Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s2ptiv3t

Jól látom hogy a végében valami más anyag van, nem tömör réz?

fn47xk7ei

Igen és érdemes lenne talán a kipróbálása. Az elektróda élettartama lehet (talán),hogy hosszabb lenne.[#nemtudom]

vyvk7xm7

Fontos dolgok kerültek szóba.
Lajos ezt az elektronikus készüléket pár mechanikai körítéssel kiegészítve, és a technológia bevált megoldásait figyelembe véve készíthet sokkal megfelelőbb pontkötéseket, a videóban láthatónál.

d30xhrezp

Szerintem nem sok köze van a már kész hegesztett pontnak a következőhöz. Az áram, ha jól odanyomod az elektródákat az anyaghoz akkor az elektródák között a leg rövidebb úton folyik az áram. Ha fent van a két elektróda akkor a felsö lemezen az elektródák alatt keletkezett nagy hő miatt jön létre a kötés,csak ha már létrejött a kontakt ,utána már párhuzamosnak tekinthatő a felső lemezzel az elektródák között. De ez nagyon rövid idő.. Ha szembe vannak az elektródák a két lemez között ,már áram  is folyik keresztűl a ponton. Építettem mikro trafóból és kondenzátorosat is. Az utóbbit jobbnak találom. Áthidaló lemezt érintésvédelmi relé áramváltójából lehet kitermelni.

99cwyhfhj

Lajost ismerve, ha már úgyis elkészült a kompresszor, a ponthegesztő elektródái hamarosan felkerülnek (egy, vagy kettő kisebb) pneumatika hengerre, aztán biztosítva lesz az ideális egyforma nyomóerő is. [#kacsint]

vyvk7xm7

"Áthidaló lemezt"
Nekem új dolog. Még nem hallottam róla.
Ez hol szerepel a ponthegesztő folyamatban és mi a szerepe?

99cwyhfhj

Nyilván az akkukat összekötő nikkel szalagra gondolt.

vyvk7xm7

Akkor az még egy új dolog.
"érintésvédelmi relé áramváltójából lehet kitermelni"
Abban minek van nikkel szalag?

4im2adcie

"A ponthegesztett szerkezetek nagyon gyakran egynél több pontot tartalmaznak.
Többpont kötéseknél a második és azt követő pontok hegesztésekor az áram egy része (a
Kirchoff- törvényeknek megfelelően) a már elkészült pontokon halad, az így fellépő sönthatás
miatt az aktuális pontot a beállítottnál kisebb áramerősséggel hozza létre, ami a pontátmérő
csökkenéséhez, ennek következtésben a hegpont mechanikai jellemzőinek romlásához vezet.
A söntveszteség elfogadható mértékűre való csökkentése érdekében a pontok egymástól mért
 minimális távolságát szabályozni kell." idézet vége.

Itt meg van egy szakdolgozat a témáról, de ezt lehet ismeritek.

t5jvxzhgc

Sokszor látok működni/jól működni egy, egyetlen mikrotrafóból összehozott hobbi példányt.
Egyetlen mezei kívülről állítható időkapcsoló, egy lábpedál, no meg a kezelője alkotják a "mikrokontrollert".
A "pisztolya" is, egy olcsó, mezei kínai pisztoly.

t5jvxzhgc

Mindezek ellenére, érdeklődve olvasom a Lajos mikrokontrolleres/akkumulátoros elképzelésével kapcsolatos fejleményeket, hozzászólásokat.

s2ptiv3t

t5jvxzhgc

Tudom hogy tántoríthatatlan vagy, a Te verziód fog megépülni, de...

Ha mégis érdekelne a lentebb vázolt "mezei" megoldás, biztos, hogy szívesen megmutatja a gazdája.[#kacsint]

s2ptiv3t

Hát nagyon szívesen megnézném, végül is kinek a munkája ez a "mezei" készülék?[#conf]

t5jvxzhgc

Nem titok, Tibor barátom hozta össze és használja megelégedéssel.