Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Lajos!
Te végül is voltál a pesti találkozón?

Kelepeisz Lajos

Szia svejk!
Igen voltam talán a 4. ember lehettem aki reggel odaért, ha jól láttam te már a kicsit később érkeztél, kaja előtt 1-2 órával.

Kelepeisz Lajos

Valaki akinek vann a keze ügyébem egy 20mm-es tengelyrögzítő lemérné úgy a tengely helyét hogy a szorító csavar teljesen laza, emlékeim szerint ha nem húzom meg lötyög benne a tengely, de kérdés mekkora, a másik ha valakinek lenne egy 12mm es tengelyre való hüvelye azt is lemérné, az egyik adatlapban 21mm a külső átmérő, a másikban meg 22mm, a nagy kérdés hogy a hüvelyt bele tudnám erőszakolni a tengely rögzítőbe?
Köszönöm.
http://kepfeltoltes.hu/160724/f2622_m-85b75cfc564c4822863dbd4884138991_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/160724/hot-sale-1x-1pc-lm12luu-12mm-shaft-round_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

wt8g4i4

nekem 12 mm es hüvelyem van, amit ebayrol rendeltem az 21 mm-es a külső átmérő, és van egy másik pár is ami nem tudom honnan van de az meg 22 mm.
A kettő között a beszúrások közti távolságban van, de nem tudom melyik mekkora mert már be  vannak építve

Kelepeisz Lajos

Szia!
Akkor jólláttam én is, az olcsó ismeretlen hüvelyek 21mm esek, de amelyiket szakboltban kapom az mind 22mm-es.
Amúgy milyen tapasztalatod van a kínai hüvelyekkel, nem lötyögősek? Köszönöm a segítségedet!😊
Valaki megnézné a tengely szorítót?

ANTAL GÁBOR

Lajos ! te Lee től ( ami akár egy kínai név is lehetne ) kérdezed hogy milyenek a kínai hüvelyek ?   Nagyon kishitű vagy  !!   Szerintem egy kínai 22 es hüvely igencsak nem lötyögős [#nevetes1][#nevetes1]

Kelepeisz Lajos

Hoztam egy jó állapotú alu szekrényt, sikerült találnom egy olyant ami nem túl régi és nem volt összeverve. Ebbe tettem az elszívó ventilátort, belül úgy raktam be az elszívót hogy a kiáramló levegő a motort is hűti, már csak egy relé, és egy tömszelence kell és kész is, csak kívülröl felakasztom a műhelyablakba belül csatlakoztatom a csövet és üzemkész, a csatlakozás egy 125-ös KB PVC kupak, ebbe akár mekkora szűkítőt be lehet dugni. Én úgy gondolom egy nagyon fxxxa lett.
Ez volt a mai és a tegnap délutáni projektem.
A szabályzás is meg lett oldva, találtam idehaza egy 400VA-es szabályozható toroidot.

http://kepfeltoltes.hu/160727/IMG_0494_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/160727/IMG_0495_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/160727/IMG_0496_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Szalai György

Az a príma BMSz szekrény. [#nevetes1]
Jó lett.
(A felirat szerint több irányból is táplálható.)

Kelepeisz Lajos

De azám, egész pontosan 2 iránybol. Nagyon szépen teszi a dolgát, bár a projektem másik részét is ilyen könnyű lenne beszerezni.
Köszönöm a dicsérő szavakat.  

Szalai György

Kíváncsi vagyok a gyakorlatban fogod-e piszkálgatni a szabályzó trafót, vagy csak egyszer beállítod, és mindég jó lesz.
(Esetleg fullmaxon járatod majd.)

wt8g4i4

Ez a Lee nem occó pici kínai, hanem komolyabb "testvérétől" kapta a nevét General Lee ( Hazárd megye lordjai ) :)

svejk

Én meg arra lennék kíváncsi, hogy milyen feszültségtartományban használható az adott ventillátor és felrajzolható-e egy jellegzetes görbe a feszültség és légszállítás (esetleg fordulatszám) kapcsolatában.

Szalai György

Azért vagyok rá kíváncsi, mert a rövidrezárt forgórészű motor fordulatszáma nem feszültségfüggő.
De a nyomatéka a feszültséggel négyzetesen csökken.
Feltételezem, hogy a feszültség csökkentése a szlipet növeli, de az nem növelhető jelentős mértékben, mert megáll a motor.
Majd kiderül.

svejk

Úgy van ahogy írod, ezért is ajánlottuk neki.
Ventillátoroknál bevett szokás.
De gyakorlati tapasztalatom csak kisebb ventillátorokkal volt, így kiváncsi vagyok én is a mostani összefüggésekre.

svejk

Egyébként a baj általában nem is az, hogy kis feszültségen megáll, hanem hogy ha egy adott kisebb feszültségen jár egy bizonyos fordulaton stabilan, de álló helyzetből az indítónyomaték hiánya miatt nem tud felpörögni erre.

De a ventillátornál segítségünkre jön, hogy álló helyzetben vagy kis fordulaton alig van nyomatékigény, így mégis fel tud pörögni.