UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

9mnaez79p

Sziasztok!
Van egy UC400-zam, ami tökéletesen ment 5 évet. Kaptam egy érintős ipari pct, a régit betettem a szekrénybe és használtam az újjal.
Egy kis idő után elkezdett lépést veszíteni. Az egész dobozt újjáépítettem, rendes csatlakozókkal, új kábelekkel,táppal stb..  A hiba ugyanúgy fennállt. Közben kiderült, hogy az érintős pc ethernet kártyája néha eldobódik. Ilyenkor viszont le is áll a plugin UC400ETH not found hibával. Lépésvesztéskor annyi történik, hogy megáll a mozgás, a MACH3 pörög tovább és amikor újra észbekap, folytatja ahol maradt.
Ekkor visszaraktam a régi pct, amivel tökéletesen ment előtte, és ugyanaz a hiba.
15,50 és 100Khz-n is ezt csinálja. Cseréltem eth kábelt is.
Merre kutakodjak a hiba után?
Gondolom az UCCNC stabilabb, mint a MACH+plugin.

gsz03b27r

Elsőnek az UC400-hoz menő tápot kell megvizsgálni, vagy cserélni.
UC400 reset.

9mnaez79p

Köszi a segítséget (többedszerre :))
Tettem neki külön tápot, egyenlőre megy szépen 100kHz-en.

cxmcdtrx

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem UC100 kapcsán.
Egy régebbi 2 tengelyes hungarocellvágó gépet modernizáltam, még a Magi féle H2 helyére került UC100, új DM860 motormeghajtók 52V-ról meghajtva,
és ez az UCSB jelelosztó panel:

https://shop.cncdrive.hu/termek/hgh56-ucsb-jel-eloszto-panel

Doksija:
https://shop.cncdrive.hu/cmproductsdownloader.php?product=hgh56-ucsb-jel-eloszto-panel&field=document1

A PC egy passzív hűtéses mobile i7 CPU, 8 GB ram, 256 SSD
Windows 7 Professional 64 bit
Mach 3-ból a legutolsó verzió a honlapról, hozzá hivatalosan vásárolt licensz, nem az ilyen közkézen forgó Papa Fabio és egyéb problémás megoldások.

A problémám érdekes. Bekalibráltam a tengelyeket, a gép szépen mozog, de egyetlen végálláskapcsoló jele sem jut el a programig.
Az alap dolgokat ugorjuk át, automatizálástechnológiából élek 20 éve. 24V-os Induktív érzékelők a végállások, az UCSB panel sorkapcsaira a jelek rendben bemennek.
Minden bemenet 0 pontja közösítve, ez nyilván a panelt is ellátó 24V-os táp GND pontja. Ugyanerről a tápról vannak meghajtva az induktívok, és ezeknek a kimenete
megy a 10, 11, 12, 13, 15 bemenetekre. Mach 3-ból az UC100 státuszt megnyitva sem látom, hogy történne bármi változás.
Csatoltam képet a bemenet bekötéséről, igazából a doksi szerinti. Annyi a különbség, hogy még csak nem is párhuzamosítottam a szenzorokat, egy induktív egy bemenet.
Mindegy, melyik bemenetet próbálom, egy sem megy. Lehet, hogy ez valami Mach3 beállítás miatt nem jó még?
Nem örülnék neki, ha sikerülne valamelyik tengelyt felkoppantani :-D

Nem tudom, fontos-e, de egy vezetéknélküli MPG-t is használok hozzá már egy ideje, ez átkerült az új gépre is, és megy rendesen.
Ahogy a csatolt képeken is látható, a tápegységek sem barkácsmegoldások. Phoenix DC24V az alap dolgoknak, egy 40-56V között állítható Festo meg a motormeghajtóknak.

https://www.ebay.com/itm/333083301205

Köszönöm a tippeket, segítséget!

huatn6gfd

Az UCSB-nek adtál 5V-ot a kis fehér csatlakozóra? Mivel az UC100 nem ad ki 5V-ot, külön kell biztosítani. Akár a PC egy USB portjáról is jó lesz.

