Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Jövőre előbb kell meghirdetni.
Akkor talán összejöhet.
Én is arra össze rakom.

8m5k920a

G-kódot milyen programmal generálsz? Mach3-mal működtetem a maróCNC-t, leadshine-szervók és vezérlők hajtják, viszont Aspire-ban van megtervezve a megmunkálás, generálva a kód.... Lézerhez mi a bevált szoftver?

2vkx6unz

Sajnos a találkozó időpontja is elég későn lett rögzítve. Sokkal korábban még a "felszerelés" sem volt meg amivel rögzíteni lehett volna azaz nem állt rendelkezésre a technika...
A találkozó hivatalossá válása előtt nem is akartam meghirdetni. A találkozóig még van pont 3 hét közte két hétvége, szóval akinek van működő gépe "csak" szállíthatóvá kell tennie.
A tesztábrákat felteszem DXF formában is.

2vkx6unz

A tesztábránál fontos, hogy a sakktábla minta nincs kontúrozva azaz úgy kell gravírozni mintha kép lenne (soronként, 0,1mm sortávolsággal).
Eddigi tapasztalat, hogy a rajzapot könnyen átvágja, vagyis lehet, hogy nem műszaki rajzlap lesz az alapanyag, hanem egy vastagabb karton. Remélem ez nem lesz nagy gond...

2dbfy8y

Lasernél az aspire-t használom én is.
Meg eddig DotG-t használtam.
Most tesztelem az UCCNC-t eddig nagyon elégedett vagyok vele, laserre  nagyon tökéletes.

Bozso777

Igaz nem játszom a versenyben, de javasolnám, nee papírra...hanem fára menjen a gravír...kicsit nehezebb mint papíron...
Ezzel a gépeket is közelebb lehet egymáshoz hozni, mert pl ha a 2W laser ereje miatt 1500sebesség fölé nem lehet menni, hogy elég kontrasztosan égessen, akkor máris nem a hatalmas sebesség lesz az előny...

svejk

Értem, köszönöm a válaszokat.

Nekem sok kérdést felvet ez a lézeresdi.
A tapasztalatom nulla, csak azt tudom amit itt olvasgatok.

2vkx6unz

Pillanatnyialg elég neháznek tűnik papírra is mert a tesztek során vagy átvágta vagy nem lett rajta értékelhető jel...

Aért nem fában (rétegelt lemez) dondolodtam mert megfelelő darabszámban [#wink] nem tudok beszerezni ráadásul egyenletes minőség is kellene arról nem is beszélve, hogy ake "edzeni" akar a versenyre nem biztos, hogy pont olyan anyaggal rendelkezik mint amivel dolgoznia kell... Az meg nem tűnik fair-nek, hogy mindenki hozott anyagra dolgozik...

2vkx6unz

Kérdezz megpróbálok válaszolni, bár nekem sincs ttapasztalatom ezen e téren, a verseny célja is inkább a találkozó programjának a élénkítése és a tanulás.

Bozso777

Igen az égész csak akkor jó, ha mindenki ugyanarra az anyagra dolgozik...anyagot max úgy érdemes beszerezni, hogy egy tábla réteges, pl 3mm Kb 3000ft és azt darabolni, mindenkinek ugyanabból a táblából legyen.
Az edzésnek a lényege, ha tudom pontosan az anyagot milyen sebességgel jó kontraszttal gravírozni, akkor már könnyű dolgom van...pont itt a lényeg, mikor egy képet csinálok, még a méretváltoztatásnál is újra tesztelem milyen lesz a kép azzal a sebességgel, és raszter sűrűséggel, mert mikor melyiket változtatom a kívánt minőséghez...másik fajta anyag, pl nyír és bükk réteges között hatalmas különbség jön ki.

2vkx6unz

Itt a méret adott, alapanyagból igyekeztem olyat választani ami mindenkinél elérhető értelmes áron. Nyilván nem lehet elvárni, hogy mindenki vegyen egy tábla reétgelt lemezt mert szeretne gyakorolni...

Egyébként megpróbáltad? Ha igen mi az eredmény? Minden információ érdekel még van egy kis idő finomítani a feladatot.

Bozso777

Akinek van laseres gépe, és laserezik, az valószínűleg nem csak papíron, hanem inkább fán játszik vele.  
Mit próbáltam meg ?

svejk

Egyelőre még annyira buta vagyok hozzá, hogy kérdezni sem merek. :)

2vkx6unz

A teszt ábrát gravírozni... Fent van a cnc-tárban a feladat és a felhívás. Itt:http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/Lasergravir_verseny/" TARGET=_fnew>Laser gravír verseny

2vkx6unz

Én is csak a versennyel kapcsolatos kérdéseidre tudok válaszolni ...
A lézer téma még nem megy...