Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez, igazán hasznos, és látványos teszt.  
Ezekből már lehet következtetéseket levonni, más anyagokra, és más irányú használatra is.  
Nem utolsó sorban a kétféle lézer különbségére.
Köszönet érte!

PSoft

"A 3mm-es nél volt érdekes, hogy az egyik irányban átvágta, a másikban, meg nem."

Szerintem...két okra is visszavezethető, hogy miért nem.
Az egyiket írod is..."A levegőt oldalról fújattam."
Gondolom, a fújás irányára merőleges vágásnál volt a probléma?
Ha igen, akkor a "központos" levegőfújás segíthet.

A másik...

Ha nem tökéletes a sugár mindkét irányú merőlegessége a vágási felületre, vastagabb anyag vágásakor, jelenthet problémát.

Karácsony Sándor

Jó kis teszt lett.A végeredmény tehát azt mutatta ,hogy a teljesítmény növelése kb. egyenes arányban követte a sebesség növekedést.
Köszönöm a közzétételt.

Tibcsi

Pont ott nem vágta át, ahonnan fújattam, nem lehet, hogy túl sok levegőt kapott, és lehűtötte, vagy nem fújta ki a füstöt?
de majd ránézek a merőlegességre.
Köszönöm.

zozo

"A 3mm-es nél volt érdekes, hogy az egyik irányban átvágta, a másikban, meg nem."

Nálam merőleges a sugár és központos a levegő, de ezt én is tapasztaltam ilyet egy-két alkalommal. Lemez minőségének tudtam be.

Tibcsi

Köszönöm, de ahogy PSoft is írja, ez saját készítésű rétegelt, és én a furnér köteget, feldarabolom, és azonos fafaj kerül a rétegekbe, szóval nem vegyes, mint amit a kereskedésben kapni.( a silány minőségű)

Tibcsi

Ami engem még zavar, hogy az 5.5w-os, nem tud olyan vékonyan vágni, mint a kis 2w-os.És, jobban előjön, hogy ha most kivetítem, ovális a fókusz pontja, és így az egyik irányba szélesebb a vágás. Pont abban az irányban van a szélesebb vágási nyom, ahol nem vágta át.
Lehet, hogy ez is befolyásolja a vágást
Sajnos a kis betűknél zavaróbb, mikor csak szöveget gravírozok.

zozo

Intenzívebb levegő fújástól vékonyodik majd a vágás is.

000000000

Sziasztok,
plexi vágásnál a vágott felületre merőlegesen berepedezik, mit teheiek ellene?

hostya

Cseréld le a plexit..
Nem képes elviselni a lézer által okozott (hő)"sokkot"...[#fejvakaras]

000000000

gondoltam rá, hogy hengerelt vagy öntött (kevesebb a belső feszültsége) de ugyanazzal az anyaggal előfordult hogy egy év mulva vágáskor repedt, előtte nem :(

PSoft

Sok, LCD monitorból, TV-ből bontott, 2-3-4-5-6mm vastag plexit vágtam(vágtunk) CO2 lézerrel.
Sosem repedt, sem a vágáskor, sem utána.
Szerintem is a választott plexid minőségével lesz a gond.

A kis kékkel, úgy gravírozom a víztisztát, hogy előtte fekete akryl spray...
A gravír után szintetikus higítóval szoktam lemosni a maradék festéket.
Volt, hogy épp nem volt higító,és...alkohollal mostam le.
Na akkor repedt a plexi, pillanatok alatt tele lett a gravírozott felületektől induló hajszálrepedésekkel.

Az öntött, szerintem jobban bírja a lézervágással bevitt hősokkot, mint az extrudáltak.
Nem beszélve arról, hogy könnyebben, szebben is vágható.

000000000

az lcd háttérvilágító valami eszement különleges adalékkal van töltve, amitől az élén bejutott fény a lapján jön ki...

000000000

Vágjál rétegelt lemezt, mint sokan mások. Az nem reped. [#nevetes1]  [#wave]  

000000000

vagy jópofát  :)