Azt látom, hogy az 5V-os kimenetre van valami kötve: remélem, nem egy tápegység.

cxmcdtrx

Szia!

Köszi a gyors választ!

Nem adtam a panelnek +5V-ot, szerintem nem szükséges, vagy csak én értelmeztem rosszul a doksit.
Amit alul látsz nem is lehet táp bemenet, elvégre egyértelműen az van ott, hogy DC Out. Ez egy, a panel által előállított 5V-os táp a doksi szerint.

Ide vannak kötve a DM860 step/dir bemenetek, és ugye a GND-t kapcsolom a 2,3,4,5 lábakról. Ennek a bekötése is rajz szerinti, csatoltam arról is a képet, hogy mi is ez.

cxmcdtrx

Ha jól értelmezem, ide csak akkor kell +5V-ot adni, ha LPT portot használok, nem pedig mozgásvezérlőt. Ez jelen esetben ugye UC100.

A bemeneti oldal optikailag leválasztott, és ezt az optót hajtja meg az induktív. Ezért is van kivezetve mindegyik bemenethez a GND pont is. Az optocsatoló CPU felőli oldala szinte biztosan ugyanarról az 5V-ról van meghajtva, amiről a többi TTL IC is a panelen.

gsz03b27r

Az UC100 nincs 5V kimenete 25 polus (mintha Sima LPT lenne).

Ha mozgásvezérlő kerül csatlakoztatásra, például egy UC300ETH-5LPT mozgásvezérlő, akkor ezt
az 5Volt tápfeszültséget a mozgásvezérlő biztosítja az IDC26 csatlakozók 26. lábán keresztül.
Ilyenkor külső 5Voltos táp csatlakoztatása nem szükséges.
LPT port használata esetén szükség van külső 5Volt tápfeszültség használatára, mivel a nyomtató
porton nincsen 5V tápfeszültség, illetve a 26. lábbal nem rendelkezik a DSUB25 csatlakozó.
Az 5Volt tápfeszültséget ilyenkor külsőleg kell csatlakoztatni a 2 lábú nylon pin csatlakozóhoz.

Mi úgy oldjuk meg, hogy a kimeneti 5V-al tápláljuk meg, így nem kell külső táp.

cxmcdtrx

ugyanez jutott eszembe, hogyha mégis kell a +5v, visszatáplálom az alsó dc kimenrtről.
ezt megpróbálom majd, köszönöm szépen!

csak jövő hét végén tudom legkorábban meglesni, mindenképp beszámolok majd róla! köszi mégegyszer!

huatn6gfd

Ahogy TBS-TEAM is írta: kell az 5V, mert nem kap máshonnan. Ha az előállított 5V-ról táplálod meg, akkor kinyírod a leválasztást, ne tedd! Ahogy írtam, megtáplálhatod egy másik USB kábellel a PC-ről, mert az az UC100-zal is közös.

gsz03b27r

5V--> 1N5818--> 5V és marad a leválasztás.

cxmcdtrx

Tényleges optikai leválasztás igazából így sincs, mivel ugyanaz a 24V-os táp hajtja meg az induktívokat, mint magát a panelt és a PC-t is.
Ezen mondjuk ne múljon, dobok be külön egy phoenix 5V-os tápot a panelnek.

Köszönöm Neked is a segítséget!

xephny4g

cxmcdtrx

Szia!

Véletlen UC100 + UCCNC licenszem és
UC300 + UCCNC licenszem is van eladó

UC100 és licensz 55 000 Ft
https://shop.cncdrive.hu/termek/80-mach3-szoftver-lisence2222

UC300 és licensz 85 000 Ft
https://shop.cncdrive.hu/termek/80-mach3-szoftver-lisence22

Az UC300 még bontatlan, nem járt gépben. Postát állom.

huatn6gfd

UC300 vagy UC300ETH? Mert nagyon nem mindegy.