Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Konkrétan nem ismerem ezt a fúrógép típust de általában úgy kell, hogy felhelyezed a tengelyre a rugót majd a külső résszel kissé mintegy "felhúzod" a rugót ezzel előfeszítést adsz neki a legfelső állásban is.

Látom hogy a fedélben a rugó egy betétben van, annak még valahogy ki kellene jönnie szerintem.

A másik lehetőség, hogy van olyan állása az orsónak ahol a fogasléc szétakad a tengely fogaitól és így a kar felől elő lehet feszíteni a rugót.

Leírni ezeket elég bonyi, de vagy Te olyan talpraesett, hogy látod mi mitől működik.

3ztiz2p39

Egyébként miért is kellett leszedni?

akcut53

Ja van külön rugófeszítő csiga benne, most le van lazítva.
Kelleni nem kellett csak kíváncsi voltam a fogaskerekekre mivel most vettem és nem tudtam hogy ott a rugó.
De mivel folyékony tömítőanyaggal (szilo szerüség) volt feltéve így már mindenképpen le kellett szednem hogy majd vissza tudjam tömíteni, de legalább átnéztem a fogaskerekeket, meg a belsejét, valami felújításon eshetett át mert eléggé rendbe van meg tiszta.

3ztiz2p39

Akkor királyság minden, ne parázz! [#kacsint]

akcut53

Ja nem parázok csak nem árt tisztában lenni a saját gépeimmel, meghát ha valami rossz is benne lehet hogy csak később okoz hibát és jobb megelőzni. Pl. a nagy kedvenceim, van benne két olajpumpa is. :-)

3ztiz2p39

Ja és persze elég ha csak a csőtengely egyik bevágásába akad be.
Jobban megnézve a képet látszik hogy már törve volt a rugó, mert az nem gyári visszahajtás.

Ja, és látom már a csigatengelyt is. :)

3ztiz2p39

"Már most írtozom a visszatételétől.."

A fentiek miatt nyugtattalak. :)

akcut53

Ja, értelek, azt hittem a gépet illetően írod, az is vissza fog menni valahogy, de lehet én már nem szilozom vissza hanem vágok ki tömitést, gondolom eredetileg is az lehetett
csak nem így tömítették.

akcut53

Sziasztok !

Elkezdtem egy kis köszörűt építeni. Volt nálam régebben egy
asztali kis köszörű talán pantográf maróé volt tmp200 amit
vissza kellett adnom a gazdájának és akartam venni helyette , de arra gondoltam hogy azt a pénzt amibe kerül nekem biztosan nem éri meg.
Csupa nagy gépem van szóval kb. pont semmire nem tudnám használni
ezért gondoltam építek egyet, abból a pénzből még jobb is lehet.
Hát a pénzt már biztosan nem sikerült tartani. Félkész állapotban
van, de bíztató! A képen egy átm. 35-ös fúrót köszörültem meg vele
4 lapú élezéssel. Ennél még tud jobban is ez elnagyolt volt.
Ami gond hogy kéne alapnak egy 50x50cm es tusírlap és amit látok hogy hűteni kell köszörülés közben ha nagyobb dolog van befogva és persze az elszívás sem lenne rossz. Feltétem már elég sok van hozzá.
Kéne egy új kereszasztal szerűség is mert ezt tekergetni kell ami
köszörörüléshez nem igazán jó, szóval van még mit alakítani.

ywathzay

A minap Dcsaba árult aprópénzért egy neked megfelelő méretű, erre bőven alkalmas tusírlapot.

akcut53

Köszi, azt már eladta. De amúgy az nagyobb volt és volt rajta egy nagyobb furat is.

akcut53

Megint volt egy kis idő haladni a köszörűvel, teszek fel pár képet róla. Amit eddig egyértelműen elrontottam hogy a síkköszörű része így nem tud működni mert akkora kő nem fogható fel a fortunára ami lejjebb érne mint a fortuna tartó.

Köszönet az eddigi segítségekért Tari Gábornak és KoLa-nak!

vyvk7xm7

Neked mennyi forgácsolási sebesség jön ki azzal a motorral – áttétellel – kőátmérővel.
(Nálam a gépkönyv szerint, acélra v = 23,6 m/sec, keményfémre v = 13,8 m/sec. De nem mértem, hogy mennyi a valóságban.)

akcut53

Ez alapján olyan:
Vc =  D x 3,14 x N / 1000 [m/min]
Vc = 125 x 3,14 x 5600 /1000 = 2198m/min azaz 36.6m/sec

de ez a maximum , mert azt egy szabályozható szervó hajtja.

3ztiz2p39

Mi a cél vele?
A mai szerszámbeszerezhetőségek mellet csak valami speciális dologra tudok gondolni.