar így 500km, ha ezen a szakaszon belül van a fuvaros. Sajnos az én esetemben, sem fel, sem lerakodás nem volt biztosított. Így nálam ez a tényező nyomta meg nagyon az árat. Ha a pakolás nem probléma, akkor 100-150 ft/km + 5-8 000ft/ óra körü van..
Én a KCR-es verzió mellett döntöttem, ezt is erősen szűrte az 5 tonnás súly. Tehát 500km, kb 8 óra ment el rakodással együtt, fél millió forint lett a vége, kaptam ettől jóval drágább ajánlatokat is...

Én is szeretnék kérdezni a gépeddel kapcsolatban, azon belül is a szerszámkezelés érdekelne:
 - kikapcsolás-bekapcsolás után tudja milyen szerszám van az orsóban?
 - tudja, hogy melyik szerszámhely aktív? (itt arra gondolok, hogyha mondjuk program hívja a T3-as szerszámot, de elfelejtettem betenni, akkor tudja e a gép, hogy még nincs betárazva?!)
 - illetve, hogy mire hív? T1,T2 stb? Esetleg szerszámnévre?

Gratulálok a géphez egyébként, youtube már többször feldobta, nagyon igényes!

g0jc0w8zy

Köszi az infót!

- A szerszám behívás pl. a 2-es szerszámra M06T2 kóddal történik.

- Nincs eltárolt szerszám tár. Csak azt figyeli a gép, hogy előzőleg is automata szerszámcsere volt, vagy manuális. Automata szerszámcsere parancsra, előzőleg manuálisan berakott szerszámot eltávolíttat kézzel és utána végzi el a cserét.

De mivel nem befogó kúp van aminél a pontos Z irányú pozíciót a kúp visszaadja befogás után, hanem új mérést kell végezni minden szerszám csere után, ezért lehet élni előre beállított szerszám tár nélkül. A szerszám Z irányú mérése közben be lehet állítani egy mérési határt. Ha törött a szerszám, vagy nincs szerszám a befogóban a Z tengely túl mélyre megy és ezt észreveszi a gép.

- Kikapcsolás után úgy emlékszem, hogy el van tárolva a bent lévő szerszám. De erre nem vennék mérget. Nincs már nálam a gép évek óta, így erre pontosan nem emlékszem. Hétvégén megnézem majd a makrót, megválaszolom.

Egyébként nekem is lesz egy szerszámcserés gép építés az évben, fogok majd nemsokára fórum témát indíttatni rá.

A főorsó ISO20 kúppal rendelkezik. Található benne szenzor, de az csak a behúzó rúd 2 pozícióját figyeli. Ennél egy lézeres fix távolságra állított tárgyreflexiós szenzorral tervezem ellenőrizni szerszámcsere után a kúp meglétét illetve a szerszám törést. Ez szerintem egy egyszerű és olcsó megoldás.

(Ezen kívül egy másik projekthez van HSK25 befogós főorsó. Abban már 3 szenzor van. Ezek közül az egyik "missing tool holder with collet closed" jelet ad. Szóval annál meg van oldva a dolog)