Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

akcut53

Hát jó bevállalom. :-)
Szerettem volna egy jó fúróélezöt! És ez komoly!

akcut53

Ja meg legutóbb egy főorsó csapágyhoz kellett volna passzintani a hézagoló gyűrűt.

Tudod nekem ez nem munka, összesen idáig az egész cuccom 5eFt-ot termelt. Abszolút hobbi és időtöltés.

3ztiz2p39

igen egy síkköszörű nagyon hasznos tud lenne még ha az év javarészében be sincs kapcsolva.
De amikor kell, akkor nagyon kell!

akcut53

Igen, de pont azt rontottam el, majd átgondolom hogyan javítsam ki. :-)

837pzgjm7

Én úgy látom, ha síkköszörűnek is szeretnéd használni, a konzolos kinyúló karon elhelyezett orsóegység nem szerencsés megoldás.
Ez így eléggé hajlamos lesz a rezonanciára, és a fogásvétel illetve annak stabil megtartása problémásnak tűnik.
Két oszlopos megvezetés megbízhatóbb lenne.

Valamikor [#32@Lampas] fórumtársunk átalakított egy Masanas gépet.
Abban a revolveres orsóegység két hengeres oszlop között mozgott "Z" -ben. Arányaiban talán kisebb keresztmetszetű oszlopai voltak mint a készülő géped függőlegese, de az elrendezés mégis stabilabb pontosabb megvezetést eredményez.

És két oszlop között talán a most felfedezett "hibát" is könnyebb lenne korrigálni.

837pzgjm7

A "Z"- azért tettem idézőjelbe, mert itt ugye arra egy külön kiképzett, rövid löketű kisebb szánegység szolgál.
Esetedben az emelő / süllyesztő (fogásvételi orsó) a két hengeres oszlop közé kerülhetne.
A két oszlop között egy kissé aszimmetrikus elhelyezés sem okozna befeszülést.

837pzgjm7

Biztosan sok lehetőséget megvizsgáltál mielőtt elkezdted az építést.
Alkalmi síkköszörülésekhez nem lenne jó egy ilyen megoldás?
Tulajdonképpen ehhez is minden fő egységed rendelkezésre áll.

És ha már úgyis át akarod alakítani ...[#wave]

akcut53

Köszönöm az ötleteket! Az utolsó képen mutatott megoldást tulajdonképpen most is tudja mert be lehet úgy forgatni.
A Z oszlop egy hidraulika 60mm dugattyú elég merev közép felett hozzáérintettem a órát és a tetejét rángattam-és nagyon erős rántásokkal sikerült 2 századot elérnem, ilyen erejű rántások köszörülés közben nem kellene hogy ébredjanek, persze a kinyú kar a lényeg majd azt is ellenörzöm. De azért ha akad majd valami klassz kis z oszlop akkor rácsapok és megveszem
de addig is élezőnek biztosan használható azt már teszteltem.

akcut53

Megint haladtam picit.

akcut53

ywathzay

akcut53

Köszönöm, sajnos van még belőle bőven hogy kész legyen !

akcut53

Marógép vezérlésének felújításához kellett egy board és az Ali-n találtam ezt. 10eFt rengeteg interfésszel ESP32 procival, 16 opto bemenet, 16 pfet kimenet, támogatással és nagyon komolyan van összerakva nem gagyi kézi forrasztásokkal.
Csak gondoltam megmutatom hátha keres valaki ilyesmit, ennyiért 3db-ot is vettem.

K868-A16

3ztiz2p39

Értem én hogy villanymotor...
Ezt most mintegy PLC-t fogod használni?

akcut53

Pontosan! Nekiálltam az egyik gépnek és belefáradtam hogy a sok mágneskapcsoló hogyan reteszeli egymást keresztbe kasul kötve, kellett volna bele időzítő és akkor ezt feladva inkább beraktam ennek egy kissebb változatát, de a másik géphez egy ilyen kellett inkább. Szerintem ennyi pénzért hasonlót sem kapok.