Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Sziasztok!
Elsősorban a "lézereseket" kérdezném,de a többiek is szólhatnak.
A tegnapi napom,(napunk)majdnem teljesen ráment egy 100W-os Co-lézer sugárbeállítására(tükrök,lencsék).
Egy 2200X1300-as munkaterületű szervós gépről van szó. Ekkora méreteknél,ugye már elég hosszú utakat kell megtennie a sugárnak.
Úgy néz ki,hogy a sugár a teljes munkaterületen"célbaér",de nem vagyok benne biztos,hogy nem lehetne ennél jobb is.
Kérdezném Tőletek,hogy mik a "fortélyai" a beállításnak.Apró kis titkokra,ügyességekre gondolok amit én esetleg nem tudok.
Ha valai írna róla,megköszönném.
Üdv:Béla.

c2nsu773m

Üdv! Gratula ha neked sikerült 1 nap alatt beállítani!
A készülő gépem is hasonló paraméterekkel rendelkezik ,de semmi pénzzért sem csinálnám fix helyre téve a csövet.
Én ráteszem az öszekötő gerendára igy mindig mozogni fog , egyszerübb a beállítás is , bár a vázat 4 embernek kell megemelni ,de én nem bizok benne hogy nyíl egyenes lenne!
Eleinte papírokra lövöldöztem és tengelyenként állítottam be ,elöl malyd hátúl X100!
Aztán plexihulladékot használtam mert így láttam ,hogy a tükör közepén van-e a folt.
Sok nyugottságot kívánok!!!

PSoft

Köszi a tippeket,jókívánságot!
Nálam a cső fixen van telepítve a gép mögött,párhuzamosan az "Y" tengellyel.
Én elég macerásnak találtam a "hídra" telepítését(hűtővíz-hozzávezetés;nagyfesz-táplálás;állandó,elég dinamikus mozgás).
A tükörtartókat például vörösrézből csináltam a jobb hővezetés,hőleadás miatt. M3-as állítócsavarokkal. Ha most csinálnám biztos,hogy valami "finommeneteket" használnék.
Elég macerás a 3-as csavarokkal tized mm-eket állítani!
Először egy pointert szereltem fel a fej helyére,és visszafelé próbáltam a pointer fényét a tükrökön tartva eljutni a csőig,ami elég jól sikerült is.
Utána már élesben a csővel a tükrök elé nagyobb darab farostlemezt tartva. A plexi lemezre én is hamar rájöttem,csak nálam CD-tok volt a plexi.
Hosszadalmas,és türelmet igénylő procedura a beállítás,az biztos. Én most csináltam először.

c2nsu773m

Hell! A tökrök nagyon minimálisan melegednek , én még nem tapasztaltam langyulást sem.

c2nsu773m

Bocsi tükrök!

000000000

Üdv mindenkinek  
Tudtok-e valami felvilágositást adni.Nd:YAG rúdrol És van e valami kapcsolási rajz és tudtok-e valami árat és beszerzést javasolni?

000000000

Üdv
Ha valaki tud felvilágositást adni. emailbe vagy 06-70-523-4706

000000000

Egy yag rudnak az üzembe állítása, bizony komoly feledat. Persze attól is függ, mijen feladatra, és mit is akarsz kihozni belőle,
Az enyémnek, közel fél köbméteres a vezérlője. A bonyolult lencserendszerről nem is beszélve.

000000000

0.5-1.5 mm alu lemezek szabására kellene nekm a lézer Ezért gondolkodtam lézerbe.

8bbxs0sh7

Milyen teljesítményű lézer kellene fa gravírozásához? már mint nem mély gravír  csak sima szinezés

000000000

1 Wattossal, már elág jól lehet, felületi gravírozást készíteni. De, lasű haladással akár 100 MW is elég lehet.  
Ítt is érvényes, a sebességhez teljesítmény kell.

000000000

Az alu lemez vágásához talán a 100 W yag elég lenne neked. De, egy ilyennek a teljes fogyasztása müködéskor, 4-8 KW körül van, vízhűtéssel. Igaz, a vágáshoz egyszerűbb elektronika is jó.
A korszerű diódás megoldás kissebb fogyasztású. Hátránya az ára. 1 diódát elcseszel, már ugrot vagy másfél milla.
Esetleg ha érdekel van egy 100 Wattos Yagom eladó.

D.Laci

"100 MW"  [#wow1][#wow1][#wow1][#banplz]
Ahoz paksot meg kell csapolni.. :)

000000000

Olyan szemed van, mint a sasnak!!

000000000

Nem egy rossz szeme van, hanem kettő:)) Mindkettővel észrevette.
De legalább az tuti elég teljesítmény, fa gravírozáshoz. Mellékesen vállalhat gőzmozdony darabolást is:)))